34o Tour of Cyprus 2017: Preview

Το Σαββατοκύριακο 18/19 Μαρτίου διεξάγετε ο δεύτερος αγώνας για το παγκύπριο πρωτάθλημα ράλι, το 34o Tour of Cyprus, με διοργανωτή τον Ο.Φ.Α. Το σκηνικό αλλάζει άρδην σε σχέση με τον πρώτο αγώνα και τις μεγάλες ευθείες με τις ψηλές ταχύτητες διαδέχονται οι πολλές και συνεχόμενες στροφές στα βουνά της ορεινής περιοχής Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλασσικές ειδικές που φέρνουν στη θύμηση Cyprus Rally, όταν ο αγώνας ήταν στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο αγώνας είναι διήμερος και αποτελείτε από τέσσερις ειδικές διαδρομές, δυο επαναλαμβανόμενες το Σάββατο και δυο επαναλαμβανόμενες την Κυριακή, μήκους 116 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το Σάββατο τα πληρώματα θα διέλθουν από τις ειδικές Καπουράς-Σπήλια και Άγιος Θεόδωρος-Ασίνου (η οποία είναι σε αντίθετη φορά με πέρσι), ενώ την Κυριακή οι ειδικές διαδρομές που επιστρέφουν σε τοπικό αγώνα όπως και αυτές του Σαββάτου μετά από αρκετά χρόνια, είναι οι Μαχαιράς-Βαβατσινιά (άσφαλτος) και Βαβατσινιά-Μάντρα του Καμπιού, η οποία περνά από το θρυλικό hairpin στον Λυθροδόντα.

 

Όσον αφορά τη λίστα συμμετοχών 31 πληρώματα δήλωσαν συμμέτοχή και για ακόμα ένα αγώνα περιλαμβάνει τα καλύτερα ονόματα των αγώνων ράλι, με τις προβλέπεις για το νικητή δύσκολα να μπορούν να γίνουν.

Πρώτοι από τη ράμπα εκκίνησης θα ξεκινήσουν οι περσινοί πρωταθλητές Δημοσθένους/Λαός η οποίοι θέλουν να δώσουν συνέχεια στις νίκες μετά την επικράτηση τους στην πρεμιέρα. Οι δεύτεροι στη βαθμολογία Γαλαταριώτης/Ιωάννου θέλουν να επαναλάβουν την περσινή νίκη στον αγώνα η οποία θα τους δώσει ώθηση για τη συνέχεια και παράλληλα θα τους διατηρήσει ψηλά στη βαθμολογία.

Οι Μιχάλης Ποσείδιας/Errikson μετά την τρίτη θέση που πέτυχαν στον εναρκτήριο αγώνα θέτουν εαυτό για τερματισμό στο πόντιουμ, θέση την οποία έχουν όλα τα φόντα για να πετύχουν επίσης οι Αντωνίου/Πιερής, Ζήνωνος/Χριστοφή και Πολυκάρπου/Winter.

Αλλαγή αυτοκινήτου για τον Πέτρο Παντελή ο οποίος μετά το EVO9 που αγωνίστηκε στην πρεμιέρα, αυτή τη φορά θα τρέξει με EVO10. Ο Παντελή έχει την ταχύτητα να συναγωνιστεί τους προαναφερθέντες συνδυασμούς και η προσπάθεια στο Tour of Cyprus θα γίνει με συνοδηγό τον Κύπρο Χριστοδούλου (Q8). Ο Γιώργος Παφίτης σε αυτό τον αγώνα τρέχει με τον Μιχάλη Βασιλείου και θέλει να δώσει συνέχεια στο καλό αποτέλεσμα που είχε στον πρώτο αγώνα.

Στον εναρκτήριο αγώνα οι Τσουλόφτας/Ηλία πριν αποχωρήσουν έδειξαν ότι έχουν την ταχύτητα για να πλασαριστούν ψηλά στη γενική κατάταξη και ο δεύτερος αγώνας του πρωταθλήματος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συλλέξουν τους πρώτους βαθμούς τη φετινή σεζόν. Οι Κυριάκου/Αριστείδου θέλουν να ξεπεράσουν την ατυχία της πρεμιέρας και ένας τερματισμός στην πρώτη πεντάδα θα είναι μια τονωτική ένεση για τη συνέχεια. Για το νέο πλήρωμα των Παναγιώτη Γιάγκου/ Άγγελου Λοϊζίδη ο αγώνας προσφέρετε περισσότερο για εξοικείωση και δέσιμο μεταξύ τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παλέψουν για μια θέση στα ψηλά.

Στην κατηγορία αυτοκινήτων με κίνηση στους δυο τροχούς δέκα πληρώματα δήλωσαν συμμετοχή με τους Μαννούρη/Χρυσοστόμου να φαντάζουν το μεγάλο φαβορί για επικράτηση. Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου δύσκολα μπορούν να γίνουν προγνωστικά καθώς όλα τα πληρώματα έχουν τις ίδιες πιθανότητες διάκρισης.

Τέλος στον αγώνα θα τρέξουν  δυο μεικτά πληρώματα και ένα αρχάριο.

Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνουν από το κέντρο της Λευκωσίας, στη λεωφόρο Μακαρίου. Ο χώρος ανασυγκρότησης θα βρίσκετε στο πάρκινγκ πίσω από το γήπεδο Ελευθερία.

Τις νίκες στο Tour of Cyprus από το 2010 και μετά μοιράζονται τρείς οδηγοί. Το 2010 νικητής αναδείχτηκε ο Κώστας Γεωργίου Chips, δεύτερος στον αγώνα ήταν ο Παντελής Πάμπουκκας και τρίτος ο Σταύρος Αντωνίου. Ο Chips ήταν ο νικητής και τις χρονιές 2011 και 2012 όπου στο τέλος της εκάστοτε σεζόν ανακηρύχθηκε και πρωταθλητής.

To 2013 o Chips δεν αγωνίστηκε στο Tour of Cyprus καθώς είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και αυτό έδωσε την ευκαιρία στο Χρίστο Δημοσθένους να κερδίσει και από εκείνη τη χρονιά και μετά να γράψει τη δική του ιστορία στον συγκεκριμένο αγώνα. Επανέλαβε τη νίκη και τις χρονιές 2014 και 2015 όπου παράλληλα κέρδισε και το πρώτο του πρωτάθλημα.

Ο Σίμος Γαλαταριώτης είναι ο τελευταίος νικητής του αγώνα και αυτό το πέτυχε την περσινή σεζόν μετά από πολύ καλή εμφάνιση τερματίζοντας στο τέλος της χρονιάς στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος.

Itinerary Tour of Cyprus 2017

Tour Entry List 2017