Παγκύπριο Πρωτάθλημα Drift By Psaltis ENEOS: Ένταση, Βροχές, Ανατροπές και Στέψη Πρωταθλητών

Διοργανώθηκε από το Power Drift Club, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Drift της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Σταθμός και αυτή την φορά η πίστα Achna Speedway, όπου διεξήχθη ένας από τους πλέων εντυπωσιακούς αγώνες της χρονιάς με τα καιρικά φαινόμενα να παίζουν και αυτά τον δικό τους ρόλο και την βροχόπτωση να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ζωή των οδηγών

.Ο αγώνας όπως ήταν προγραμματισμένος ξεκίνησε με στις 10:00 το πρωί με την προθέρμανση των οδηγών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τον νέο σχεδιασμό της πίστας. Περάσματα τα οποία που λόγω της έλλειψης άγχους της βαθμολογίας ήταν άκρως εντυπωσιακά και ακραία με τις χιλιάδες των θεατών που δήλωσαν παρών να απολαμβάνουν θέαμα πολύ ψηλών προδιαγραφών.

Στην συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία των μονών βαθμολογημένων περασμάτων, αρχικά με την κατηγορία Semi Pro, όπου εκεί είδαμε τον πρωτοεμφανιζόμενο Μάριο Φιλίππου να είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Κατάφερε να πάρει μια βαθμολογία της τάξης των 87,67 βαθμών στο δεύτερο του πέρασμα αφού είχε μηδενιστεί στο πρώτο. Άξιο αναφοράς είναι ότι κατάφερε να πάρει την ψηλότερη βαθμολογία από όλους αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για την νέα χρονιά. Δεύτερη ψηλότερη βαθμολογία (78,83) για τον πάντα εντυπωσιακό Σάββα Συμιανό στο δεύτερο του πέρασμα, αφού στο πρώτο πήρε μια βαθμολογία της τάξης των 74 βαθμών. Την τρίτη ψηλότερη βαθμολογία πέτυχε ο νεαρός Βασίλης Χριστοφόρου με 76,5 βαθμούς στην δεύτερη του βαθμολογημένη προσπάθεια αφού η πρώτη του προσπάθεια μηδενίστηκε.

Πριν ξεκινήσει η κατηγορία Pro, μια ξαφνική νεροποντή έκανε το έργο των οδηγών της κατηγορίας εξαιρετικά δύσκολο αφού ήταν τόσο έντονη που έκανε την πίστα σχεδόν απροσπέλαστη. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Κώστας Σπαρσής κατάφερε να δαμάσει την βρεγμένη πίστα παίρνοντας μια βαθμολογία της τάξης των 81 βαθμών στο πρώτο του πέρασμα, στην δεύτερη του προσπάθεια δεν κατάφερε να βελτιώσει την βαθμολογία του παίρνοντας μια βαθμολογία στους 71 βαθμούς. Στην δεύτερη θέση με 76 βαθμούς βρίσκουμε τον Αντρέα Αντρέου “Wax” από το δεύτερο του πέρασμα και την τρίτη καλύτερη βαθμολογία πέτυχε ο Νεόφυτος Φικάρδου με 75 βαθμούς από το δεύτερο του πέρασμα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι κανείς από τους πρωτοπόρους και διεκδικητές του πρωταθλήματος δεν κατάφερε να σκοράρει βαθμολογία μέσα στις πρώτες θέσεις.

Με την ολοκλήρωση των μονών βαθμολογημένων περασμάτων, ο αγώνας κορυφώθηκε με τα διπλά βαθμολογημένα περάσματα, εκεί που στόχος των οδηγών δεν ήταν μόνο το πρωτάθλημα αλλά και μια θέση στην Εθνική Ομάδα και την παρουσία στους φετινούς Ευρωπαϊκούς αγώνες. Ο φετινός τελευταίος αγώνας είχε μια πολύ διαφορετική σημασία αφού η διπλή βαθμολογία έδινε το δικαίωμα σε αρκετούς οδηγούς να κυνηγήσουν το φετινό τίτλο.

