Home Drift Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πλαγιολίσθησης 2023: Ο πρωταθλητής ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πλαγιολίσθησης 2023: Ο πρωταθλητής ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα

Μοναδικές στιγμές χάρισε ο εναρκτήριος αγώνας του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Drift που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαρτίου το Power Drift Club υπο την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Η πρεμιέρα ήταν αρκετά δύσκολη για όλους τους οδηγούς αφού οι μεικτές συνθήκες δυσκόλεψαν το έργο όλων. Το Σάββατο οι καιρικές συνθήκες ήταν βροχερές και μετά από απόφαση του συμβουλίου έγιναν μόνο μονά δοκιμαστικά περάσματα, αρχικά με βροχή και ακολούθως όταν σταμάτησε η βροχή με βρεγμένο οδόστρωμα, το οποίο με κάθε πέρασμα άλλαζε πρόσφυση αφού είχε την τάση να στεγνώνει, ενώ η βροχή που άρχισε ξανά κοντά στο μεσημέρι άλλαξε και πάλι τα δεδομένα, με όλους να προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτά.

Οι καιρικές συνθήκες της Κυριακής ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με το Σάββατο, καθώς ο καιρός ήταν ηλιόλουστος και η πίστα στεγνή, γεγονός που έφερε ξανά τους οδηγούς μπροστά σε νέα δεδομένα. Αναμφίβολα οι συνθήκες της Κυριακής ήταν ιδανικές για drift και επιτέλους άρχισαν να βγαίνουν καπνοί και να καίγονται ελαστικά, προς τέρψη των φιλάθλων που πήγαν στον αγώνα.

Με τον χρόνο να πιέζει, μετά από νέα διαβούλευση με τους οδηγούς, έγιναν από όλους δυο μονά δοκιμαστικά περάσματα και δυο βαθμολογημένα, ούτως ώστε να βγουν τα ζευγάρια των διπλών βαθμολογημένων περασμάτων.

Στην κατηγορία PRO, ο Κυριάκος Μάριου (Τσόδας) πήγε στον αγώνα με ψηλές προσδοκίες και έδειξε ότι ήθελε να φτάσει ψηλά. Σαφώς βελτιωμένος στο δεύτερο βαθμολογημένο πέρασμα, πήρε 86 βαθμούς και μαζί την πρώτη θέση, ενώ η ταχύτητα εισόδου που δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό τον αγώνα ήταν 116 km.

Ακόμα ένας οδηγός που ήθελε να ξεκινήσει δυνατά τη σεζόν ήταν ο Δημητράκης Χριστοφή. Ο γνωστός σε όλους Τακαμούρα συνδύασε όπως πάντα θέαμα και ουσία καταφέρνοντας να βαθμολογηθεί με 83.50 βαθμούς στο πρώτο πέρασμα όπου ήταν και η καλύτερη του, έχοντας ταχύτητα εισόδου 110 km.

Ο περσινός πρωταθλητής Σέργιος Γρηγορίου ήταν ένας από τους τέσσερις οδηγούς που βαθμολογήθηκαν με 80 βαθμούς και πάνω. Όντας τρίτος στην διαδικασία, είχε καλύτερη βαθμολογία τους 81 βαθμούς στο δεύτερο πέρασμα και ταχύτητα εισόδου 116 km.

Ο ραγδαία ανελισσόμενος Σίμος Τίκκης υπενθύμισε σε όλους τους παραδοσιακούς πρωταγωνιστές ότι φέτος θα πρέπει να κοιτάζουν και τους καθρέφτες τους, καθώς αναμένετε ότι θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών του φετινού πρωταθλήματος.

Ο Τίκκης ολοκλήρωσε τέταρτος τα μονά βαθμολογημένα, παίρνοντας 80.75 βαθμούς από το πρώτο πέρασμα με ταχύτητα εισόδου 115 km.

Ο Κώστας Κωνσταντίνου (Σπαρσής) έκανε αγώνα δρόμου το Σάββατο για να αλλάξει κιβώτιο ταχυτήτων και την Κυριακή επέστρεψε δριμύτερος καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στα μονά με καλύτερη βαθμολογία το 79.75 που πέτυχε στην δεύτερη προσπάθεια, ενώ είχε ταχύτητα εισόδου 115 km.

