Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πλαγιολίσθησης 2024 – 5ος Αγώνας: Η Στέψη Των Πρωταθλητών

Εκπληκτικό ήταν το φετινό φινάλε του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Πλαγιολίσθησης, αντάξιο της φήμης του αθλήματος αλλά και των οδηγών του. Ο πέμπτος και τελευταίος γύρος της σεζόν διεξήχθη στην Achna Speedway με διοργανωτή το Power Drift Club, με τον αγώνα να τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Με την βαθμολογία διπλή στον επίλογο της σεζόν, όλοι ανέμεναν ένα φινάλε απρόβλεπτο και για ακόμα μια φορά ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Η ανατροπή στην κατηγορία PRO ήρθε, ο Δώρος Φραντζέσκου πανηγύρισε ακόμα ένα πρωτάθλημα ενώ εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εξέλιξη στην SEMIPRO, εκεί όπου ο νεαρός Γιώργος Τζιαπούρας παρά τα 14 του χρόνια έδειξε χαρακτήρα μεγάλου οδηγού κατακτώντας τον τίτλο έχοντας μάλιστα το απόλυτο σε πέντε αγώνες, τόσο σε μονά βαθμολογημένα όσο και στις διπλές μάχες.

Στα του αγώνα, η νέα χάραξη στην Kuma από τους κριτές Michael Procureur, Adam Kerenyi και Vernon Zwaneveld έβαλε πραγματικά δύσκολα στους διαγωνιζόμενους.  Αλλάζοντας την όλη φιλοσοφία της συγκεκριμένης διαδρομής και προσθέτοντας εξαιρετικά τεχνικά σημεία ακολουθούμενα από γρήγορα, αύξησαν τον βαθμό δυσκολίας καθιστώντας την τελευταία αναμέτρηση χωρίς προγνωστικά.

Το πρόγραμμα του διημέρου ξεκίνησε το Σάββατο μονά βαθμολογημένα περάσματα, με την μέρα να κορυφώνεται με τα μονά βαθμολογημένα περάσματα.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ξεκινώντας από την κατηγορία Pro είδαμε τον περσινό πρωταθλητή Σίμο Τίκκη, να κάνει δύο εξαιρετικά περάσματα κατακτώντας με το δεύτερο την πρώτη θέση με 94,5 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 118 χιλιόμετρα.  Στην δεύτερη θέση πλασαρίστηκε ο αναγεννημένος στους τελευταίους αγώνες Κώστας Κωνσταντίνου «Σπαρσής» με 91,25 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 117 χιλιόμετρα και την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Πάμπος Χαραλάμπους, ο οποίος αν πήρε μηδέν στο πρώτο του πέρασμα, δεν πήγε με την λογική του ασφαλούς περάσματος απλώς να περάσει στα διπλά βαθμολογημένα αλλά μπήκε με τα χίλια και κυνήγησε ακόμη και την κορυφή έχοντας δεύτερη υψηλότερη ταχύτητα όλων στα 121 χιλιόμετρα και μια βαθμολογία στους 86 βαθμούς.

Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε ο Δώρος Φραντζέσκου, ένας οδηγός που από την μέρα που επανήλθε στην ενεργό δράση την περσινή χρονιά είναι σε συνεχόμενη ανοδική πορεία. Κατάφερε να βαθμολογηθεί με 85,25 βαθμούς έχοντας ταχύτητα εισόδου στα 109 χιλιόμετρα, με τον Πάμπο «Fast Family» Τσουρή να μένει πέμπτος με 83,5 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 115 χιλιόμετρα, παρόλο που ταλαιπωρήθηκε με το αγωνιστικό καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας.  Στην 6η θέση βρίσκουμε τον Αλέξη Χάρη Γεωργίου, ο οποίος αν δυσκολεύτηκε στην αρχή με τον σχεδιασμό της πίστας, τελικά τα κατάφερε να μαζέψει 81,75 βαθμούς έχοντας ταχύτητα εισόδου 119 χιλιόμετρα. Την 7η θέση με 81,25 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 114 χιλιόμετρα πήρε ο Βασίλης Χριστοφόρου, ο οποίος προσπάθησε  φιλότιμα αλλά και αυτός δυσκολεύτηκε με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Στην 8η θέση με 79,75 βαθμούς και την υψηλότερη ταχύτητα εισόδου από όλους που ήταν 124 χιλιόμετρα είχε ο Σέργιος Γρηγορίου οποίος αργά και σταθερά άρχισε να μας θυμίζει τον παλιό καλό του εαυτό.  Την 9η θέση πήρε ο Πάμπος Νικολάου με 79,75 και ταχύτητα εισόδου στα 115 χιλιόμετρα, ο οποίος ισοβάθμησε με τον Σέργιο Γρηγορίου αλλά η χαμηλότερη βαθμολογία που είχε στο πρώτο του πέρασμα του στοίχισε την θέση.  Ο Πάμπος Νικολάου ταλαιπωρήθηκε με μηχανικά προβλήματα του αγωνιστικού του καθ΄όλη την διάρκεια του αγώνα χωρίς να μπορέσει να τα επιδιορθώσει στο τέλος, όμως όπως και ο ίδιος ανέφερε  αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.  Την δεκάδα συμπλήρωσε ένα οδηγός που κατά διαστήματα έχει πραγματικά εξαιρετικά περάσματα, ο Stefan Sorin, που μάζεψε 79,25 βαθμούς έχοντας ταχύτητα εισόδου στα 116 χιλιόμετρα.