Ξεκινώντας από την κατηγορία Semi Pro, ο Σάββας Συμιανός έφτασε με άνεση στον τελικό και επικράτησε του περσινού πρωταθλητή Πόλυ Κωνσταντίνου, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση στην κατηγορία του. Στον μικρό τελικό είχαμε αντιμέτωπους τον νεοεισερχόμενο Μάριο Φιλίππου και τον νεαρό Βασίλη Χριστοφόρου με τον δεύτερο να επικρατεί κατακτώντας το τελευταίο σκαλοπάτι του βάθρου.

Στην κατηγορία Pro, είδαμε ένα αναγεννημένο Πάμπο Νικολάου, να είναι πραγματικά ασταμάτητος αποκλείοντας όποιο βρήκε στο διάβα του, φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Εκεί βρήκε απέναντι του τον περσινό πρωταθλητή Γιώργο Χριστοφόρου “Έλα Κόκο”. Σε ένα αγώνα διαφήμιση του Drift, o Πάμπος Νικολάου κατάφερε να επικρατήσει κατακτώντας την πρώτη θέση.

Στον μικρό τελικό είχαμε αντιμέτωπους τους Νικόλα Νικόλα “Πατάκ” και Κώστα Σπαρσή, σε μια μονομαχία που δεν έγινε ποτέ, αφού ο Κώστας Σπαρσής αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα. Έτσι ο Νικόλας Νικόλα “Πατάκ” κατέκτησε το τελευταίο σκαλοπάτι του βάθρου, με τον Σπαρσή να αρκείται στην τέταρτη θέση.

Βασίλης Χριστοφόρου
Πρωταθλητής SEMIPRO 2019

Με την ολοκλήρωση του αγώνα, στην κατηγορία Semi Pro, είχαμε τους Βασίλη Χριστοφόρου και Σάββα Συμιανό να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 704 βαθμούς. Φετινός Πρωταθλητής στην κατηγορία Semi Pro στέφθηκε ο νεαρός Βασίλης λόγω των περισσότερων νικών του στο φετινό πρωτάθλημα. Στην δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο Σάββας Συμιανός ο οποίος την νέα χρονιά θα αγωνίζεται στην κατηγορία Pro. Το πόντιουμ συμπλήρωσε ο περσινός πρωταθλητής Πόλυς Κωνσταντίνου ο οποίος την φετινή χρονιά ταλαιπωρήθηκε με χίλια δυο προβλήματα.

Γιώργος Χριστοφόρου Πρωταθλητής PRO 2019

Στην κατηγορία Pro ο Γιώργος Χριστοφόρου “Έλα Κόκο” έκανε το “back to back” κατακτώντας και το φετινό πρωτάθλημα, ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα όλων των εποχών. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον πλέων σταθερό οδηγό Νικόλα Νικόλα “Πατακ”, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο μετά την επιστροφή του στα Subaru γίνεται και καλύτερος και δεν είναι εκ των υποψηφίων για να κερδίσει πρωτάθλημα. Το πόντιουμ συμπλήρωσε ο Πάμπος Χαραλάμπους, ο οποίος επέστρεψε μετά από μια μακροχρόνια αποχή και έδειξε ότι ήταν και παραμένει ένας από του εντυπωσιακότερους οδηγούς του Κυπριακού πρωταθλήματος. Αναμένουμε φυσικά την επόμενη χρονιά να τον δούμε ακόμη πιο δυνατό με το καινούργιο του αγωνιστικό.

Το φετινό πρωτάθλημα ήταν ίσως το πιο εντυπωσιακό όλων των εποχών στο Κυπριακό Drift, αναμένουμε την νέα χρονιά να έχουμε ένα παρόμοιο εάν όχι και καλύτερο.
Χορηγός του αγώνα καθώς και του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Drift 2019, είναι η εταιρεία Psaltis Auto Parts και τα λιπαντικά ENEOS.

Μιχάλης Κοντογιώργης
Φωτογραφίες: Μιχάλης Κοντογιώργης/Κούλλης Κυριάκου/Δώρος Θεοδώρου