Το 2023 ήταν μια χρονιά ανάπτυξης για τη Volvo Cars

Για τη Volvo Cars, το 2023 ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, όχι μόνο από πλευράς παρουσίασης νέων μοντέλων, αλλά και για την υλοποίηση των στόχων της στην πορεία της προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Volvo στοχεύει, μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας, οι μισές από τις πωλήσεις της παγκόσμια να προέρχονται από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ μέχρι το 2030 σχεδιάζει να διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Κατά την περσινή χρονιά, η Volvo παρουσίασε αρκετά νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά συνάμα προχώρησε σε πολλές και σημαντικές επενδύσεις προς τους στόχους της για τη βιωσιμότητα. Παράλληλα, κατέγραψε για ακόμα μια φορά αύξηση στις πωλήσεις της.

Το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX30, που παρουσιάστηκε περί τα τέλη του 2023, είναι το μικρότερο SUV στην ιστορία της μάρκας, και αποτελεί ένα βασικό στρατηγικό πυλώνα στην πορεία της μάρκα προς την ηλεκτρική εποχή. Πρόκειται για ένα μοντέλο που τοποθετεί την Volvo σε μια νέα, για αυτήν, κατηγορία που αναπτύσσεται ραγδαία. Δηλαδή πελάτες που αναζητούν ένα μικρό αλλά premium SUV. Πριν ακόμη προλάβει να περάσει στην αγορά άρχισε να μαζεύει βραβεία από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.

Επίσης, η Volvo παρουσίασε το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό MPV, το Volvo EM90. Ένα πραγματικό σκανδιναβικό σαλόνι στον δρόμο που συνδυάζει την άνεση και την πολυτέλεια με την ποιότητα της Volvo Cars.

Όσον αφορά τις πωλήσεις, ο Νοέμβριος ήταν ο 15ος συνεχόμενος μήνας αύξησης των πωλήσεων, με το μερίδιό των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων να ανέρχεται στο 16%, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι η μάρκα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Τα νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα αποτελούν σημαντικές επενδύσεις για τη μάρκα όμως η Volvo επενδύει στο μέλλον της και με διάφορους άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, κατασκευάζει ένα  νέο εργοστάσιο παραγωγής στη Σλοβακία όπως και ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στη Σουηδία. Το τελευταίο γίνεται στα πλαίσια κοινοπραξίας με τη Northvolt που έχει ως αντικείμενο την τεχνολογία μπαταριών.

Στην έδρα της μάρκας, στο Γκέτεμποργκ, ξεκίνησε τις εργασίες του ένα νέο υπερσύγχρονο κέντρο δοκιμών λογισμικού, ενώ στο παγκόσμιο δίκτυο των τεχνολογικών της κέντρων προστέθηκαν δύο νέα Tech Hubsστην Κρακοβία και τη Σιγκαπούρη. Επίσης, κατά το 2023 η Volvoπροχώρησε και στα εγκαίνια μιας νέας επιχειρηματικής μονάδας, που ονομάζεται Volvo Cars Energy Solutions.

Το 2024 θα είναι άλλο ένα καθοριστικό έτος για τον εν εξελίξει στρατηγικό μετασχηματισμό της μάρκας αφού η παρουσίαση τριών νέων μοντέλων στην αγορά. Tα EX30, EM90, καθώς και το κορυφαίο SUV EX90, θα βοηθήσουν τη μάρκα να διευρύνει το πελατολόγιό της σε τρεις εντελώς νέες κατηγορίες της αγοράς.