Παγκύπριο Πρωτάθλημα Motocross 23/24: Άξιος πρωταθλητής ο Χρίστος Τσαγγαράς

Ο επίλογος της αγωνιστικής περιόδου 2023/2024 για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Motocross γράφτηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στην πίστα MXPRO στην Ποταμιά και ανέδειξε πρωταθλητή στην ΜΧ1 τον Χρίστο Τσαγγαρά.

Τον τελευταίο αγώνα της σεζόν διοργάνωσε ο Όμιλος Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας και τελούσε υπο την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας. Στο μεγάλο φινάλε θα κρίνονταν οι τίτλοι στις κατηγορίες που εκκρεμούσαν, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στην ΜΧ1 και την MX3 OVER.

MX1 – Ξανά στην κορυφή του Κυπριακού Motocross ο Χρίστος Τσαγγαράς

Τον τίτλο στην μεγάλη κατηγορία εξασφάλισε ο Χρίστος Τσαγγαράς μετά από υπερπροσπάθεια που έκανε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μπορεί να ξεκίνησε μουδιασμένα, όμως μετά τον πέμπτο αγώνα άρχισε την αντεπίθεση του γέρνοντας ουσιαστικά την πλάστιγγα υπέρ του στον προτελευταίο αγώνα.

Στο φινάλε ήταν ασυναγώνιστος και με δυο νίκες σε ισάριθμα σκέλη σφράγισε τον τίτλο, ο οποίος ήρθε ξανά μετά από τέσσερις αγωνιστικές σεζόν (2018-2019). «Η αρχή της σεζόν ήταν δύσκολη και άτυχη αφού είχα ένα πρόβλημα με τα χέρια μου. Το αντιμετωπίσαμε και έχοντας μια ομάδα δυνατή δίπλα μου, γιατί πάνω από όλα είναι η ομάδα και θέλω να τους ευχαριστήσω, όπως επίσης και την οικογένεια μου που επίσης είναι δίπλα μου και με στηρίζει, καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας που ήταν το πρωτάθλημα και σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμένα και τους έβγαλα ασπροπρόσωπους. Ξεκίνησα τη σεζόν με την ΚΤΜ και στη συνέχεια αγωνίστηκα με την GASGAS. Θεωρώ ότι με την αλλαγή μοτοσυκλέτας άλλαξε και η ψυχολογία μου και ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάκαμψη. Όσον αφορά τη νέα σεζόν, ναι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με την GASGAS», είπε ο νέος πρωταθλητής Χρίστος Τσαγγαράς.

Ο τραυματισμός που είχε ο BO Motor Oil / Rinaldi Μιχάλης Πάμπουκκας στον προηγούμενο αγώνα τον έφερε σε δύσκολη θέση στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος και πιο εφικτός στόχος ήταν η διατήρηση της δεύτερη θέσης, την οποία διεκδικούσε επίσης και ο Γιώργος Παπαλοΐζου.

Ο τελευταίος πάλεψε κυρίως με τον BO Motor Oil / Rinaldi Μάριο Πάμπουκκα και κατάφερε με μια τρίτη και μια δεύτερη θέση στα δυο σκέλη να εξασφαλίσει την δεύτερη θέση στον αγώνα, με τον Μάριο Πάμπουκκα να μένει τελικά τρίτος.

Ο Μιχάλης Πάμπουκκας εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό, έσφιξε τα δόντια και στο τέλος συμβιβάστηκε με την τέταρτη θέση, με τους Μαρίνο Ζιντίλη και Βασίλη Μόσχο να καταλαμβάνουν την πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος, πίσω από τον Τσαγγαρά ισοβάθμησαν οι Παπαλοΐζου και Μιχάλης Πάμπουκκας, με τον Πάμπουκκα να παίρνει τελικά την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και τον Παπαλοΐζου να μένει τρίτος.

ΜΧ2 – Δις πρωταθλητής ο Αριστόδημος Έλληνας

Ο Αριστόδημος Έλληνας πήγε με σαφές πλεονέκτημα στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον ήθελαν να κατακτά τον τίτλο. Σε μια κατηγορία με πολύ σκληρό ανταγωνισμό και κυριότερο αντίπαλο τον Χρίστο Ευσταθίου, ο Έλληνας κατάφερε να ανταπεξέλθει των δυσκολιών και να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το πρωτάθλημα με δυο νίκες σε ισάριθμα σκέλη στον όγδοο και τελευταίο αγώνα.

Οι προσπάθειες του Πέτρου Θεοφάνους επιβραβεύτηκαν με την δεύτερη θέση στον αγώνα, καθώς αυτή τη φορά ξεπέρασε τον Βρυώνη Βλασίου με τον οποίο είχαν πολλές μάχες κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο Χρίστος Ευσταθίου άρχισε δυνατά τον αγώνα παίρνοντας την δεύτερη όμως μια πτώση στο δεύτερο σκέλος τον άφησε τέταρτος γενικής.

Ανεβαίνει αγωνιστικά ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου και στο φινάλε του πρωταθλήματος πήρε την πέμπτη θέση μπροστά από τον Γιώργο Παουλλή και BO Motor Oil / Rinaldi Ιωάννη Σταυρή που πήραν την έκτη και έβδομη αντίστοιχα.

