ΙΑΜΕ: όνομα θρύλος στους αγώνες karting με γερά θεμέλια και στην Κύπρο

Το όνομα IAME αποτελεί έναν θρύλο στους αγώνες karting και όλα ξεκίνησαν από έναν Ιταλό ονειροπόλο, τον Bruno Grana, ο οποίος έπεισε το εργοστάσιο κατασκευής μοτοσικλετών Parilla, όπου και εργαζόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, να φτιάξουν ένα μικρό αγωνιστικό όχημα. Η ιδέα του Grana γεννήθηκε ύστερα από μια επίσκεψή του στην Αμερική, όπου και είδε μπροστά του το πρώτο αγωνιστικό go-kart.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο πατέρας του karting είναι ο Art Ingels, ένας μηχανικός που εργαζόταν στο εργοστάσιο της πασίγνωστης Kurtis Kraft (κυρίαρχης εταιρίας παραγωγής αγωνιστικών αυτοκινήτων που κέρδισαν την ξακουστή κούρσα των 500 μιλίων της Indianapolis) ο οποίος έφτιαξε το 1956 ένα μικρό chassis με πλαίσιο σωλήνα, το οποίο τροφοδοτείτο από έναν κινητήρα χλοοκοπτικής μηχανής.

Η Ιταλία, όμως, και ο Bruno Grana της Parilla, ήταν αυτοί που εξάπλωσαν τον μύθο του karting, το οποίο γέννησε στην πορεία θρύλους όπως ο Ayrton Senna, o Michael Schumacher και ο Lewis Hamilton. Το 1968 ο Grana δημιούργησε την IAME (Italian American Motor Engineering) και σύντομα την μεταμόρφωσε στη μεγαλύτερη ανά τον κόσμο κατασκευάστρια κινητήρων karting. Ο Αλέξης και oΑντρέας Χριστοδουλίδης, που ήρθε πριν από χρόνια σε επαφή με τον ίδιο τον Grana, έχουν θεμελιώσει το όνομα της IAME και στην Κύπρο.

Κορυφαία τεχνολογία

Σήμερα, η IAME συνεχίζει να χαράζει πορεία στις αγωνιστικές πίστες, παράγοντας κινητήρες όπως ο X30 (125 cc) που χρησιμοποιείται ευρέως σε πρωταθλήματα παγκοσμίως, με το όραμα του Grana να ζει μέσα από τις καινοτομίες και την τεχνογνωσία που προσφέρει η IAME ανά την υφήλιο. Από τον μικρό κινητήρα X30 Swift Water 60cc έως τον X30 Super Shifter, των εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων, ο X30 έχει γίνει παγκόσμιο πρότυπο στο karting, ως ένα μηχανολογικό αριστούργημα.

Γιατί να επιλέξεις IAME

Η IAME είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στους κινητήρες karting, σε ότι αφορά την παραγωγή και την εμπορία «ενδόθερμων» κινητήρων ειδικά σχεδιασμένων για τους αγώνες karting.  Οι κινητήρες της IAME είναι γνωστοί για την αξιοπιστία, την απόδοση και τη συνέπειά τους. Η ομοιομορφία, οι υψηλές επιδόσεις και η συνέπεια αυτή του X30, επιτρέπουν στους οδηγούς και στους μηχανικούς να επικεντρωθούν στη ρύθμιση του kart, τη φυσική προετοιμασία, τις οδηγικές δεξιότητες και τη στρατηγική, εξαλείφοντας την ανάγκη για δαπανηρές προετοιμασίες.

Στην τελική, οι οδηγοί ανά τον κόσμο επιλέγουν την IAME λόγο των υψηλής ποιότητας two-strokeκινητήρων της, που προσφέρουν ασυναγώνιστη αξιοπιστία, επιδόσεις και μηχανολογική αρτιότητα στην πιο χαμηλή τιμή, καθιστώντας έτσι το karting προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο κοινό. Η IAME είναι αυτή που κατάφερε να φέρει τη νεολαία και τον ενθουσιασμό για οδήγηση πίσω στο karting, με το IAME Series Cyprus, που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τους αγώνες αυτού του είδους και στον δικό μας τόπο, να αποτελεί σημαιοφόρο για την Κύπρο.

Ο επόμενος αγώνας του IAME Series Cyprus θα διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου στην πίστα Daytona στη Λευκωσία.