Στην κατηγορία Semi Pro, o συνήθης ύποπτος Γιώργος Τζιαπούρας συνέχισε τα εκπληκτικά του αποτελέσματα μάζεψε 78,75 βαθμούς έχοντας την υψηλότερη ταχύτητα στην κατηγορία του που ήταν 119 χιλιόμετρα.

Στην δεύτερη θέση ακόμη ένας εκπληκτικός νεαρός, ο Χρίστος Κούτα, είχε και αυτός εξαιρετικά περάσματα μαζεύοντας 76 βαθμούς με ταχύτητα εισόδου στα 115 χιλιόμετρα.  Την τριάδα συμπλήρωσε η έκπληξη του αγώνα David Bell, ο οποίος πήρε 70,5 βαθμούς έχοντας ταχύτητα εισόδου στα 110 χιλιόμετρα.

Στην 4η θέση, πλασαρίστηκε ο πρωταθλητής ΚΟΦΑ Κύρος Αρτεμίου με 69,5 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 112 χιλιόμετρα, ο οποίος αγώνα με αγώνα γίνεται και καλύτερος.  Την 5η θέση κατέλαβε ο περσινός πρωταθλητής Χρίστος Πέτρου με 67,75 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 119 χιλιόμετρα και την 6η θέση ο Δήμος Σαββίδης με 38,5 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου 103 χιλιόμετρα, ο οποίος οδήγησε ασφαλισμένα για να μπει στα διπλά μετά τον μηδενισμό του στο πρώτο του πέρασμα. Μεγάλος άτυχος ο Θεόδωρος Θεοδώρου ο οποίος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει βαθμολογημένο πέρασμα έχοντας δυο μηδενικά περάσματα και έτσι δεν πέρασε στα διπλά.

Την Κυριακή δεύτερη και τελευταία μέρα του αγώνα, το πρόγραμμα ξεκίνησε με διπλά δοκιμαστικά περάσματα όλων των διαγωνιζομένων στις 10:30 και κορυφώθηκε με τα διπλά βαθμολογημένα περάσματα στις 15:00.

Pro

TOP 32 

Ο Αλέκος Χάσικος αντιμετώπισε τον Παναγιώτη Νικολάου, τον οποίο απέκλεισε περνώντας στους 16. Ο Στέλιος Ζαχαρία αντιμετώπισε τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, τον οποίο απέκλεισε περνώντας και αυτός στους 16, ενώ η μεγάλη έκπληξη του αγώνα ήρθε στο επόμενο ζευγάρι με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος και επίδοξο πρωταθλητή Αντρέα Αντρέου “Wax” να αντιμετωπίζει τον Παναγιώτη Νικολάου και να μένει εκτός.  Εδώ να αναφέρουμε ότι ο “Wax” έτρεχε με το εφεδρικό του αγωνιστικό αφού ο κινητήρας του αγωνιστικού του παρέδωσε πνεύμα από τα δοκιμαστικά του Σαββάτου. Το εφεδρικό αγωνιστικό αντιμετώπιζε πρόβλημα με το τιμόνι το οποίο του κόστισε σε έξοδο στο δεύτερο του πέρασμα ως αποτέλεσμα μοιραία να αποκλειστεί από την συνέχεια.

