1ος Αγώνας Πανελλήνιου Πρωτ. ΜΧ 2018 – Μάχες και Θέαμα Πρωταθλητών.

Παρά το περίεργο κλίμα πριν την έναρξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος motocross, η πρεμιέρα στην πίστα του Αυτοκινητοδρομίου των Σερρών έκρυβε δυνατές συγκινήσεις, μεγάλες μάχες και πλούσιο θέαμα.

Σίγουρα οι συμμετοχές ήταν λιγότερες από το αναμενόμενο αλλά υπήρχε ποιότητα με την προσθήκη 12 Βούλγαρων, του Σουηδού κάτοικου Γιάννη Δίμτσα, του Σκοπιανού Hristian Ilioski και του Κύπριου Σάββα Σάββα δίνοντας διεθνή χαρακτήρα στον αγώνα.

Η MX1 μπορεί να είχε ελάχιστες συμμετοχές, μόλις 13, αλλά το γεγονός ότι οι δυο κορυφαίοι αναβάτες του ελληνικού πρωταθλήματος βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά, έδωσε ένα παραπάνω ενδιαφέρον, με τον Κουζή να παίρνει την νίκη και τον Τουρατζίδη να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Στην ΜΧ2 η συμμετοχή του Βούλγαρου Micky Ivanov δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης στους Έλληνες αναβάτες για την πρώτη θέση.


Ο Βούλγαρος αναβάτης πήρε δυο εύκολες νίκες με τον Ροδίτη Νίκο Λυρίου να κατακτά την δεύτερη θέση επιβεβαιώνοντας ότι είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Στην κατηγορία OPEN μπορεί να υπήρξαν επιστροφές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και κάποιες δυνατές προσθήκες, αλλά ο Βασίλης Πακαταρίδης συνέχισε την περσινή του πορεία, ενώ στις μικρές κατηγορίες ο Μάριος Κανάκης και Σωτήρης Φωτάκης ξεκίνησαν με νίκες την φετινή χρονιά.


ΜΧ1: Ο Γιάννης Τουρατζιδης ξεκίνησε δυνατά στην μεγάλη κατηγορία αμφισβητώντας την κυριαρχία του Παναγιώτη Κουζη, αποδεικνύοντας ότι θα είναι ένας πολύ δυνατός αντίπαλος για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Στο πρώτο σκέλος ο Παναγιώτης Κουζής οδήγησε το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με τον Θεσσαλονικιό αναβάτη να επιτίθεται επιλεκτικά. Πέντε γύρους πριν το τέλος του αγώνα ο Τουρατζίδης αποφάσισε να διεκδικήσει την νίκη περνώντας μπροστά από τον Παναγιώτη Κουζή. Ο Κουζής αν και ήθελε να ξεκινήσει με καρό σημαία το πρωτάθλημα, έδειξε να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό του πρώτου Τουρατζίδη. Ο Δημήτρη Κοντολέτα τερμάτισε στην τρίτη θέση χωρίς να απειλήσει και να απειληθεί. Πίσω του Τσαρνας και Κόττης είχαν μια πολύ ωραία μάχη με τον αναβάτη να από την Κω να παίρνει τελικά την τέταρτη θέση, ενώ έκτος ήταν ο Σκοπιανός Hristian Ilioski. Στο δεύτερο σκέλος ο Κουζής ήταν πιο αποφασισμένος στην εκκίνηση με τον Τουρατζίδη να κάνει μια μέτρια εκκίνηση, κάτι που έδωσε ένα πλεονέκτημα στον Κουζή. Δυο γύρους έκανε ο Τουρατζίδης για να κολλήσει πίσω από τον Κοντολέτα που βρισκόταν στη δεύτερη θέση. Στη προσπάθεια του να βρεθεί μπροστά του οι δυο αναβάτες βρέθηκαν πολύ κοντά με τον Θεσσαλονικιό να έχει μια πτώση. Η πτώση αυτή έριξε τον Γιάννη Τουρατζίδη στην έβδομη θέση εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες του για νίκη, καθώς ο Παναγιώτης Κουζής είχε χτίσει μια μεγάλη διαφορά. Ο Παναγιώτης Κουζής χωρίς να νιώθει απειλή και να ρισκάρει πήρε μια εύκολη νίκη με τον Τουρατζιδη να ανεβαίνει στην τρίτη θέση πίσω από τον Δημήτρη Κοντολέτα. Τέταρτος τερμάτισε ο Ανάργυρος Τσαρνάς μπροστά από τους Γιώργο Ηλιόπουλο και Κυριάκο Κόττη. Στην τελική βαθμολογία πρώτος ήταν ο Παναγιώτης Κουζής με τον Γιάννη Τουρατζίδη να είναι δεύτερος και το Δημήτρη Κοντολέτα να αποδεικνύει ότι θα είναι πολύ κοντά τους, ξεκινώντας πολύ καλά την χρονιά. Ο Ανάργυρος Τσαρνάς ήταν τέταρτος με πέμπτο τον ανεβασμένο Κυριάκο Κόττη και έκτο τον Γιώργο Ηλιόπουλο. Στην έβδομη και όγδοη θέση τερμάτισαν οι ILIOSKI HRISTIAN και KALΟYAN ILIEV ενώ ένατος στον αγώνα και έβδομος Έλληνας ήταν ο Στάθης Φυσέκης. Οι Γρηγοριάδης, Καλογρίτσας και Αντωνάτος ήταν οι υπόλοιποι τρεις που βαθμολογήθηκαν. Οι Θεμιστοκλής Κοσμάς και TSVETKOV TONI προτίμησαν να μείνουν εκτός αγώνα και στα δυο σκέλη για διαφορετικούς λόγους, ενώ ο Γιώργος Τσουγκράνης αγωνίστηκε στο πρώτο σκέλος χωρίς να καταφέρει να βαθμολογηθεί.


