Το Άσσεν καλωσορίζει το 73o Monster Energy FIM Motocross of Nations

To 73o Monster Energy FIM Motocross of Nations επιστρέφει στο σπίτι του αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο μεγαλύτερος αγώνας motocross στο κόσμο επιστρέφει στην Ολλανδία, τη χώρα από όπου ξεκίνησε αυτός ο θεσμός το 1947.

Στη σημερινή εποχή, στην πίστα ΤΤ στην οποία θα διεξαχθεί ο αγώνας, διοργανώνονται αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος από το 2015. Το 2017 και 2018, σε αυτή την πίστα σφραγίστηκαν οι τίτλοι του MXGP, ενώ για δεύτερη φορά φέτος η πίστα ΤΤ ετοιμάζεται να διοργανώσει ξανά αγώνα, αυτή τη φορά το Monster Energy FIM Motocross of Nations στο οποίο η κάθε χώρα αντιπροσωπεύετε από τρείς οδηγούς με στόχο το Chamberlain Trophy.

Η ομάδα της Γαλλίας θα επιδιώξει σε αυτό τον αγώνα να διατηρήσει τον τίτλο της όπου τρέχουν ανελλιπώς από το 1947 και έχουν κερδίσει έξι φορές, ενώ παράλληλα μετρούν 16 βάθρα. Σημαιοφόρος της ομάδας είναι ο αναβάτης της Monster Energy Yamaha, Gautier Paulin, ο οποίος πλαισιώνετε από τους Jordi Tixier (VHR KTM) και Maxime Renaux (SM Action Yamaha). Παρά τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στην ομάδα την τελευταία στιγμή, εντούτοις και οι τρείς οδηγοί έχουν τις ικανότητες και το κίνητρο για να κερδίσουν, καθώς ο επόμενος αγώνας διεξαχθεί στο Ernèe, στην Γαλλία.

Παρά το γεγονός ότι τερμάτισε αρκετές φορές στη δεύτερη και τρίτη θέση, η ομάδα της Ολλανδίας δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει το Chamberlain Trophy. Φέτος φαίνεται ότι έχει τα φόντα για να το καταφέρει καθώς στη σύνθεση της έχει τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή και αναβάτη της Red Bull KTM Jeffrey Herlings, τον Glenn Coldenhoff, οδηγό της Standing Construct KTM, ο οποίος κέρδισε και τα δυο σκέλη της κατηγορίας ΟΡΕΝ πέρυσι και επίσης τον Calvin Vlaandaren ο οποίος θα τρέξει στην κατηγορία ΜΧ2. Με αυτούς τους οδηγούς, η Ολλανδία είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη νίκη.

Αν και το Monster Energy FIM Motocross of Nations είναι απρόβλεπτο η ομάδα της Ολλανδίας έχει το μεγάλο κίνητρο για να κερδίσει για πρώτη φορά καθώς αγωνίζεται εντός έδρας. Το 2015, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο μετά από 15 χρόνια, κάτι που επανέλαβε και τις χρονιές 2017 και 2018.

Φέτος η ομάδα της Αμερικής θα αγωνιστεί με εντελώς διαφορετικούς οδηγούς από ότι το 2018. Οι δυο αναβάτες της Rockstar Energy Husqvarna, Zach Osborne και Jason Anderson, όπως επίσης και ο αναβάτης της Monster Energy Yamaha, Justin Cooper, ο οποίος τρέχει σε MXoN για πρώτη φορά, δούλεψαν πολύ σκληρά ούτως ώστε η ομάδα να έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει. Οι Osborne και Anderson έφτασαν νωρίτερα στην Ευρώπη ούτως ώστε να προετοιμαστούν για τον αγώνα. Η προηγούμενη τους πείρα σαν μέλη της Εθνικής ομάδας της Αμερικής, τους δίνει αρκετές πιθανότητες να σηκώσουν το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά το 2011 και να σημειώσουν την 23η νίκη για τη χώρα τους.