TOP 16

Πρώτη μάχη στους 16 ήταν το ζευγάρι Σίμος Τίκκης με Αλέκο Χάσικο, με τον Σίμο να είναι εξαιρετικός και να περνάει στους 8.  Δεύτερο ζευγάρι οι Σέργιος Γρηγορίου με Πάμπο Νικολάου, με τον Πάμπο να αντιμετωπίζει ξανά μηχανικό πρόβλημα και τον Σέργιο να περνά εύκολα στην επόμενη φάση.  Το επόμενο δίδυμο Δώρος Φραντζέσκου και Χρίστος Λοίζου μας πρόσφεραν θέαμα πολύ ψηλών προδιαγραφών με τον Δώρο να περνάει τελικά στην επόμενη φάση.  Κώστας Κωνσταντίνου «Σπαρσής» και Παναγιώτης Νικολάου βρέθηκαν αντιμέτωποι σε αυτή την φάση με τον «Σπαρση» να παίρνει το εισητήριο για την οκτάδα.

Ο Βασίλης Χριστοφόρου πέρασε το εμπόδιο του Stefan Sorin αφού ο δεύτερος αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα.  Πάμπος Τσουρής και Νεόφυτος Φικάρδου ήταν το πιο θεαματικό πέρασμα της φάσης αυτής με τον Νεόφυτο να παίρνει την νίκη στις λεπτομέρειες. Αλέξης Χάρης Γεωργίου και Δημητράκης Χριστοφή συνέθεταν στα χαρτιά ένα πολύ δυνατό δίδυμο και τον αειθαλή «Takamura» νε επικρατεί στις λεπτομέρειες και να περνά στην επόμενη φάση. Τελευταίο ζευγάρι στην φάση των 16 οι Πάμπος Χαραλάμπους και Στέλιος Ζαχαρία με τον πρώτο να περνάει εύκολα στους 8.

TOP 8

Από εδώ ξεκινούν οι μάχες όπου το θέαμα είναι εξωπραγματικό αφού οι νικητές φτάνουν μέχρι και τα ημιτελικά. Πρώτο δίδυμο οι Σίμος Τίκκης και Σέργιος Γρηγορίου, ο περσινός πρωταθλητής απέναντι στον προπέρσινο.  Μια μάχη η οποία κράτησε όλους σε αγωνία μέχρι και το άδοξο του τέλος με την έξοδο του Τίκκη, η οποία τον άφησε εκτός διεκδίκησης της νίκης. Οι Δώρος Φραντζέσκου και Νεόφυτος Φικάρδου είναι δύο οδηγοί εξαιρετικά ανεβασμένοι με πολύ καλά αποτελέσματα φέτος, οι οποίοι πάλεψαν στα ίσα για την πρόκριση με τελικό νικητή τον Φραντζέσκου.

Το δίδυμο των Κώστα Κωσνταντίνου «Σπαρσής» εναντίον του Βασίλη Χριστοφόρου προσέφερε θέαμα με τελικό νικητή τον Χριστοφόρου.  Το τελευταίο ζευγάρι το περιμέναν όλοι με αγωνία αφού οι Πάμπος Χαραλάμπους Δημητράκης Χριστοφή «Takamura» συνέθεταν ένα αμφίρροπο δίδυμο. Η τύχη όμως ήταν εναντίον του «Takamura», με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα και τον Πάμπο Χαραλάμπους να περνάει με Bye Run.

TOP 4

Πρώτο ζευγάρι στους ημιτελικούς πλέων οι Δώρος Φραντζέκσου και Σεργιος Γρηγορίου, δύο πραγματικά απίστευτα περάσματα τα οποία κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και τον Σέργιο να περνάει στον τελικό.

Το δεύτερο ζευγάρι ήταν μεταξύ του Πάμπου Χαραλάμπους και Βασίλη Χριστοφόρου, Old School Vs New. Δυο μάχες που κυριολεκτικά είχαν μεγάλη αγωνία και τον Πάμπο Χαραλάμπους να περνάει στον μεγάλο τελικό.

Μικρός Τελίκος

Ο Βασίλης Χριστοφόρου απέναντι στον Δώρο Φραντζέκσου, ήταν ένα twin τόσο διαφορετικό αλλά και τόσο εντυπωσιακό. Ο ανεβασμένος αγωνιστικά Βασίλης Χριστοφόρου απέναντι στο φτασμένο αλλά και ταχύτατο Φραντζέσκου ήταν μια μάχη που βρήκε νικητή τον τελευταίο ο οποίος ανέβηκε στο τελευταίο σκαλοπάτι του βάθρου, θέση που όπως αποδείχθηκε ήταν αρκετή για να του χαρίσει το πρωτάθλημα.