Ανεβάζει στροφές σιγά σιγά ο Νικόλας Νικόλα (Πατάκ) και επανέρχεται στο επίπεδο που και ο ίδιος θέλει. Με εμφανώς καλύτερη διέλευση στο δεύτερο πέρασμα, πήρε την έκτη θέση καθώς βαθμολογήθηκε με 76.25, με ταχύτητα εισόδου 113 km.

Ο Χρίστος Λοΐζου ανέβηκε από την SEMI PRO και έδειξε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τους πιο έμπειρους οδηγούς που αγωνίζονται στην PRO. Η καλύτερη του βαθμολογία ήταν οι 75.75 βαθμοί που πήρε στο πρώτο πέρασμα, δίνοντας του την έβδομη θέση ενώ παράλληλα είχε ταχύτητα εισόδου 111 km. Στο δεύτερο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του.

Όγδοος πλασαρίστηκε ο Βασίλης Χριστοφόρου με 75.50 βαθμούς από την πρώτη προσπάθεια  και ταχύτητα εισόδου 110 km, ενώ με 75 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου 112 km στην πρώτη προσπάθεια ο David David πήρε την ένατη θέση.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο ορεξάτος στην πρεμιέρα Παναγιώτης Μιχαήλ που  βαθμολογήθηκε με 73.50 βαθμούς στην δεύτερη προσπάθεια, ενώ είχε ταχύτητα εισόδου 110 km.

Στην κατηγορία SEMI PRO ο Σάββας Ιωάννου ήταν αυτός που έκανε την καλύτερη αρχή καθώς στα μονά βαθμολογημένα πήρε την ψηλότερη βαθμολογία που ήταν 76.25 στην δεύτερη προσπάθεια, με ταχύτητα εισόδου 113 km.

Ο νεοεισελθόν στο πρωτάθλημα Χρήστος Πέτρου πέτυχε την δεύτερη καλύτερη βαθμολογία στα μονά με 65.75 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου 103 km, όλα αυτά επίσης στην δεύτερη βαθμολογημένη διαδρομή, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Γιάννος Μιχαήλ με καλύτερη βαθμολογία το 58.75 στην δεύτερη προσπάθεια, έχοντας ταχύτητα εισόδου 103 km.

Από κει και πέρα οι υπόλοιποι οδηγοί που κατάφεραν να βαθμολογηθούν και να περάσουν στα διπλά ήταν οι Αντώνης Νικολάου (58 βαθμοί), Κυριάκος Αριστείδου (40.50 βαθμοί) και Χρήστος Κούτας (38.25 βαθμοί), με τους Σάββα Σπύρου, Παύλο Σαμαρά και Μάριο Φιλίππου να μην καταφέρνουν να βαθμολογηθούν.

Ώρα για Twin drift

Το θέαμα στις διπλές μονομαχίες είναι πάντα υψηλών προδιαγραφών και η πρεμιέρα του 2023 δεν διέφερε σε τίποτα από προηγούμενες αναμετρήσεις.

Όλοι έψαξαν τη διάκριση ένας μόνο τα κατάφερε και αυτός δεν ήταν άλλος από τον περσινό πρωταθλητή Σέργιο Γρηγορίου.

ΤΟΡ 32

Η μάχη μεταξύ του Πόλυ Κωνσταντίνου και του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου ανέδειξε νικητή τον πρώτο, ο οποίος πήρε αρχικά προβάδισμα 6-4 και στη συνέχεια η προσπάθεια του απλοποιήθηκε μετά το 10-0, περνώντας έτσι στην επόμενη φάση.

Ο Πάμπος Νικολάου με αντίπαλο τον Παναγιώτη Μιχαήλ δεν δυσκολεύτηκε να προκριθεί στο ΤΟΡ 16 αφού κέρδισε και τις δυο μάχες με 10-0.

Η τελευταία μάχη στους 32 ήταν μεταξύ του έμπειρου Ανδρέα Ανδρέου (WAX) και του πρωτοεμφανιζόμενου και περσινού πρωταθλητή στην SEMI PRO Ευτύχιου Χριστοδούλου.

