Ο πρόεδρος της FIA αποκαλύπτει συνομιλίες για πιθανή επιστροφή της Subaru στο WRC!!!

Η Subaru θα μπορούσε να επιστρέψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι στο μέλλον, βάση ισχυρισμών του  προέδρου της FIA, Mohammed Ben Sulayem.

Η τρεις φορές πρωταθλήτρια κατασκευαστών έγινε συνώνυμο με το WRC τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, κερδίζοντας πρωταθλήματα οδηγών με τους Colin McRae (1995), Richard Burns (2001) και Petter Solberg (2003).

Η Subaru εγκατέλειψε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι το 2008, με την οικονομική ύφεση ως τον λόγο που η εταιρεία θα τερμάτιζε το αγωνιστικό της πρόγραμμα. Η εταιρεία συμμετέχει σε αμερικανικούς αγώνες ράλι από τότε, αλλά δεν έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκούς αγώνες την τελευταία δεκαπενταετία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIA, Mohammed Ben Sulayem, αυτό μπορεί τελικά να αλλάξει.

 

Μιλώντας σε με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Ράλι Ακρόπολις αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Ben Sulayem αποκάλυψε ότι οι αισιόδοξες πρώτες συζητήσεις για να προσελκύσουν την Subaruπίσω στην κορυφαία κατηγορία ράλι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις συνομιλίες βοήθησε ο πρόεδρος της Toyota Akio Toyoda, ένθερμος υποστηρικτής του WRC, ο οποίος προσπαθεί ενεργά να προσελκύσει νέες εργοστασιακές ομάδες στο πρωτάθλημα. Η Toyota κατέχει ήδη το 20.2% των μετοχών της Subaru.

«Δεν είναι μυστικό ότι είχα μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. Akio Toyoda και τον ρώτησα τι μπορούμε να κάνουμε για να προσελκύσουμε κατασκευαστές στο WRC και άκουσα κάποιον που είναι παθιασμένος – και ανέφερε τη Subaru», δήλωσε ο Ben Sulayem.

Κατέχουν ένα ποσοστό της Subaru και πρόκειται να υποστηρίξουν μια πρωτοβουλία εισόδου της Subaru στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, νιώθω κάποιον σαν αυτόν, όταν μιλάει, μιλάει με αυτοπεποίθηση. Ελπίζω ότι αυτές οι συζητήσεις θα καρποφορήσουν. Αισθάνομαι ότι περισσότεροι κατασκευαστές είναι καλύτερο για το πρωτάθλημα».

Το WRC αναζητά επί του παρόντος νέες εργοστασιακές ομάδες για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα, με τη FIA να δηλώνει ότι τέσσερις θα ήταν ιδανικός στόχος για το μέλλον.

Επί του παρόντος, Toyota και Hyundai είναι οι μόνες πλήρως υποστηριζόμενες από τον κατασκευαστή συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με τη Ford να εκπροσωπείται με ημιεργοστασιακό σχήμα μέσω του μακροχρόνιου συνεργάτη M-Sport.

Εάν αυτές οι πρώτες συζητήσεις με τη Subaru εξελιχθούν, φαίνεται ότι η αναμενόμενη αλλαγή κανονισμών του WRC το 2027 θα προσφέρει το καλύτερο παράθυρο για να επιτρέψει στη Subaru να επιστρέψει στο WRC.

Ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η Subaru είναι ο κινητήρας, καθώς η εταιρεία δεν έχει στη διάθεσή της μονάδα ισχύος που να πληροί τους κανονισμούς του WRC. Ωστόσο, ο Ben Sulayem πρότεινε ότι η Toyota θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό το τμήμα.

Δεδομένου ότι η σύγχρονη φόρμουλα WRC “Rally1” χρησιμοποιεί ειδικά κατασκευασμένα αυτοκίνητα, η Subaru δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα αυτοκίνητο που έχει νόημα στο σύγχρονο πρωτάθλημα. Ωστόσο, και οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή στο πρωτάθλημα χρησιμοποιούν ένα υπο-συμπαγές hatchback ή crossover που δεν διατίθεται προς πώληση στις ΗΠΑ.

Το τρέχον WRX, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί η Subaru στους Αμερικανικούς αγώνες, είναι ένα μεγαλύτερο συμπαγές σεντάν. Αυτό θα το έκανε περίεργο να ταιριάζει στο σύγχρονο WRC, αλλά είναι πιο λογικό από την κατασκευή ενός αυτοκινήτου μεγέθους Yaris με μοναδικό σκοπό να κάνει μια είσοδο να φαίνεται καλύτερη.

«Βλέπω θετικά σημάδια από τον πρόεδρο της Toyota στο να πείσει τη Subaru να επιστρέψει και να της παρέχει τον κινητήρα, όπου και το πρόβλημα της Subaru είναι με τον κινητήρα», πρόσθεσε ο Ben Sulayem.

«Δεν είναι με το αυτοκίνητο που έχουν πρόβλημα, αλλά με τον κινητήρα που δεν έχουν. Και μπορώ να δω κάποια σημάδια αισιοδοξίας εκεί, πραγματικά».