ΜΧ2: O Micky Ivanov ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και στα δυο σκέλη δίνοντας χρώμα παγκόσμιου στον αγώνα. O Νίκος Λυρίου είχε ταχύτητα και διάθεση αλλά βλέποντας τον Βούλγαρο να χτίζει γρήγορα μια διαφορά και στα δυο σκέλη προτίμησε να κάνει έναν σίγουρο αγώνα και να πάρει δυο δεύτερες θέσεις. Τρίτος στην γενική και δεύτερος Έλληνας ήταν ο Αλέξης Γεωργαντάς που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία. O αναβάτης από την Κατερίνη είχε γρήγορο ρυθμό και μόνο στο δεύτερο σκέλος ένιωσε πίεση από τον ομόσταυλο του Φραγκίσκο Ζούνη. O αγώνας αν και δεν ξεκίνησε καλά για τον Ροδίτη καθώς έπεσε στην πρώτη στροφή και αναγκάστηκε να χάσει πολύτιμο χρόνο όταν έμπλεξαν οι μοτοσυκλέτες μετά την πτώση, βάζοντας το κεφάλι κάτω οδήγησε και ανέβηκε μέχρι την έκτη θέση απειλώντας τον Παναγιώτη Παπίλα που τερμάτισε πέμπτος στο σκέλος. Στο δεύτερο σκέλος ήταν πιο ανταγωνιστικός παίζοντας στα ίσια τον πιο έμπειρο Γεωργαντά, χάνοντας την τρίτη θέση του σκέλους στις λεπτομέρειες, με την συνολική συγκομιδή του να τον φέρνει τέταρτο στην MX2. Την ίδια συνολική βαθμολογία είχε και ο πέμπτος Αντώνης Σάγμαλης στην πρώτη του εμφάνιση σε μεγάλη κατηγορία. Ο νεαρός από την Σουρωτή Θεσσαλονίκης έδωσε μάχες και στα δυο σκέλη τερματίζοντας τον αγώνα με μια τέταρτη και μια έκτη θέση, αποδεικνύοντας ότι θα είναι από τους πρωταγωνιστές της κατηγορίας αφήνοντας έκτο τον σαφώς πιο έμπειρο Παναγιώτη Παπίλα, που βρέθηκε στις Σέρρες μακριά από τον καλό του εαυτό. Έβδομος και έκτος Έλληνας ο σταθερός Σωτήρης Παπάς. Πίσω του τερμάτισαν ο Βούλγαρος MALINOV NIKOLAI, ο Γιάννης Μπαξεβάνης που αποφάσισε να αλλάξει κατηγορία, και ο απρόσεκτος Κώστας Μπετείνης που από λάθη του έχασε πολλές θέσεις. Κοντά τους σε ρυθμό ήταν ο δυναμικός Χρήστος Τομαράς και ο στρατευμένος Δημήτρης Μπάκας. Ο Ανδρέας Ανδρέου στις Σέρρες δεν είχε καθαρό μυαλό και κινήθηκε χαμηλά σύμφωνα με τις δυνατότητες του, ενώ ο Βούλγαρος Lubomir Vasev τερμάτισε μόνο το πρώτο σκέλος εγκαταλείποντας νωρίς στο δεύτερο.