Ο Ανδρέου κέρδισε στις λεπτομέρειες και τις δυο μάχες με 6-4, καταφέρνοντας να περάσει στους 16.

ΤΟΡ 16

Στην 16αδα έγιναν οι πρώτες εκπλήξεις, καθώς οδηγοί που θεωρούνταν φαβορί για να φτάσουν μέχρι τις θέσεις του βάθρου αποχαιρέτησαν νωρίς τον αγώνα.

Το πρώτο twin μεταξύ του Κυριάκου Μάριου (Τσόδας) και του Πόλυ Κωνσταντίνου δεν έγινε ποτέ, καθώς ένα μηχανικό πρόβλημα του πρώτου έδωσε το εισιτήριο για την επόμενη φάση στον Κωνσταντίνου.

Ο Βασίλης Χριστοφόρου αντιμετώπισε τον David David. Στην πρώτη μάχη ο Χριστοφόρου κατάφερε να πάρει προβάδισμα 6,5 έναντι 3,5 του David και να μπει σε θέση οδηγού. Στο δεύτερο πέρασμα όμως ένα τετακέ από τον Χριστοφόρου έδωσε την πρόκριση στον David.

Ο Σίμος Τίκκης αντιμετώπισε τον Αλέκο Χάσικο. Εξοικειωμένος πλήρως με το νέο αυτοκίνητο πήρε αρχικά προβάδισμα 7-3 στην πρώτη μάχη και σφράγισε την πρόκριση με το 10-0 στην επανάληψη.

 

Παρόλο που ξεκίνησε δυναμικά τον αγώνα με μια πέμπτη θέση στα μονά, ο Κώστας Σπαρσής δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Αντίπαλος του ήταν ο Χριστόφορος Κωνσταντίνου ο οποίος επικράτησε και στις δυο μάχες με 10-0, περνώντας πανηγυρικά στους 8.

Ένα twin που ξεσήκωσε τον κόσμο στις κερκίδες ήταν αυτό μεταξύ του Τακαμούρα και του Πάμπου Νικολάου. Ο Τακαμούρα πήρε αρχικά προβάδισμα με 7-3, όμως στο επαναληπτικό πέρασμα παρόλο που ο Νικολάου αντέδρασε κερδίζοντας με 6-4, εντούτοις η πρόκριση πήγε στον Τακαμούρα.

Η πρώτη διπλή μάχη του Χρίστου Λοΐζου στην κατηγορία PRO στέφθηκε με επιτυχία. Πρώτος του αντίπαλος ήταν ο Παναγιώτης Νικολάου τον οποίο κέρδισε στην πρώτη μονομαχία με 7,5-2,5. Στο δεύτερο πέρασμα ο Νικολάου ήταν καλύτερος και κέρδισε με 6-4 όμως η πλάστιγγα είχε γείρει προς τον Λοΐζου.

Νικόλας Νικόλα (Πατάκ) και Αλέξης Χάρης Γεωργίου συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον ζευγάρι όπου ο νικητής κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Το 4-6 της πρώτης μάχης έδινε ελαφρύ προβάδισμα στον Γεωργίου ενώ το δεύτερο δεν ανέδειξε νικητή και έτσι η πρόκριση πήγε στον Γεωργίου.

Τέλος, ο Σέργιος Γρηγορίου αντιμετώπισε τον Ανδρέα Ανδρέου (WAX) και πέρασε εύκολα κερδίζοντας και τις δυο μάχες με 10-0.

ΤΟΡ 8

Προχωρώντας στην οκτάδα η αγωνία κορυφωνόταν και η  αδρεναλίνη κτυπούσε κόκκινο αφού πλέον όλοι είχαν τα φόντα για μια θέση στο βάθρο.

Ο David David που έχει βλέψεις για τίτλο την φετινή σεζόν αντιμετώπισε τον μαχητικό Πόλυ Κωνσταντίνου ο οποίος διεκδίκησε όλες του τις πιθανότητες. Στο τέλος ο David κατάφερε να επιβληθεί με 7-3 και 6-4, αποτέλεσμα που τον έφερε στην τετράδα.

