Πιθανή αποχώρηση του Sebastian Ogier 2017

Το αφεντικό της Volkswagen WRC Jost Capito εξέφρασε την ανησυχία του για τον κανονισμό της διεθνούς ομοσπονδίας αυτοκινήτου, σχετικά με τη σειρά εκκίνησης των αγώνων. Είπε ότι αν το 2017 παραμείνει ως έχει, τότε ο πρωταθλητής Sebastian Ogier μπορεί να σταματήσει τους αγώνες.

Ο τελευταίος αγώνας που κέρδισε ο Ogier ήταν στη Σουηδία τον Φεβρουάριο και σύμφωνα πάντα με τον Capito είναι αδύνατον να κερδίσει χωμάτινο αγώνα ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, καθώς πρέπει να ανοίγει το δρόμο τις δυο πρώτες μέρες του αγώνα. Είναι επίσης πολύ άδικο οι οδηγοί που ξεκινούν τη δεύτερη μέρα υπό τον κανονισμό του Rally2 να μην ξεκινούν μπροστά. Γίνονται συζητήσεις για να αλλάξει ο τρέχον κανονισμός το 2017, όμως η FIA σκέπτεται να διαφοροποιήσει τον ίδιο κανονισμό και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος να ανοίγει το δρόμο και τις τρείς μέρες. Ο Ogier ακόμα δεν έχει σχολιάσει πως θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο κανονισμό, όμως ο Jost Capito φοβάται πως το WRC ίσως χάσει τον πρωταθλητή του.

Σε ερώτηση στον Capito αν υποχρεωθεί ο Ogier να ξεκινά πρώτος και τις τρείς μέρες τους αγώνες είπε: Νομίζω ότι θα σταματήσει. Καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο αλλά όσο τον γνωρίζω νομίζω θα σταματήσει και ίσως αυτό να μην είναι τόσο άσχημο για κάποιους…

Jost Kapito

Όμως ο Capito πιστεύει ότι η FIA δεν θα αφήσει τον ίδιο κανονισμό. Από ότι φαίνεται η σκληρή στάση της διοίκησης έχει μαλακώσει καθώς ο διευθυντής του WRC Jarmo Mahonen είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια σωστή φόρμουλα επίλυσης του θέματος. Ο Capito συνέχισε: Δεν νομίζω ότι θα συμβεί και ο Seb έχει ήδη αποδεχτεί το γεγονός για τη φετινή χρονιά, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι ο κανονισμός θα αλλάξει προς το καλύτερο και δεν θα είναι ο ίδιος του χρόνου.          

Οι ομάδες μαζί με τον υποστηρικτή του WRC είχαν συνάντηση στο Μόναχο για να συζητήσουν τον κανονισμό και τα συμπεράσματα και εισηγήσεις θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής του WRC. Αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στον κανονισμό θα ανακοινωθεί επίσημα από το συμβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Ο Jost Capito ο οποίος θα αποχωρίσει από την Volkswagen και θα μετακινηθεί στην Formula 1 και στην ομάδα της McLaren είπε: Όλοι συμφωνούμε ότι ο τρέχον κανονισμός είναι λάθος και όλοι συμφωνούν ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για να προτείνουμε και να συζητήσουμε μαζί με την επιτροπή. Δεν θα αποκαλύψω τις εισηγήσεις μου καθώς θα τις συζητήσουμε ιδιωτικά με τους υπόλοιπους, αλλά μπορώ να πω ότι είναι καλύτερες από τα δεδομένα που έχουμε σήμερα.    

Παρά το γεγονός ότι ο Ogier δεν έχει κερδίσει εδώ και πέντε αγώνες εντούτοις προηγείται στη βαθμολογία με προβάδισμα 51 βαθμών. Jari-Matti Latvala, Hayden Paddon, Kris Meeke, Thierry Neuville και Andreas Mikkelsen είναι οι πέντε νικητές των προηγούμενων αγώνων.