Ο Korhonen κατέκτησε την νίκη στο ERC Rally Hungary

Ο Φινλανδός Roope Korhonen κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (ERC) στο Staff House Ράλλυ Ουγγαρίας, ολοκληρώνοντας την απαιτητική Κυριακή χωρίς προβλήματα.

Ο Korhonen και o συνοδηγός Anssi Viinikka, με Toyota GR Yaris Rally2 με ελαστικά MRF, ήταν οι ταχύτεροι στις πολύ σκληρές χωμάτινες ειδικές που δοκίμασαν τα πληρώματα και τα αυτοκίνητα στα όριά τους. Το δίδυμο τερμάτισε πρώτο με διαφορά 30,1 δευτ. από τον Mads Østberg, που οδηγούσε ένα Citroën C3 Rally2 με ελαστικά Michelin.

Ο Πολωνός Miko Marczyk επωφελήθηκε από μία δραματική μέρα για να καταλάβει την τρίτη θέση, μόλις 31,4 δευτ. πίσω, στο τιμόνι ενός Škoda Fabia RS Rally2, ενώ ήταν 1,3 δευτ. μακριά από τη δεύτερη θέση.

 

«Νιώθω εξαιρετικά, πρέπει να το πω. Αυτή η τελευταία ειδική ήταν πολύ σκληρή. Ευχαριστώ τους χορηγούς μου. Επίσης, να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες», δήλωσε ο Korhonen.

Ο Korhonen σημείωσε πέντε νίκες σε 13 ειδικές, αλλά η διαδρομή προς τη νίκη δεν ήταν χωρίς ανατροπές. Τερμάτισε το Σάββατο 10,6 δευτ. πίσω από τον Ιταλό Andrea Mabellini, πριν κερδίσει τις τρεις πρώτες ειδικές της Κυριακής το πρωί και μειώσει τη διαφορά σε μόλις 1,9 δευτ.

Ο Mads Østberg πανηγύρισε το πρώτο του βάθρο στο ERC μετά τη νίκη του στην Ουγγαρία το 2023.

Ωστόσο, η πορεία του Korhonen δέχτηκε πλήγμα όταν ο Αγωνοδίκης του επέβαλε ποινή 10 δευτ. για πρόσκρουση σε ένα «chicane» στην Ειδική διαδρομή 10 (Nagylőtér, 15,54 χλμ). Ο Φινλανδός, όμως, αντέδρασε άμεσα, παίρνοντας την πρωτοπορία στην επόμενη ειδική (Iszka), αφού ο Mabellini υπέστη ζημιά σε ελαστικό και έχασε 26,2 δευτ., παρότι κι ο ίδιος ο Korhonen χτύπησε ζάντα.

Δυστυχώς για τον Mabellini, η ζημιά στην ανάρτηση του Škoda Fabia RS Rally2 στην Ειδική 11 τον ανάγκασε να εγκαταλείψει, παρότι είχε ηγηθεί όλο το Σάββατο. Η εγκατάλειψη έβαλε τέλος σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση του Ιταλού, που το μόνο πρόβλημα μέχρι τότε ήταν μία ατυχής προσγείωση μετά από άλμα που προκάλεσε πόνο στη συνοδηγό του, Virginia Lenzi.

«Είχαμε μεγάλο χτύπημα, ήταν αδύνατο να το αποφύγουμε γιατί μετά το άλμα υπήρχε ένας μεγάλος βράχος. Ζητάμε συγγνώμη από όλους όσους μας υποστήριξαν, ειδικά την ομάδα», είπε ο Mabellini. «Η Virgi έκανε εξαιρετική δουλειά χθες παρότι τραυματίστηκε και συνέχισε να παλεύει.»

Η έξοδος του Mabellini έδωσε στον Korhonen προβάδισμα 37 δευτ. πριν από την Power Stage (δεύτερη διέλευση της σκληρής ειδικής Iszka), όπου ο Korhonen έμεινε εκτός περιπετειών και σφράγισε τη νίκη.

Μετά την Ειδική 8 οι Østberg και Marczyk είχαν ακριβώς τον ίδιο χρόνο συνολικά, αλλά ο Østberg πήρε την τρίτη θέση και πανηγύρισε πρώτη παρουσία στο βάθρο μετά το 2023. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Είχαμε πολλά προβλήματα πέρυσι, ήμουν στα πρόθυρα της εγκατάλειψης», ανέφερε ο Νορβηγός.

Ο Isak Reiersen τερμάτισε τέταρτος (+2:41,5) με Škoda Fabia RS Rally2 με ελαστικά Hankook, παρά τη ζημιά σε ελαστικό την Κυριακή. Ο Gábor Német ήταν πρώτος Ούγγρος πέμπτος, μπροστά από τον Ρουμάνο Norbert Maior.

Ο Sasa Ollé κατέλαβε την έβδομη θέση και κέρδισε την κατηγορία MasterERC από τον Jos Verstappen (+26,2 δευτ.), ο οποίος έχασε τις ελπίδες του μετά από λάθος στην Ειδική 10 και τελικά τερμάτισε όγδοος, μπροστά από τον Ούγγρο Norbert Herczig.

Ο Jon Armstrong της M-Sport Ford έκλεισε τη δεκάδα, ανακάμπτοντας από διπλή αλλαγή τροχού στην Ειδική 6 που τον καθυστέρησε έξι λεπτά, παρότι βρισκόταν τρίτος τότε.

Ο Andrea Mabellini είχε ηγηθεί για μεγάλο διάστημα πριν εγκαταλείψει στην Ειδική 11.

Ο Philip Allen κέρδισε την Power Stage με 1,9 δευτ. διαφορά από τον Armstrong. Ο Marczyk, ο Østberg και ο Korhonen συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα στην ειδική.

Ο Max McRae είχε δραματική πρώτη εμφάνιση στην κορυφαία κατηγορία ERC, εγκαταλείποντας από τη 10η θέση λόγω σπασμένης πίσω ανάρτησης στο Citroën C3 Rally2 του, μετά την προτελευταία ειδική.

Το αγαπημένο «παιδί» των φιλάθλων, ο Miklós Csomós, εγκατέλειψε μετά από τέσσερις ειδικές όταν εξάντλησε τα εφεδρικά ελαστικά του. Επανεκίνησε αλλά δεν τερμάτισε.

Στην κατηγορία ERC3, ο Igor Widłak επικράτησε του Márton Bertalan(+17,2 δευτ.) όταν ο Tristan Charpentier έχασε 13 λεπτά στην Ειδική 10 λόγω έκρηξης πυροσβεστήρα. Στην κατηγορία Junior ERC και ERC4, η ομάδα ADAC Opel Rally Junior Team με τον Calle Carlberg πήρε άνετα τη νίκη (+4:35,7) από τον Victor Hansen.

Photo Flat out agency