ΜΧ2t: Στην MX2t είχαμε μια μάχη από τα βαλκανικά με τους Αντώνη Σάγμαλη και Nikolai Malinov. Οι δυο αναβάτες ισοβάθμησαν έχοντας από μια πρώτη και μια δεύτερη θέση με τον Βούλγαρο να ανεβαίνει τελικά στο ψηλότερο σκαλί. Στο δεύτερο σκέλος οι δυο αναβάτες είχαν μια πολύ ωραία μάχη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Τρίτος τερμάτισε ο Ανδρέας Ανδρέου που είχε αρκετές ατυχίες, ιδιαίτερα στο δεύτερο σκέλος που έφυγε τελευταίος από την μπάρα της εκκινήσεις. Οι Dimitar Grozdanov, Σταύρος Μαυράκης και Γιάννης Δεβεντζής συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα.


ΜΧ85: Στην MX-85 είχαμε αρκετές πτώσεις όλο το διήμερο και τους παλιούς να επικρατούν των νέων. Ο Μάριος Κανάκης ξεκίνησε την χρονιά παίρνοντας την νίκη και στα δυο σκέλη, οδηγώντας χωρίς λάθη όλο το διήμερο. O Γιώργος Μαυράκης ήταν ιδιαίτερα απειλητικός στο πρώτο αλλά μια πτώση στο warm up το πρωί της Κυριακής έκανε τον Κρητικό να είναι πιο προσεκτικός στο δεύτερο. Στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν οι Viktor Borislavov και Νικόλαος Κοσιάβελος. Ο Βούλγαρος μπορεί να ανέβηκε στο τρίτο σκαλί αλλά ο Κοσιάβελος είχε μια πτώση στις αρχές του δεύτερου σκέλους που τον υποχρέωσε να ξεκινήσει από πολύ πίσω. Πέμπτος τερμάτισε ο Καμαρινός Παυλόπουλος εκμεταλλευόμενος και μια πτώση του έκτου Νίκου Κανελλόπουλου στο δεύτερο σκέλος. Στην έβδομη και όγδοη θέση ισοβάθμησαν η Δέσποινα Μανδάνη και ο Γιώργος Γκαλίπης, ενώ ένατος ήταν ο Αθανάσιος Δανογλίδης, με τον Σταύρο Βαγγελάκη να έχει μια πτώση στα χρονομετρημένα που τον έβγαλε εκτός από το σαββατιάτικο αγώνα. Ένας άλλος αναβάτης που θα μπορούσε να βρεθεί ψιλά στο πρωτάθλημα ήταν ο Μιχάλης Σαραντινούδης που τελικά θα μείνει εκτός για την φετινή χρονιά.


