Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Skoda με το ηλεκτρικό Enyaq iV

Η στρατηγική της Skoda για την ηλεκτρική κινητικότητα παίρνει σάρκα και οστά με το νέο Enyaq iV. Ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV που έκανε διαδικτυακά την πρώτη παγκόσμια του εμφάνιση μόλις χθες και είναι το πρώτο μοντέλο του εργοστασίου που βασίζεται πάνω στην καινοτόμο πλατφόρμα του Ομίλου της VW, ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μια παρουσίαση που συνδυάστηκε και με τους εορτασμούς των 125 χρόνων ιστορίας για το εργοστάσιο.

Με ένα καθόλα σύγχρονο και δυναμικό σχεδιασμό, το Skoda Enyaq προσφέρει μια ολοκαίνουργια φιλοσοφία κίνησης αλλά και ευρυχωρίας αφού εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πλατφόρμα MEB του Ομίλου. Η μπαταρία είναι πλέον ενσωματωμένη στο δάπεδό κάτι που δίδει τη δυνατότητα στο μοντέλο να έχει στη διάθεση του αυξημένους εσωτερικούς χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Στην εξωτερική εμφάνιση ξεχωρίζουν οι έντονες ακμές, οι τονισμένοι θόλοι των τροχών και οι και προβολείς full LED Matrix, με την μπροστινή μάσκα να είναι φωτιζόμενη.

Το Enyaq iV προσφέρεται σε τρία μεγέθη μπαταρίας αλλά και πέντε επίπεδα ισχύος 109 έως 225 kW ενώ ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει είτε τετρακίνηση είτε κίνηση στους πίσω τροχούς. Και όλα τα πιο πάνω με μια αυτονομία που φθάνει μέχρι τα 510 χιλιόμετρα στον κύκλο WLTP! Πιο συγκεκριμένα, η βασική έκδοση Enyaq 50 iVπροσφέρει ισχύ στα 109 kW και 220 Nm με τον ηλεκτροκινητήρα να είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα και την αυτονομία να αγγίζει τα 340 χιλιόμετρα. Η δεύτερη έκδοση αφορά το Enyaq 60 iV με την ισχύ να ανεβαίνει στα 132 kWκαι τη ροπή στα 310 Nm. Και αυτή η έκδοση προσφέρει ένα ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα και αυτονομία μέχρι 390 χιλιόμετρα. Στην ίδια διάταξη και ο κινητήρας του Enyaq 80 iV που στην περίπτωση αποδίδει 150 kW και 310 Nmροπής και την αυτονομία να φτάνει τα 510 χιλιόμετρα. Οι δύο επόμενες εκδόσεις διαθέτουν κινητήρα σε κάθε άξονα, κάνοντας το τσεχικό μοντέλο τετρακίνητο. Ο λόγος για το Enyaq 80x iV, με τη συνδυαστική ισχύ των δύο ηλεκτροκινητήρων είναι φθάνει τα 195 kW και τα 425 Nm ροπής, και το Enyaq vRS iV με απόδοση 225 kW και 460 Nm ροπής. Η αυτονομία των δύο τελευταίων εκδόσεων φθάνει τα 460 χιλιόμετρα.

Πέρα από τις βασικές εκδόσεις, η Skoda προσφέρει και μια ειδική έκδοση με την ονομασία «Founders Edition» θέλοντας έτσι να τιμήσει τα 125 χρόνια της μάρκας.  Έκδοση που περιορίζεται μόλις σε 1.895 μονάδες και θα διατίθεται σε δύο παραλλαγές κινητήρα/μπαταρίας, καθώς και δύο χρώματα.

Το εσωτερικό είναι κατασκευασμένο από φυσικά, βιώσιμα επεξεργασμένα και ανακυκλωμένα υλικά και προσφέρεται στον αγοραστή με μια σειρά δέκα διαφορετικών επιλογών για πλήρη εξατομίκευση ανάλογα με το κάθε γούστο. Ξεχωρίζει η κεντρική οθόνη των 13 ιντσών που είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη σε μοντέλο της Skoda ενώ τόσο η φόρτιση της μπαταρίας όσο και ο κλιματισμός μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από απόσταση μέσω της εφαρμογής SKODA Connect.

Το Enyaq iV έχει την ικανότητα να γεμίζει την μπαταρία του σε φορτιστή που φτάνει ακόμα και τα 125 kW σε μόλις 38 λεπτά για το 80%, ακόμα και αν πρόκειται για τη μεγαλύτερη μπαταρία των 82 kWh. Η Skoda προσφέρει τρεις εκδόσεις του wallbox SKODA iV για φόρτιση στο σπίτι όπου απαιτούνται 6 έως 8 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας.