Νέο supercar χωρίς εκκεντροφόρους ετοιμάζει η Koenigsegg

Η ιδιαίτερη εταιρεία κατασκευής υπεραυτοκινήτων από τη Σουηδία ετοιμάζεται να ταράξει ακόμη μια φορά τα νερά της αυτοκίνησης, παρουσιάζοντας τον κινητήρα εσωτερικής καύσης χωρίς εκκεντροφόρους.
Ένα θερμικό μοτέρ αυτοκινήτου (με κανονικούς κυλίνδρους και όχι Wankel για παράδειγμα) χρειάζεται τους εκκεντροφόρους προκειμένου να ανοίγουν και να κλείνουν τις βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής. Με αυτό τον τρόπο το μείγμα εισέρχεται στον θάλαμο καύσης και εξέρχεται από το σύστημα εξαγωγής, ώστε να παραχθεί έργο.

Η Koenigsegg όμως σχεδόν… αμφισβητεί τη χρησιμότητα των εκκεντροφόρων και είναι έτοιμη να παρουσιάσει τον κινητήρα Freevalve. Πρόκειται για κανονικό μοτέρ εσωτερικής καύσης απλώς αντί για εκκεντροφόρους θα έχει ένα πνευματικό σύστημα, που θα διαχειρίζεται εκείνο τις βαλβίδες. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Φον Κόνιγκσεγκ, CEO της Koenigsegg, το κέρδος είναι μεγάλο. Αρχικά επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο των βαλβίδων στο χρόνο που θα παραμένουν ανοικτές αλλά και στο βύθισμά τους, ενώ με τους εκκεντροφόρους δεν είναι εφικτό αυτό.

Ο Koenigsegg λέει χαρακτηριστικά ότι «οι εκκεντροφόροι είναι σαν να θες να παίζεις πιάνο με σκουπόξυλο. Το πνευματικό μας σύστημα είναι πολύ πιο κοντά στα δάκτυλα χεριών», που αποδεικνύει πόσο πολύ το έχει… φιλοσοφήσει και το έχει ψάξει. Παράλληλα, το νέο supercar που ετοιμάζει, το οποίο θα φορέσει τον Freevalve κινητήρα, θα συνδυάζεται με ένα υβριδικό σύστημα. Η φιλοδοξία του Koenigsegg είναι το σύνολο να μην παράγει ούτε ένα γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση άλλων καυσίμων, όπως η μεθανόλη και οι αλκοόλες γενικότερα. Έτσι όπως ο ίδιος λέει, θα αποδειχθεί ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα μπορούν να έχουν μέλλον και ότι μπορούν να είναι πολύ καθαροί.

Πηγή:gazzetta.gr