ΜΧ65: Η μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των νότιων αναβατών και των βόρειων ήταν εμφανή στην MX65. Οι Σωτήρης Φωτάκης, Δημήτρης Γανωτής και Μιχάλη Σακελαρίου είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τον Βούλγαρο DIMITROV MIRΟSLAV. Τελικός νικητής ήταν ο Σωτήρης Φωτάκης που κατάφερε στον τελευταίο γύρο του δεύτερου σκέλους να περάσει μπροστά από τον Γανωτή και να πάρει την νίκη στο σκέλος και στον αγώνα. Ο Δημήτρης Γανωτής οδήγησε για περίπου όλο τον αγώνα στο δεύτερο σκέλος που με την δεύτερη θέση του πρώτου τον ανέβαζαν στο πρώτο σκαλί, αλλά στο τέλος ο Φωτάκης είχε διαφορετική άποψη για το ποιος θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα με νίκη. Τρίτος ήταν ο Βούλγαρος DIMITROV που είχε μια νίκη στο πρώτο, αλλά και μια πτώση στο δεύτερο που τον ανάγκασε να χάσει αρκετό χρόνο. Ο Μιχάλης Σακελαρίου ήταν τέταρτος και τρίτος Έλληνας. Πέμπτος στο αγώνα ήταν ο Γιάννης Καλογιαννίδης που ένιωσε απειλητική την ανάσα του Παναγιώτη Θεωδορίδη στο δεύτερο σκέλος. Πίσω τους τερμάτισαν οι TSANKOV DARI, Παπαδάκης Ελευθέριος, Παπαδόπουλος Ιάκωβος και Χατζάκης Γιώργος.


MXopen: Στην OPEN υπήρχαν πολύ δυνατές μάχες με τον Βασίλη Πακαταρίδη να παίρνει δυο δύσκολες νίκες από τον Βούλγαρο Martin Todorov. Στο πρώτο σκέλος o Πακαταρίδης πήγε να μπει δυνατά στην πρώτη στροφή αλλά ερχόμενος από την εξωτερική ήρθε σε επαφή με άλλους αναβάτες με αποτέλεσμα να πέσει. Η συνέχεια ήταν εκρηκτική για τον Καβαλιώτη που ανέβασε ρυθμούς πεισμωμένος από την ατυχία του. Τελικά κατάφερε να φτάσει πρώτος στην καρό σημαία οριακά μπροστά από τον Βούλγαρο. Και για την τρίτη θέση ο Θεσσαλονικιός Βασιλειάδης έδωσε μάχες με τον λαβωμένο Σταμάτη Δημολιάνη που ταλαιπωρείται εδώ και έξι μήνες με ένα σοβαρό τραυματισμό που είχε στον πρώτο αγώνα του νοτίου πέρσι. Ο «Καναδός » κατάφερε να τερματίσει τελικά τρίτος με τους Σάββα Σάββα και Άγγελο Συμεωνίδη να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα του σκέλους. Στο δεύτερο σκέλος οι τέσσερις πρώτες θέσεις δεν άλλαξαν με τους Πακαταρίδη και Todorov να έχουν μια πολύ ωραία μάχη σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Ο Βασιλειάδης ήταν και πάλι τρίτος αλλά αυτή την φορά ο Δημολιαννης δεν ήταν κολλημένος πίσω του.

Ο Μπαλάτσος Ευάγγελος ήταν πέμπτος με τον μαχητικό Σάββα Σάββα να είναι έκτος. Τελικά πέμπτος στην κατάταξη ήταν ο Κύπριος αναβάτης με τον Μπαλάτσος να είναι έκτος και τον Άγγελο Συμεωνίδη να μένει εκτός εξάδας. Οι Σάββας Παραστατίδης, Ευγένιος Τσομπανόγλου και Βασίλης Μπαμπάς συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Επόμενος γύρος του πρωταθλήματος στο MX PARK του Άργους στις 3-4 Μαρτίου.

Αποτελέσματα Εδώ.

Πηγή: enduro-fighter.gr