Ο Σίμος Τίκκης έδειξε ότι δεν αστειεύεται και αυτό το απέδειξε στο twin με τον Χριστόφορο Κωνσταντίνου. Όντας καλύτερος και νικητής και στις δυο μάχες με 7,3 και 6,4, ήταν ο οδηγός που πήρε το εισιτήριο για τους 4.

Μεγάλη μάχη έγινε μεταξύ του Τακαμούρα και του Χρίστου Λοΐζου, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και στα δυο περάσματα. Ο Λοΐζου πάλεψε στα ίσα τον Τακαμούρα όμως η εμπειρία του τελευταίου έπαιξε σημαντικό ρόλο και τον βοήθησε να επικρατήσει στο τέλος με 5,5-4,5 και 7-3.

Η τελευταία μάχη των 8  ήταν μεταξύ του Αλέξη Χάρη Γεωργίου και του Σέργιου Γρηγορίου. Το 10-0 στο πρώτο πέρασμα έδωσε σαφές προβάδισμα στον περσινό πρωταθλητή, ο οποίος σφράγισε τη νίκη κερδίζοντας ξανά, αυτή τη φορά με 8-2.

ΤΟΡ 4

David David και Σίμος Τίκκης ήταν το πρώτο ζευγάρι που διασταύρωσε τα ξίφη του με στόχο την είσοδο στον τελικό. Και οι δυο έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό με τον Τίκκη όμως να είναι πιο ψύχραιμος και να κερδίζει και τις δυο μάχες με 5,5-4,5, αποτέλεσμα που τον έφερε στον τελικό.

Ο Τακαμούρα αντιμετώπισε τον Γρηγορίου στον δεύτερο ημιτελικό και έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ήταν εύκολος αντίπαλος, κερδίζοντας την πρώτη μάχη με 7-3, βάζοντας παράλληλα εαυτόν σε θέση φαβορί.

Στην δεύτερη μάχη όμως τα δεδομένα ανατράπηκαν πλήρως, καθώς ένα τετακέ από τον Τακαμούρα ήταν αρκετό για να στείλει τον Γρηγορίου τελικό με νίκη στην μάχη 10-0.

Στον μικρό τελικό τέθηκαν αντιμέτωποι οι David και Δημητράκης Χριστοφή (Τακαμούρα), με τον τελευταίο να επικρατεί αρχικά με 8-2. Ο David δεν το έβαλε κάτω, πάλεψε για την ανατροπή, κέρδισε με 7-3 όμως αυτό δεν ήταν αρκετό και έτσι η τρίτη θέση πήγε στον Τακαμούρα.

Στον τελικό Γρηγορίου και Τίκκης χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές και χρειάστηκε επανάληψη της διπλής μονομαχίας για να αναδειχθεί ο νικητής.

Μετά το ισόπαλο 6-4/4-6, ο Γρηγορίου πήρε προβάδισμα νίκης  στην επαναληπτική διπλή μάχη όπου κέρδισε με 7,5-2,5. Στην δεύτερη μάχη ένα λάθος του Τίκκη έδωσε την ευκαιρία στον Γρηγορίου να σφραγίσει τη νίκη.

«Ήταν ένα συναρπαστικό Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο αγωνιστήκαμε σε βρεγμένο οδόστρωμα και σήμερα σε στεγνό. Εγώ σήμερα (Κυριακή) αντιμετώπισα πρόβλημα με το ημιαξόνιο και δεν έκανα καθόλου δοκιμαστικά, όμως ευτυχώς το επιδιόρθωσα και αγωνίστηκα στα μονά βαθμολογημένα όπου πήρα την τρίτη θέση. Το τέλος του αγώνα με βρήκε νικητή και είμαι υπερευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.

Ευελπιστώ ότι θα παραμείνω στην κορυφή της βαθμολογίας συνεχίζοντας το σερί. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον μεγάλο μου χορηγό Μιχαηλάς Fill N Go, AMSOIL, την ομάδα μου, τον μηχανικό και τον προγραμματιστή μου, την οικογένεια μου και ευελπιστώ να συνεχίσω έτσι και στον δεύτερο αγώνα», είπε ο νικητής Σέργιος Γρηγορίου.