Η περσινή τριταθλήτρια ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, είναι από αυτές που δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Ο οδηγός της Red Bull KTM, Nathan Watson θα αγωνιστεί στην κατηγορία MXGP, ο Adam Sterry (F&H Kawasaki) στην κατηγορία MX2 και ο Shaun Simpson (RFX KTM), στην κατηγορία ΟΡΕΝ. Και οι τρείς έχουν την ικανότητα να είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στις κατηγορίες που θα τρέξουν.

Η ομάδα του Βελγίου είναι πάντα μεταξύ των φαβορί καθώς μετρά 15 νίκες στο Motocross of Nations, οι 11 στο Trophèe des Nations και η μια στο Coupe de Nations. Η τελευταία φορά που το Βέλγιο κέρδισε το Chamberlain Trophy ήταν το 2013. Φέτος, δυο βετεράνοι και ο κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου στην ΜΧ2 το 2019, ήρθαν προετοιμασμένοι για μάχη. Την ομάδα αποτελούν ο Jeremy Van Horebeek (SR Honda), ο Kevin Strijbos (JWR Yamaha) και ο Jaco Geets (Monster Energy Kemea Yamaha), με τον τελευταίο να αγωνίζεται για πρώτη φορά σε αγώνα των Εθνών πέρυσι στην Αμερική. Όπως έχουν κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν, η ομάδα του Βελγίου αναμένετε να είναι μεταξύ των πρωτοπόρων το βράδυ της Κυριακής.

Όσον αφορά την Ιταλία και αυτή επέλεξε μια πολύ καλά συγκροτημένη ομάδα αποτελούμενη από τους Ivo Monticelli (Standing Construct KTM), ο οποίος θα τρέξει για δεύτερη φορά σε MXon και στην κατηγορία MXGP, Alessandro Lupino, ο οποίος είναι ο πιο έμπειρος αναβάτης και θα τρέξει στην κατηγορία ΟΡΕN και Alberto Forato, που θα τρέξει στην κατηγορία ΜΧ2. Αναμφίβολα το έργο της Ιταλίας φέτος δε θα είναι εύκολο καθώς πάει στον αγώνα με τη μεγάλη απουσία που ακούει στο όνομα Antonio Cairoli.

Δεν μπορεί να ξεγραφτεί η ομάδα της Ελβετίας, η οποία αποτελείται από τον δεύτερο στο φετινό παγκόσμιο Πρωτάθλημα Jeremy Seewer (Monster Energy Yamaha), τον Valentin Guillod (Monster Energy Yamaha) και τον Cyril Scheiwiller.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Tim Gajser (HRC HONDA), ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να βοηθήσει την Σλοβενία σε αυτό το MXoN. Τον Gajser θα υποστηρίξουν στον αγώνα οι Jan Pancar και Irt Peter. Τα μάτια όλων αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι στραμμένα και στον Ισπανό Παγκόσμιο Πρωταθλητή της κατηγορία ΜΧ2 Jorge Prado ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του στην κατηγορία MXGP. Οι Iker Larranaga και Carlos Campano είναι οι άλλοι δυο οδηγοί της Ισπανίας.

Μαζί με τους προαναφερθέντες θα βρίσετε και η δική μας Εθνική ομάδα. Οι Χρίστος Τσαγγαράς (MXGP), Άριστος Γεωργίου (ΜΧ2) και Χρύσανθος Χαραλάμπους (ΟΡΕΝ), αναμφίβολα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαθήρια του Παγκοσμίου Motocross. Οι προσδοκίες μας από αυτό τον αγώνα δεν μπορούν να είναι μεγάλες, όμως ευελπιστούμε ότι οι αθλητές μας θα παλέψουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συνολικά θα αγωνιστούν 34 χώρες αυτό το Σαββατοκύριακο στην πίστα του Άσσεν, της οποίας η επιφάνεια είναι άμμος. Αναμένετε να είναι ένα συναρπαστικό και συνάμα επικό διήμερο.