Ο Oliver Solberg Παραχωρεί το βραβείο των €100.000 του Junior ERC στον ξάδερφο του Oscar

Ο Oliver Solberg έκανε την απόλυτη χειρονομία για να επαναφέρει στη διεθνή σκηνή τον ξάδερφο του Oscar Solberg στο πρωτάθλημα ERC Junior.

Ο έφηβος ταλέντο παραιτείται από τα €100.000 – το βραβείο του για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Junior FIA ERC1 2020 – για να επιτρέψει στον εξάδερφο του Oscar Solberg, 25 ετών, να αγωνιστεί στο ERC Junior, το οποίο είναι για αυτοκίνητα Rally3 από το 2021, μάρκας Ford Fiesta Rally3 με ελαστικά Pirelli από την M-Sport Poland.

Με την αποστολή του Oliver Solberg στο ERC να έχει ολοκληρωθεί, το βήμα του μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, FIA WRC, έχει πάει τόσο καλά που αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται για το δεύτερο ξεκίνημά του με ένα Hyundai i20 Coupe World Rally Car στο Ράλι Safari αυτής της εβδομάδας στην Κένυα.

Έχοντας εξαιρετική παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο νεότερος Solberg πήρε την απόφαση να μην πάρει το βραβείο ERC του 2021, χαρίζοντας το στον Oscar Solberg, του οποίου ο πατέρας Henning είχε εξαιρετική επιτυχία στην κορυφαίο κατηγορία του αθλήματος.

Επειδή η υποστήριξη από τον υποστηρικτή του ERC Eurosport Events διατίθεται για ένα πρωτάθλημα ERC1, ο πατέρας του Solberg, Petter, υπέβαλε αίτημα για τη μεταφορά του βραβείου στον ανιψιό του, το οποίο έχει εγκριθεί από την Eurosport Events και το διοικητικό όργανο, της FIA.

«Ο Oliver Solberg ακολούθησε ένα μονοπάτι από πολλούς νέους, ταλαντούχους οδηγούς ράλι, αποκτώντας ζωτική εμπειρία στο ERC σε διεθνείς αγώνες απέναντι σε ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου», δήλωσε ο Jean-Baptiste Ley, συντονιστής του ERC. «Η πρόοδός του ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον βλέπουμε να απολαμβάνει μια τόσο δυνατή αρχή στην καριέρα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με την Hyundai Motorsport. Αν και θα καλωσορίζαμε τον Oliverπίσω στο ERC με ανοιχτές αγκάλες, είναι τόσο καλό που κατάφερε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Αντί να αφήσουμε το βραβείο να χαθεί, θέλαμε να εργαστούμε για μια λύση με τον Oliver και την οικογένειά του και η χειρονομία του να δώσει το βραβείο στον ξάδελφό του Oscar θα πρέπει να επαινεθεί. Εξασφαλίζει επίσης ότι το επόμενο κεφάλαιο των Solberg στο ERC θα γραφτεί καθώς ο Όσκαρ είναι σαφώς ένα μεγάλο ταλέντο που θα είναι κάποιος που θα παρακολουθήσει στη νέα εποχή του ERC Junior στο τιμόνι του ολοκαίνουργιου Ford Fiesta Rally3 από την MSport Poland

Oscar Solberg: Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό χωρίς τον Oliver

Ο Oscar Solberg δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε» όταν επιβεβαιώθηκε ότι θα αγωνιστεί στο Πρωτάθλημα Junior FIAERC με ένα Ford Fiesta Rally3 από την M-Sport Poland με ελαστικά Pirelli. Ο 25χρονος Νορβηγός είχε παραιτηθεί από τη σεζόν στο εγχώριο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχε με ένα παλιό Volvo 242 όταν έμαθε ότι η επιστροφή του στους διεθνές αγώνες ράλι θα ήταν δυνατή.

Η καριέρα του Solberg μέχρι σήμερα ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά η έλλειψη κεφαλαίων, ήταν ένα γεγονός που οδήγησε στον περιορισμό της προγραμματισμένης παρουσίας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2020 FIA junior WRC στον ένα αγώνα.

«Όλα έρχονται τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Solberg. «Απλά πρέπει να βρω το ρυθμό μου και θα το κάνω. Ελπίζω να μπορέσω να δείξω κάτι καλό και κάτι καλό θα βγει από αυτό. Το Rally3 είναι μια νέα κατηγορία, φαίνεται συναρπαστική, και παρόλο που δεν έχω οδηγήσει ακόμα το αυτοκίνητο, οδηγούσα αυτοκίνητα Group N όταν ξεκινούσα το 2016, οπότε έχω κάποια εμπειρία με τετρακίνητα και γνωρίζω το Fiesta

Για την προοπτική να μιμηθεί τα επιτεύγματα του ξαδέρφου του στο ERC, ο Oscar πρόσθεσε: «Εγώ και αυτός αγαπάμε τα ράλι πολύ, οδηγεί λίγο περισσότερο από μένα, αλλά όταν ήμασταν παιδιά, με ξέρει στα βιντεοπαιχνίδια και όταν οδηγούμε τετράτροχα ποδήλατα και νομίζω ότι νομίζει ότι είμαι αρκετά καλός. Όταν οδηγούμε σε βιντεοπαιχνίδια, είμαστε ακριβώς οι ίδιοι σε κάθε σπλιτ. Δεν νομίζω ότι είμαι ο ταχύτερος, αλλά θα δούμε μετά τις πρώτες ειδικές στη Λετονία τι μπορώ να κάνω».

