Το επαναστατικό Κιβώτιο Διπλού Συμπλέκτη DCT για τις μοτοσυκλέτες της Honda

Πριν από δώδεκα περίπου χρόνια η Honda παρουσίασε για πρώτη φορά η τεχνολογία Κιβωτίου Διπλού Συμπλέκτη και από τότε, το DCT της Honda παραμένει μοναδικό στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Συνολικά, πάνω από 150.000 μοτοσυκλέτες με DCT έχουν πουληθεί στην Ευρώπη εφοδιασμένες με το DCT.

Η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, με βελτιώσεις στη ομαλή διαδικασία και συγχρονισμό των αλλαγών και τις απαραίτητες προσαρμογές σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά οδήγησης μίας ευρείας γκάμας διαφορετικών μοντέλων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η προσθήκη ενός ‘διακόπτη G’ για συνθήκες εκτός δρόμου στην Africa Twin και το X-ADV, και ο συγχρονισμός με τα Hill Start Assist, Walking Mode και Idling Stop στην ναυαρχίδα GL1800 Gold Wing.

Το DCT είναι ένα αυτοματοποιημένο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Το σύστημα αποτελείται από ένα ζεύγος ανεξάρτητων σετ συμπλεκτών τοποθετημένων σε μία μονάδα. Ο κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα και είναι συνδεδεμένος με διαφορετικά σετ σχέσεων. Ο ένας συμπλέκτης χρησιμοποιείται για την εκκίνηση και ελέγχει τη μετάδοση για τις σχέσεις 1, 3 και 5, ενώ ο άλλος αντίστοιχα τη 2η, 4η και 6η σχέση. Αυτό σημαίνει ότι η «επόμενη» σχέση είναι ήδη επιλεγμένη, και απλά με την αλλαγή «αναλαμβάνει» ο ανάλογος συμπλέκτης.

Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται είτε στο μηχανικό πρόγραμμα από τον αναβάτη χρησιμοποιώντας τους διακόπτες τύπου ‘paddle-shift’ αριστερά στο τιμόνι, ή στο αυτόματο πρόγραμμα, σύμφωνα με χαρτογράφηση που λαμβάνει υπόψη ενημερωμένες παραμέτρους, όπως ταχύτητα οχήματος, στροφές κινητήρα και γωνία ανοίγματος γκαζιού. Σε κάθε περίπτωση, καταργούνται η μανέτα συμπλέκτη και ο λεβιές ταχυτήτων στο πόδι. Κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής, καθώς αποσυνδέεται ένας συμπλέκτης, ο άλλος εμπλέκει την επιθυμητή σχέση, διασφαλίζοντας μία συνεχή, ταχύτατη και ομαλή διαδικασία, χωρίς να διακόπτεται η μετάδοση ισχύος στον πίσω τροχό.

Πέρα από τα φυσικά πλεονεκτήματα στη σπορ οδήγηση, το DCT επιτρέπει επίσης στον αναβάτη να εστιάζει περισσότερο στη γραμμή οδήγησης, στα σημεία φρεναρίσματος, στις στροφές και την επιτάχυνση. Επιπλέον, η κόπωση του αναβάτη μειώνεται, η οδήγηση στη πόλη είναι πιο άνετη , δεν υπάρχει το άγχος τους σβησίματος, ενώ περιορίζονται και οι διαμήκεις κλίσεις της μοτοσυκλέτας κατά τις αλλαγές σχέσεων.