Στην κατηγορία SEMI PRO οι διπλές μονομαχίες άρχισαν από τη φάση των 16. Ο Γιάννος Μιχαήλ έδειξε τις προθέσεις του για τη σεζόν αφού αναμένετε να είναι εκ των διεκδικητών του τίτλου, όμως ευχάριστη νότα ήταν οι Κυριάκος Αριστείδου και Χρήστος Πέτρου, οι οποίοι αγωνίστηκαν για πρώτη φορά και έθελξαν με τη συνολική τους απόδοση.

Η πρώτη μάχη που έγινε στην οκτάδα ήταν αυτή μεταξύ του Γιάννου Μιχαήλ και του πρωτάρη Χρήστο Κούτα. Ο Μιχαήλ πήρε προβάδισμα στη μάχη με 9-1, ενώ στην δεύτερη παρόλο που έχασε με 3-7 εντούτοις πέρασε στους 4.

Η δεύτερη ήταν μεταξύ του Αντώνη Νικολάου και του Κυριάκου Αριστείδου. Ο Νικολάου αρχικά πήρε προβάδισμα 8-2 στην πρώτη μάχη, όμως στην δεύτερη τα δεδομένα άλλαξαν και ο Αριστείδου με 10-0 υπέρ του πέρασε στους 4.

Εκεί αντιμετώπισε τον Σάββα Ιωάννου, με τον τελευταίο να αποχωρεί μετά από μηχανικό πρόβλημα και έτσι ο Αριστείδου πέρασε στον τελικό.

Στον δεύτερο ημιτελικό ο Γιάννος Μιχαήλ ήρθε αντιμέτωπος με τον Χρήστο Πέτρου. Ο Πέτρου άγγιξε την προδιαγραφόμενη έκπληξη κερδίζοντας την πρώτη μάχη με 6-4, όμως ο Μιχαήλ ήταν καλύτερος στην δεύτερη και με νίκη 7-3 πέρασε στον τελικό.

Στον μικρό τελικό ο Σάββας Ιωάννου δεν κατάφερε να επιδιορθώσει το αυτοκίνητο του και έτσι ο Χρήστος Πέτρου πήρε την τρίτη θέση στην κατηγορία.

Στον τελικό ο Γιάννος Μιχαήλ επικράτησε αρχικά με 10-0 του Κυριάκου Αριστείδου και στην δεύτερη μάχη παρόλο που έχασε 7-3, εντούτοις πήρε την πρώτη νίκη στο 2023.

«Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου γιατί εξαιτίας του είμαι εδώ. Ευχαριστώ επίσης τους φίλους μου που είναι πάντα δίπλα μου, Ηράκλη, Γιώργο, Μηνά, Ηράκλη, Βάσο, Αντώνη και Χρυσοβαλάντη, καθώς επίσης και την ομάδα μου η οποία επιμελείται την προετοιμασία αλλά και συντήρηση του αυτοκινήτου. Κατάφερα σήμερα να έρθω πρώτος και ευελπιστώ το υπόλοιπο πρωτάθλημα να κυλίσει έτσι ευχάριστα και να το απολαύσουμε»,είπε ο νικητής Γιάννος Μιχαήλ.

Σε επισήμανση ότι παρουσιάστηκε πολύ ανταγωνιστικός στον αγώνα ο Μιχαήλ είπε, «Το drift είναι ένα άθλημα που θέλει προπόνηση. Αυτό κάνω και κάθε αγώνα είμαι καλύτερος. Φέτος ήρθαν νέοι οδηγοί στην κατηγορία οι οποίοι είναι πάρα πολύ καλοί και ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα ωραίο πρωτάθλημα για να μπορέσουμε να το απολαύσουμε τόσο εμείς όσο και ο κόσμος».

Ο δεύτερος αγώνας του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος είναι στις 29-30 Απριλίου και πάλι στην πίστα Achna Speedway.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δετέ στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://www.facebook.com/powerdriftclubcy

 

Exit mobile version