Ο πρωταθλητής Junior FIA ERC 2021 θα λάβει μια συμμετοχή στο FIA Junior WRC του 2022 ως έπαθλό του.

Oliver Solberg: Το ERC είναι ένα φανταστικός τόπος για να ξεκινήσεις την καριέρα σου

Oliver Solberg ανέβηκε στην κορυφαία βαθμίδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA για το 2021 ως ο νικητής του πρωταθλήματος νέων FIA ERC1 της περασμένης σεζόν μετά από μια αναμέτρηση στον τελευταίο αγώνα της σεζόν με το άλλο νεαρό ταλέντο Grégoire Munster. Κέρδισε το Ράλλυ Liepāja –μια επιτυχία που είχε επαναληφθεί επίσης το 2019 – και ήταν στο βάθρο του Rally di Roma Capitale.

«Το ERC είναι ένα φανταστικό μέρος για να ξεκινήσετε την καριέρα σας, να πάρετε εμπειρία και να μάθετε την κατάλληλη ταχύτητα», δήλωσε ο 19χρονος Σουηδός. «Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι αγώνες, πολλοί αγώνες από τους οποίους μπορείτε να μάθετε πολλά, επειδή όλοι οι αγώνες είναι τόσο διαφορετικοί. Είναι ένα φανταστικό πρωτάθλημα με πολύ ανταγωνισμό, επίπεδο παγκόσμιου πρωταθλήματος και τα παιδιά είναι πολύ, πολύ δύσκολο να νικήσουν. Το ERC έχει επίσης μεγάλη τηλεθέαση και είναι πολύ επαγγελματικό.

Είχα μια υπέροχη χρονιά στο ERC. Έκανα τον πρώτο μου ασφάλτινο αγώνα και κατέληξα στο βάθρο νικώντας πολλούς από τα κορυφαίους οδηγούς. Στη συνέχεια, επιστρέφοντας στη Liepāja, όπου κέρδισα την περσινή χρονιά, μου έβαλε κάποια πίεση, αλλά κατάφερα να κερδίσω και πάλι απέναντι σε κάποιους οδηγούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος, οπότε σίγουρα αυτό ήταν πολύ ωραίο. Κάθε αγώνας είναι τόσο διαφορετικός, οπότε ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να μάθω και καταφέραμε να πάρουμε τον τίτλο του ERC Junior. Επειδή μαθαίνουμε πολλά και οι οδηγοί είναι στο ανώτατο επίπεδο, είναι ένα εξαιρετικό βήμα για το WRC. Και ο ξάδερφος μου είναι πολύ γρήγορος, επομένως προσέξτε».

Jérôme Roussel, Category Manager – Regional Rally, FIAδήλωσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξουσιοδοτήσουμε τον Oliver Solberg να μεταφέρει το βραβείο του για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Junior FIA ERC1 στον ξάδερφό του, Oscar. Ο Oliver είναι σαφώς έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, ενώ όσον αφορά τον Oscar το νέο πρωτάθλημα νέων FIA ERCjunior με το rally3 καλωσορίζει έναν άλλο οδηγό με επιτυχημένο ρεκόρ στο διεθνές επίπεδο, ο οποίος παραμένει αφοσιωμένος στην κατάκτηση της κορυφής του αθλήματος.»

Maciej Woda, Managing Director, M-Sport Poland:

«Ανυπομονώ πραγματικά να συνεργαστώ με τον Oscar, θυμάμαι να δουλεύω με τον πατέρα του Henning και έχω πολύ καλές αναμνήσεις, οπότε είναι πολύ ιδιαίτερο να καλωσορίσω τον Oscar στην MSport Poland για το πρωτάθλημα ERC Junior. Αυτή είναι μια καταπληκτική ιστορία για το ράλι και πρέπει να συγχαρώ τον Όλιβερ για την τόσο ευγενική και γενναιόδωρη σκέψη. Θα είναι έντονες οι λίγες εβδομάδες για τον Oscar με το RallyLiepāja, ένα γρήγορο χωμάτινο αγώνα και στη συνέχεια το έντονο ασφάλτινο Rally di Roma Capitale τρεις εβδομάδες αργότερα. Ο john Armstrong απέδειξε στην Πολωνία ότι το Fiesta Rally3 είναι ένα φιλικό προς τον οδηγό αυτοκίνητο που δεν απαιτεί εξειδικευμένη εμπειρία, κάτι που θα βοηθήσει τον Oscar να επιτύχει έναν καλό ρυθμό καθ ‘όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Θα ήθελα επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ERC, Pirelli και Eurosport Events που συνεργάστηκαν με τον Oliver για να επιτρέψει στον Oscar να ξεκινήσει αυτό το νέο κεφάλαιο της καριέρας του».