Η επάνοδος στους αγώνες για τον BO Motor Oil / Rinaldi Pieter Brink τον έφερε στην όγδοη θέση και στην ένατη τερμάτισε ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την δεύτερη κατάκτηση πρωταθλήματος στην κατηγορία ΜΧ2. Ήταν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με ωραίες μάχες. Θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, την οικογένεια μου καθώς επίσης και τους χορηγούς που ήταν δίπλα μου σε αυτή τη σεζόν», ανέφερε ο Αριστόδημος Έλληνας.

ΜΧ3 OVER – Το (Χ)άρηκε ο Τσαγγαράς

Η αγωνία και η αδρεναλίνη κτύπησαν κόκκινο στην κατηγορία MX3 OVER, όπου Μαρίνος Τσαγγαράς και Σάββας Σάββα πήγαν μετά από επτά αγώνες ισόβαθμοι στο μεγάλο φινάλε και ο νικητής θα κατακτούσε και τον τίτλο.

Στο πρώτο σκέλος ο Σάββα προηγήθηκε και σε συνδυασμό με την πτώση του Τσαγγαρά πήρε μια εύκολη νίκη. Από την πλευρά του ο Τσαγγαράς κατάφερε να ανακάμψει μέχρι και την δεύτερη θέση και πλέον όλα θα κρίνονταν στο δεύτερο και τελευταίο σκέλος.

Στο δεύτερο σκέλος ο Τσαγγαράς πήρε το προβάδισμα με τον Σάββα να ακολουθεί και να πιέζει. Άντεξε στην πίεση και σιγά σιγά άνοιξε μια μικρή διαφορά την οποία διατήρησε μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους δυο ισόβαθμους, με τον τίτλο να πηγαίνει στον Τσαγγαρά καθώς κέρδισε το δεύτερο σκέλος στον αγώνα. Αυτή είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που δυο αναβάτες ισοβαθμούν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και εν τέλει στο τέλος του πρωταθλήματος και αυτό που κάνει πιο ξεχωριστό τον τίτλο για τον Τσαγγαρά είναι το γεγονός ότι διεκδικητής ήταν ο αιώνιος αντίπαλος του Σάββας Σάββα.

«Από το 1989 που τρέχω σε αγώνες motocross νομίζω πρώτη φορά φτάσαμε σε αυτό το σημείο, να κριθεί ο τίτλος στο τελευταίο σκέλος», είπε ο Μαρίνος Τσαγγαράς προσθέτοντας, «Νομίζω ότι η σεζόν ήταν δύσκολη τόσο για μένα όσο και για τον Σάββα γιατί ήμασταν και οι δυο στο όριο. Ο καθένας εκμεταλλευόταν το λάθος του αντιπάλου για να περάσει μπροστά. Νομίζω ότι σήμερα στο δεύτερο σκέλος ήμουν λίγο πιο ψύχραιμος από τον Σάββα και κέρδισα. Ήμασταν ισάξιοι αντίπαλοι και νομίζω ότι ο πιο ψύχραιμος κέρδισε. Σε αυτό το σημείο θέλω να σε ευχαριστήσω εσένα προσωπικά γιατί αν δεν ήσουν εδώ να καλύπτεις τους αγώνες αύριο δεν θα ήξερε κανένας ότι έγινε αγώνας motocross. Επίσης ευχαριστώ την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας για την διοργάνωση των αγώνων» συμπλήρωσε ο πρωταθλητής της MX3 OVER.

Οι Ανδρέας Παναή και Χριστός Δημητρίου έδωσαν την τελευταία φετινή παράσταση, με τον Παναή μετά από ωραίες μάχες να επικρατεί και στα δυο σκέλη και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον αγώνα και τον Δημητρίου να συμβιβάζετε με την τέταρτη.

Ο Γιώργος Σιδερένιος πήρε την πέμπτη θέση μπροστά από τον Κυριάκο Θεοχαρίδη, με τους Εύανδρο Καμέρη και Adam Doroszkiewicz να τερματίζουν στην έβδομη και όγδοη αντίστοιχα. Ο Γιάννος Αλεξάνδρου ολοκλήρωσε στην ένατη θέση, στην 10η ο Σάββας Σάββα (Tattoo) και στην 11η ο Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Στην τελική κατάταξη, στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι Μαρίνος Τσαγγάρης, Σάββας Σάββατο και Ανδρέας Παναή.

MX OPEN – Πρωταθλητής με στυλ!!

Ο Χρίστος Κλεόπα ήταν ο καλύτερος αναβάτης στην κατηγορία και ολοκλήρωσε μια εκπληκτική σεζόν για αυτόν με στυλ. Όντας νικητής στο πρώτο σκέλος σχετικά εύκολα, στο δεύτερο η πτώση νωρίς τον άφησε μεν πίσω από τον ανταγωνισμό, όμως κατάφερε με πολύ δυνατό τέμπο να ανακάμψει και να κερδίσει ξανά, ανοίγοντας τη σαμπάνια του πρωταθλητή.