Τελικός

 

Στον μεγάλο τελικό τέθηκαν αντιμέτωποι δύο από τους πιο έμπειρους οδηγούς του πρωταθλήματος, οι Σέργιος Γρηγορίου και Πάμπος Χαραλάμπους.  Ένας τελικός βγαλμένος από τα παλιά και χωρίς προγνωστικά ο οποίος κρίθηκε στις λεπτομέρειες και στο One More Time με τον Σέργιο Γρηγορίου να παίρνει την νίκη και τον Πάμπο Χαραλάμπους να αρκείται με το δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου.

Δηλώσεις νικητών    

Σέργιος Γρηγορίου – Νικητής PRO

«Τελευταίος αγώνας της χρονιάς, έπρεπε και εμείς να χαμογελάσουμε και λίγο να ανέβουμε στο βάθρο. Ήταν επόμενο αφού σταθήκαμε άτυχοι σε ορισμένους αγώνες προηγουμένως. Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό, δηλαδή με χίλια για να κάνω αυτό τον αγώνα, γιατί κάπου μείναμε πίσω. Για αυτό και εγώ αυτό το Σαββατοκύριακο πέρασα ένα δύσκολο αγώνα όμως από την 7η θέση στο πρωτάθλημα μετά τη νίκη ανέβηκα στην 3η.  Αν μας χαμογελούσε η τύχη σε ένα από τους προηγούμενους αγώνες, νομίζω ότι μπορούσα να διεκδικήσω ακόμα και αυτό τον τίτλο. Περάσαμε ωραία, ήταν ωραία διοργάνωση από το PowerDrift Club, τα παιδιά κάνουν φοβερές προσπάθειες να φέρουν ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και για τους οδηγούς του Drift, τους θεατές αλλά και τους χορηγούς.  Με αυτό το συμβούλιο ήρθαν πολλοί χορηγοί. Εγώ με την σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον χορηγό μου Michaelas Group Fill & Goκαι Amsoil. Τον προγραμματιστή μου, που είναι ο Μιχάλης Αγγελής, ο οποίος ένας είναι και μοναδικός, δεν περιγράφεται ο άνθρωπος. Τον γιό μου Λουκά Γρηγορίου, ο οποίος με τρέχει αν και μικρός και κάνει τα πάντα για μένα.  Τον Πάμπο Χαραλάμπους και τον Αδάμο Αρέστη που είναι στο πλάι μου και με βοηθάνε, γκαράζ Χριστοφόρου, τον μηχανικό μου Νίκο Κούτα.  Τους ευχαριστώ όλους θερμά και αναμένουμε στον Πανευρωπαϊκό αγώνα να πάμε καλά και να φέρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.  Τους ευχαριστώ όλους θερμά.»

Δώρος Φραντζέσκου – Πρωταθλητής PRO

«Ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Όταν επέστρεψα πίσω στην ενεργό δράση ήθελα να δω που βρίσκομαι απέναντι σε αυτά τα θηρία των 700-800 ίππων έχοντας ένα αγωνιστικό που έβγαζε το μέγιστο 530 ίππους.  Είδα ότι ήμουν ανταγωνιστικός άλλα χρειαζόμουν ακόμη λίγη δύναμη. Στην αρχή της χρονιάς κάναμε μια μικρή αναβάθμιση η οποία μου έδωσε κάτι από αυτό που ήθελα.  Δυστυχώς λόγο της δουλειάς μου πολλές φορές δεν είχα την δυνατότητα να κάνω όσες προπονήσεις θα ήθελα να κάνω έτσι και πολλές φορές ήμουνα σε μειονεκτική θέση.  Δεν τα έβαλα κάτω πάλεψα μέχρι το τέλος και κέρδισα το πρωτάθλημα, το οποίο αν ήμουν λίγο πιο τυχερός θα μπορούσα να το είχα κερδίσει από τον προηγούμενο αγώνα.  Τώρα ετοιμαζόμαστε για τον διεθνή αγώνα στις Σέρρες, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο και να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Αν όλα παν καλά θα είμαι παρών και στον τελικό του Drift Kings που θα διεξαχθεί στην Κύπρο.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω με την ευκαιρία τους χορηγούς μου ξεκινώντας από τον μεγάλο μου χορηγό Psaltis ENEOS Motor Oil αλλά και τους υπόλοιπους χορηγούς, Antonis Fiakou, A.k shade & sunTents και Opa Souvlaki.  Οι πιο μεγάλες ευχαριστίες πάνε στους ανθρώπους που είναι πάντα δίπλα μου, την ομάδα μου και την οικογένεια μου.  Αλλά και δύο ξεχωριστούς ανθρώπους, τον Νίκο Κούτα που είναι πάντα δίπλα μου στους αγώνες σε ότι χρειαστώ και Αντρέα Νέστωρα που είναι κοντά μου στον αγώνα και με αντέχει.»     

