100η Νίκη για τη Citroen

Οι Sebastien Ogier-Julien Ingrasia κατάφεραν να πετύχουν μια ιστορική νίκη με το C3 WRC στο Rallye Monte-Carlo, τερματίζοντας με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία του αγώνα. Αυτή η νίκη σημαδεύτηκε από έντονες μάχες και ήταν η νούμερο 100 για τη Citroen Racing.
Ξεκινώντας τα τελευταία 13.58km από τα 324 αγωνιστικά που αποτελείτο ο αγώνας, με διαφορά μόλις 4 δέκατα του δευτερολέπτου, χρειαζόταν κρύο αίμα για να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει.

Πόσο μάλλον όταν η προσοχή αποσπάτο συνεχώς από το πρόβλημα στο γκάζι. Με έξι πρωταθλήματα στο παλμαρές τους, οι Sebastien Ogier-Julien Ingrasia, με την αδρεναλίνη να είναι στα ύψη, έμαθαν πλέων να διαχειρίζονται σωστά την πίεση και το έκαναν για ακόμα μια φορά στο φετινό Monte-Carlo.


Πέτυχαν το δεύτερο χρόνο στις ειδικές La Cabanette και Col de Braus, εξασφαλίζοντας στην πρώτη τους παρουσία με το C3 WRC την έβδομη νίκη και έκτη συνεχόμενη στο Monte-Carlo, με διαφορά μόλις 2.2 δευτερολέπτων. Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί ρεκόρ νικών στον αγώνα και επιβεβαιώνει ότι οι Sebastien και Julien έγιναν ήδη ένα με το αυτοκίνητο.
Η εξαιρετική αυτή απόδοση επιβραβεύτηκε με την 100η νίκη της Citroen Racing στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη νίκη της ομάδας.

Αυτός που κέρδισε την πρώτη φορά με Citroen ήταν ο Phillippe Bugalski το 1999 στο Rally de Catalunya με ένα Xsara Kit-Car και με συνοδηγό τον Jean-Paul Chiaroni, ο οποίος τώρα είναι ο υπεύθυνος για τις αναγνωρίσεις και την πρόβλεψη του καιρού για την ομάδα. Αυτή η νίκη έχει θετικό αντίκτυπο στη Citroen και λίγοι κατασκευαστές είναι αυτοί που μπορούν επιδείξουν παρόμοια αποτελέσματα.


Το πλήρωμα υιοθέτησε μια έξυπνη προσέγγιση στον αγώνα και μετά τις δυο πρώτες νυκτερινές ειδικές πέρασε στη δεύτερη θέση. Την επόμενη μέρα ανέβηκαν πρώτοι και διατηρήθηκαν εκεί μέχρι το τέλος του σκέλους με δυο δευτερόλεπτα διαφορά. Το βράδυ του Σαββάτου βρήκε το πλήρωμα ξανά πρώτο με 4.3 δευτερόλεπτα μπροστά και την Κυριακή μετά από αρκετές μάχες κατάφεραν μόλις στα τελευταία μέτρα να κερδίζουν τον αγώνα.

«Σίγουρα δε θεωρήσαμε τίποτα δεδομένο,» ανέφερε ο Ogier και συνέχισε, «το τελευταίο σκέλος ήταν πολύ αγχωτικό και δύσκολο ειδικότερα με το πρόβλημα που είχαμε στο γκάζι όπου το αυτοκίνητο συνέχιζε να αναπτύσσει ακόμα και όταν πατούσα τα φρένα. Η ομάδα μας συμβούλεψε σωστά και καταφέραμε να κάνουμε κάποιες επιδιορθώσεις στην απλή διαδρομή. Ακολούθως πιέσαμε πολύ στο τέλος και ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Ήταν ένα πολύ έντονο Σαββατοκύριακο. Ήμασταν συνεχώς σε μάχες και καταφέραμε στο τέλος να κερδίσουμε. Όπως είναι φυσικό είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα στον πρώτο μας αγώνα με το C3 WRC, ειδικότερα όπως είπα και άλλες φορές, αφού αυτός ο αγώνας είναι από τους πιο ξεχωριστούς για μένα. Επίσης σημαίνει ότι μπορούμε να γιορτάσουμε την 100η νίκη της ομάδας με στυλ. Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο ξεκίνημα στην επιστροφή μας στην ομάδα.»


Από την πλευρά του ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Pierre Budar είπε: «Σίγουρα ήταν μια εντυπωσιακή νίκη όπως επίσης και συμβολική. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να καταφέρουμε να πάρουμε την 100η μας νίκη, ειδικότερα στον πρώτο γύρο της χρονιάς, στο Monte-Carlo, το οποίο είναι στην Γαλλία. Είμαστε επίσης πολύ ευχαριστημένοι που πετύχαμε την όγδοη νίκη συνολικά σε αυτό τον αγώνα με τους Sebastien και Julien στην ομάδα. Όταν αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ξανά ευελπιστούσαμε να προσθέσουμε νέες σελίδες στην ιστορία του αθλήματος και ο πρώτος μας αγώνας μαζί τους δε θα μπορούσε να πάει καλύτερα.»