Δυνατές μάχες έγιναν για την δεύτερη θέση μεταξύ του Mustafa Dersev και του BO Motor Oil / Rinaldi Μάριου Πάυλου. Μπορεί στο πρώτο σκέλος ο Παύλου να πήρε την δεύτερη θέση αφήνοντας τον Dersev τρίτο, όμως στην επανάληψη δεν ο Dersev πήρε την δεύτερη θέση την ώρα που ο Παύλου δεν μπορούσε να κάμψει την αντίσταση του μαχητικού Ανδρέα Παπαδόπουλου που ολοκλήρωσε τρίτος.

Η τελική κατάταξη του αγώνα βρήκε νικητή τον Κλεόπα, στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε ο Dersev και στο τρίτο ο Παύλου. Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος πήρε την τέταρτη θέση και τον ακολούθησαν στην πέμπτη και έκτη οι BO Motor Oil / Rinaldi Παναγιώτης Παύλου και BO Motor Oil / Rinaldi Ανδρέας Χούτρης.

Στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος ο Χρίστος Κλεόπα είναι ο νέος πρωταθλητής και την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Mustafa Dersev και Μάριος Παύλου.

MXOPEN FREE – Δεν ξέχασε τον Ευτύχιο!!

Ο Σοφρώνης Κλεάνθους εξασφάλισε τον τίτλο από τον προηγούμενο αγώνα στην MXOPEN FREE και στο φινάλε αγωνίστηκε για τον Ευτύχιο Ζάκο, που υπενθυμίζουμε ότι τραυματίστηκε στον έβδομο αγώνα στην Μακούντα και είναι σε πορεία ανάρρωσης. Η νίκη που πέτυχε όπως και το πρωτάθλημα αφιερώθηκε σε αυτόν. «Αυτό είναι το πρώτο πρωτάθλημα που κερδίζω και όσον αφορά τη νέα σεζόν ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω. Η σκέψη μου είναι στον φίλο μου Ευτύχιο Ζάκο που είναι στο νοσοκομείο και προς το παρόν περιμένω να αναρρώσει και μετά θα αποφασίσω τι θα κάνω. Το πρωτάθλημα είναι αφιερωμένο σε αυτόν».

Στα ίδια μήκη κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πατέρα του Σοφρώνη Κλεάνθους, με όλους στο τέλος να εύχονται ταχεία ανάρρωση στον Ευτύχιο.

Μαζί με τον Κλεάνθους στο βάθρο ανέβηκαν οι Μιχάλης Μιχαήλ και BO Motor Oil / Rinaldi Ανδρέας Αντωνίου που τερμάτισαν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

MX VET – Έκλεισε με νίκη ο Χριστόφορος Χρυσάνθου, ο τίτλος στον Αρτέμης Καρατσιόλη

Με νικητή τον Χριστόφορο Χρύσανθου ολοκληρώθηκε ο τελευταίος αγώνας της κατηγορίας MX VET, με τους Γιαννάκη Γιάγκου και Κώστα Ευθυμίου να συμπληρώνουν το βάθρο. Ο Άντρος Ιωάννου πήρε την τέταρτη θέση και ο πρωταθλητής Αρτέμης Καρατσιόλης που έτρεχε τραυματίας μετά την πτώση στο πρώτο σκέλος, έμεινε πέμπτος.

Η τελική κατάταξη βρήκε πρωταθλητή τον BO Motor Oil / Rinaldi Αρτέμη Καρατσιόλη, δεύτερο τον Γιαννάκη Γιάγκου και τρίτο τον Χριστόφορος Χρυσάνθου.

ΜΧ 85 – Πρωταθλητής ο Λούκας Σοφοκλέους

Μετά από ωραία μάχη με τον Θεόφιλο, ο Λούκας Σοφοκλέους έφυγε νικητής από τον τελευταίο αγώνα και συνάμα πρωταθλητής. Ο Θεόφιλος που πήρε το πρώτο σκέλος, έμεινε τελικά δεύτερος σε αγώνα και γενική κατάταξη, με τον Λοΐζο Καμέρη να τερματίζει τρίτος σε αγώνα και πρωτάθλημα.

ΜΧ 65 – Το σήκωσε ο Γιώργος Δημητρίου

Μεγάλος νικητής στην ΜΧ 65 αναδείχθηκε ο Λούκας Κλεόπα, με τους Σέργιο Παουλλή και Γιώργο Δημητρίου να συμπληρώνουν τις θέσεις του βάθρου και τους Φίλιππο Βασιλείου και Χαράλαμπο Κυριάκου να τερματίζουν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Δημητρίου, με τους Λούκα Κλεόπα και Σέργιο Παουλλή να συμπληρώνουν τις τρείς πρώτες θέσεις στην γενική κατάταξη.

Ακόμα μια σεζόν στο πρωτάθλημα motocross έφτασε στο τέλος. Κύριο χαρακτηριστικό ήταν ο δυνατός ανταγωνισμός στις πλείστες κατηγορίες, ενώ το γεγονός που επισκίασε τη σεζόν ήταν ο τραυματισμός του Ευτύχιου Ζάκου, του οποίου ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.