42o Ράλλυ Αφροδίτης 2019: Σούπερ έκπληξη – Οι Παντελή-Χριστοδούλου πρωταθλητές 2019

Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου Πρωταθλητές Ράλι 2019

Συγκλονιστική ήταν η εξέλιξη του τελευταίου αγώνα για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι, του 42ου Ράλλυ Αφροδίτη. Η δεύτερη και τελευταία μέρα επεφύλασσε ανατροπές και μια μεγάλη έκπληξη καθώς κανένα από τα δυο φαβορί για το πρωτάθλημα δεν κατάφερε να επιτύχει το στόχο του.

Από σήμερα τα βιβλία της ιστορίας αναγράφουν για πρωταθλητές τους Πέτρο Παντελή-Κύπρο Χριστοδούλου (Mitsubishi Lancer EVO10). Το πλήρωμα πήγε στην Πάφο με στόχο τον τίτλο στην κατηγορία RC2 και με την εξέλιξη του αγώνα ήταν αγκαλιά με τον τίτλο.
Όλα όμως έμελλε να αλλάξουν σήμερα προς το καλύτερο. Ολοκλήρωσαν τον αγώνα στη δεύτερη θέση γενικής, όμως ο αποκλεισμός των Γαλαταριώτη-Ιωάννου τους ανέβασε πρώτους στη γενική κατάταξη.

Ο τελικός συνδυασμός αποτελεσμάτων, πέντε καλύτερα αποτελέσματα από εφτά αγώνες, τους έφερε στην πρώτη θέση με διαφορά μόλις μισό βαθμό από το δεύτερο (100.5 έναντι 100), γεγονός που τους έχρισε αυτόματα πρωταθλητές Κύπρου 2019 στο φινάλε της σεζόν. Παράλληλα αυτή ήταν η μικρότερη διαφορά στη βαθμολογία στην ιστορία των αγώνων ράλι στην Κύπρο.

Οι Petrolina ENI Racing Team Γιάγκου-Κυριάκου (Hyundai i20 R5), έμειναν δεύτεροι στον αγώνα και δεύτεροι στη γενική κατάταξη. Ήταν στη μάχη του τίτλου όμως όπως διαμορφώθηκε ο αγώνας, η δεύτερη θέση αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετή για να τους δώσει τον τίτλο.

Πολύ δυνατό αποτέλεσμα πέτυχαν οι Χρίστος Χριστοδούλου-Γιάννης Ευριπίδου. Το πλήρωμα του Subaru Impreza είχε σταθερό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και επιβραβεύτηκαν με την τρίτη θέση γενικής. Τέταρτοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι Σωκράτης Σωκράτους-Κώστας Ευριπίδου, επίσης με Subaru Impreza οι οποίοι κέρδισαν παράλληλα και την κατηγορία RCS2.

Οι Ιάκωβος Πενταράς- Ανδρέας Ονησιφόρου (Mitsubishi Lancer EVO 6) και Ελισσαίος Γεωργίου-Καζάγκας Ιάκωβος (Mitsubishi Lancer EVO3), τερμάτισαν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα, ενώ απο την έβδομη μέχρι και την ένατη θέση τερμάτισαν οι Κώστας Ζήνωνος-Φάνος Χριστοφή (Mitsubishi Lancer EVO10), Κούλλης Πηγασίου-Κώστας Λαός (Mitsubishi Lancer EVO4) και Σκεύος και Μαίρη Γερολέμου (Suzuki Swift).

Το φετινό Πακγύπριο Πρωτάθλημα Ράλι Ψάλτης ENEOS ήταν ίσως από τα πιο ανατρεπτικά των τελευταίων χρόνων. Ο τίτλος ήταν γραφτό να κριθεί στο φινάλε, χαρίζοντας μας μοναδικές στιγμές με κοντράστ συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της σεζόν και τον τίτλο να καταλήγει σε ένα πλήρωμα που πάντα είχε την ταχύτητα αλλά όχι την τύχη.

Οι δις πρωταθλητές Petrolina ENI Racing Team Σίμος Γαλαταριώτης-Αντώνης Ιωάννου, ξεκίνησαν πολύ καλά τη σεζόν και μετά από τρείς αγώνες μετρούσαν δυο νίκες και μια δεύτερη θέση. Από κει και πέρα ακολούθησε η αποχώρηση από το Tiger Rally, ενώ από τις δυο μέρες του Cyprus Rally έφυγαν με 25 βαθμούς μετά τον αποκλεισμό τους τη δεύτερη μέρα. Στον τελευταίο αγώνα, οπλισμένοι με το καινούργιο Volkswagen POLO R5 είχαν τον καθολικό έλεγχο, όμως ένα ακόμα λάθος (έξοδος απο το σέρβις πριν την προκαθορισμένη ώρα και ακολούθως κινήθηκαν όπισθεν σε απαγορευμένη ζώνη), τους στέρησε το τρίτο σερί πρωτάθλημα.

Φέτος λοιπόν αυτοί που χαμογέλασαν είναι οι Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου. Οι προσπάθειες τους στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι μετά από αρκετά χρόνια απέφεραν τελικά καρπούς το 2019 και δικαιούνται να πανηγυρίσουν τον πρώτο τίτλο της καριέρας τους, ο οποίος είναι ακόμα πιο σημαντικός καθώς ήρθε απέναντι σε δυνατότερα αυτοκίνητα, κατηγορίας R5. Μπορεί να ήταν έκπληξη για όλους αυτό το αποτέλεσμα όμως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ανέκαθεν πρόσφερε τέτοιες συγκινήσεις, με τίτλους να κερδίζονται και να χάνονται στο φινάλε.

Από αύριο ξεκινά η ανασύνταξη για τη νέα χρονιά. Μεσολαβούν περίπου δυο μήνες και κάτι πριν από την έναρξη της σεζόν 2020 και ευελπιστούμε ότι το νέο πρωτάθλημα θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό και με περισσότερες συγκινήσεις.

Ο σημερινός αγώνας όπως και το φετινό πρωτάθλημα, χορηγήθηκε απο την εταιρία Ψάλτης Ανταλλακτικά και τα λιπαντικά ENEOS.

Μιχάλης Κοντογιώργης
Φωτογραφίες: Μιχάλης Κοντογιώργης/Κούλλης Κυριάκου

results