Home Rally Τουρκία: Ένα Βήμα προς το άγνωστο για το WRC

Τουρκία: Ένα Βήμα προς το άγνωστο για το WRC

Το Ράλι Τουρκίας (13-16 Σεπτεμβρίου) θα είναι μια νέα πρόκληση για τα πληρώματα, καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αγώνα με ολοκαίνουργιες ειδικές για πρώτη φορά απο το 2010.

Επιστρέφοντας στο ημερολόγιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος μετά από οκταετή απουσία, ο αγώνας αυτής της βδομάδας είναι ολοκαίνουργιος, έχοντας μετακομίσει την βάση του στο Μαρμαρά στις ακτές της Μεσογείου.

Καθώς συνεχίζουμε την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκκίνηση της Πέμπτης, εδώ είναι μερικά από τις άγνωστα πράγματα που θα πρέπει ομάδες και πληρώματα να προσέξουν εάν θέλουν να έχουν μια επιτυχημένη παρουσία στον 10ο γύρο της χρονιάς.

Pace notes

Τα πληρώματα έχουν συνήθως την πολυτέλεια να μπορούν να ανατρέξουν στις σημειώσεις από προηγούμενες χρονιές των αγώνων. Μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως ένα σημείο αναφοράς από το οποίο θα κάνουν διορθώσεις στο σύνολο κατά τη διάρκεια των αναγνωριστικών τους περασμάτων. Πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν επίσης τα “onboard” βίντεο απο το WRC+ για να βοηθηθούν να πάρουν μια γεύση απο τις ειδικές πριν από τα αναγνωριστικά τους περάσματα.

Όσον αφορά τις εντελώς νέες ειδικές διαδρομές της Τουρκίας, αυτό δεν είναι εφικτό. Αντ ‘αυτού, τα πληρώματα θα πάρουν ότι πληροφορίες μπορούν να συλλέξουν από τα “on board” βίντεο που παρέχουν οι διοργανωτές. Αλλά αυτά τα κλιπ προσφέρουν μόνο μια περιορισμένη ποσότητα οπτικής, που σημαίνει ότι οι συνοδηγοί θα πρέπει να ξενυχτήσουν ετοιμάζοντας τις εντελώς νέες σημειώσεις.

Συνθήκες Οδοστρώματος

Ένα άλλο άγνωστο που μπορεί να εξακριβωθεί μόνο κατά την διάρκεια των αναγνωριστικών είναι η κατάσταση των δρόμων. Παρόλο που όλες οι ομάδες περιμένουν γενικά τραχείς χωμάτινες ειδικές, δεν έγιναν δοκιμαστικά στην Τουρκία, οπότε οι οδηγοί δεν έχουν γνώμη απο πρώτο χέρι για τις ειδικές.

Τα δοκιμαστικά σε Πορτογαλία, Ελλάδα και τη νότια Γαλλία θα έχουν βοηθήσει να καθορίσουν τις ρυθμίσεις σε ένα σημείο, αλλά τα πληρώματα θα ξέρουν μόνο αν έχουν κάνει τις σωστές επιλογές ρυθμίσεων στο shakedown.

Το πόσο θα αντέξουν οι ειδικές μετά απο ένα πλήρες πέρασμα απο World Rally Cars είναι μια άλλη ερώτηση. Δεν είναι σαφές πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση της επιφάνειας μεταξύ των επαναλαμβανόμενων ειδικών.

Ψηλές Θερμοκρασίες

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ο πιο καυτός αγώνας της χρονιάς μέχρι στιγμής, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στους 35 °C.

Ο συνδυασμός της αφόρητης ζέστης, των τραχειών δρόμων και των αριθμό των ειδικών που ξεπερνούν τα 30km σημαίνει ότι η διαχείριση του αυτοκινήτου θα είναι καθοριστική.

Τα συστήματα μεταδόσεις και οι κινητήρες διατρέχουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, οπότε οι οδηγοί θα πρέπει να βρουν ισορροπία μεταξύ του πόσο θα πιέσουν για γρήγορους χρόνους και της ανάγκης προστασίας των μηχανικών μερών του αγωνιστικού τους.

Διαχείριση Ελαστικών

Οι τραχιές χωμάτινες ειδικές και οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν αναπόφευκτα σε ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση των ελαστικών. Δεν υπάρχουν πληροφορίες από τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ελαστικά θα αντιμετωπίσουν τους τουρκικούς δρόμους, οπότε αναμένονται πολλές συζητήσεις μεταξύ των πληρωμάτων και των μηχανικών καθώς προσπαθούν να καθορίσουν τις σωστές στρατηγικές.

 

 

Exit mobile version