SEMI PRO

TOP 8

Η κατηγορία Semi Pro άρχισε από την φάση των 8 με τον νικητή Γιώργο Τζιαπούρα και Χρίστο Κούτα να περνάνε χωρίς αγώνα στους 4.  Πρώτο ζευγάρι οι Δήμος Σαββίδης και David Bell με τον εξαιρετικά ανεβασμένο David Bell να περνάει στην επόμενη φάση.  Δεύτερο ζευγάρι οι Κύρος Αρτεμίου και Χρίστος Πέτρου, δύο νεαροί εξαιρετικά εξελίξιμοι οι οποίοι μετά από δυο δυνατά twin battles το εισιτήριο για τους 4 πήγε στον Αρτεμίου που ήταν ο τελικός νικητής.

TOP 4

Στον ημιτελικό είχαμε αντιμέτωπους τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος και αήττητο Γιώργο Τζιαπούρα και τον Κύρο Αρτεμίου.  Ένα πραγματικά απίθανο διπλό πέρασμα με τον νεαρότερο οδηγό του πρωταθλήματος Γιώργο Τζιαπουρα να προκρίνετε στον μεγάλο τελικό.  Το δεύτερο δίδυμο ήταν ο δεύτερος στην κατάταξη Χρίστος Κούτα απέναντι σε οδηγό που ανεβαίνει αγωνιστικά, τον David Bell, με τον Κούτα να παίρνει την νίκη και την πρόκριση στον τελικό.

Μικρός Τελικός

David Bell και Κύρος Αρτεμίου συνέθεσαν το ζευγάρι του μικρού τελικού, σε μια μάχη που μόνο μικρή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τελικός νικητής ο David Bell, ο οποίος πέτυχε το καλύτερο του αποτέλεσμα στην φετινή χρονιά καταφέρνοντας να ανεβεί για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών.

Τελικός

Ο πολυαναμενόμενος τελικός μεταξύ των δύο πρωτοπόρων του πρωταθλήματος Γιώργου Τζιαπούρα και Χρίστο Κούτα, ήταν ότι καλύτερο είχε να μας προσφέρει η κατηγορία.  Μία μάχη που τίποτα δεν θύμιζε Semi Pro, αλλά Pro στα καλύτερα της.  Τελικά ο Γιώργος Τζιαπούρας κατάφερε να κερδίσει και να γράψει ιστορία σαν ο μοναδικός οδηγός που κατάφερε να πετύχει το απόλυτο κατακτώντας και το πρωτάθλημα.  Ο Χρίστος Κούτα αρκέστηκε στην δεύτερη θέση τόσο στον αγώνα αλλά και στο πρωτάθλημα.

Σε δηλώσεις του ο νικητής του αγώνα και πρωταθλητής της κατηγορία Semi Pro Γιώργος Τζιαπούρας είπε:

«Τέλος του 5ου αγώνα του Παγκυπριου πρωταθλήματος πλαγιολίσθησής και ακόμα μια φορά να καταφέρω το απόλυτο. Πρώτος στα μονά βαθμολογημένα και νικητής του αγώνα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος και ικανοποιημένος από την απόδοση μου αυτού του σαββατοκύριακου αλλά και όλης της χρονιάς γιατι κατάφερα με την βοήθεια των χορηγών, της ομάδας και της οικογένειας μου να κάνουμε  το απόλυτο φέτος με πέντε νίκες σε πέντε αγώνες και μαζί και τον τίτλο του πρωταθλητή.  Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και αυτούς που με στήριξαν για να μπορέσω να έχω αυτές τις επιτυχίες οι οποίοι είναι οι DA MOTORSERVICE, TOP CAR BATTARIES, HC TUNED, PSALTISAUTOPARTS, FORCH,T HE CAGE και PATAK DRIFT TEAM.»  

Με την λήξη του αγώνα και ολοκλήρωση του πρωταθλήματος συμπληρώθηκαν και οι πέντε θέσεις της εθνικής ομάδας η οποία θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον αγώνα Drift Kings στης Σέρρες αλλά και το Nation Cup.  Η εθνική εκτός απροόπτου αποτελείται από τους Δώρο Φραντζέσκου, Σέργιο Γρηγορίου, Σίμο Τίκκη, Χρίστο Λοϊζου και Αντρέα Αντρέου “Wax”.