Η Volkswagen Motorsport στον αγώνα των 10000 στροφών

Ίσως τα καταφέρουν να γράψουν ιστορία οι Sébastien Ogier/Julien Ingrassia  στον αγώνα της Κορσικής καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στευθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους, παρά το γεγονός ότι μετά την Κορσική απομένουν ακόμα τρεις αγώνες για να ολοκληρωθεί η σεζόν. Αν τα καταφέρουν  θα ισοφαρίσουν το ρεκόρ των Juha Kankkunen και Tommi Makkinen με τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από τα υπόλοιπα αποτελέσματα καθώς μέχρι στιγμής το πρωτάθλημα διεκδικούν μαθηματικά ακόμα έξι συνδυασμοί μεταξύ των οποίων και τα πληρώματα των άλλων δυο Polo R WRC. Με αυτά τα δεδομένα οι Sébastien Ogier/Julien Ingrassia κατεβαίνουν στον αγώνα όπως και οι υπόλοιποι συνδυασμοί έχοντας να αντιμετωπίσουν 10  ειδικές διαδρομές μήκους 390,92 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally France - Corsica 2015

Λέγετε ότι αν βρεις ευθεία στις αναγνωριστικές με μήκος περισσότερο από 150 μέτρα τότε είσαι σε λάθος νησί. Η μια στροφή οδηγεί αμέσως στην επόμενη στον αγώνα της Κορσικής μέσα από ένα εκπληκτικό τοπίο το οποίο έχει το προσωνύμιο «άγρια ομορφιά». Με εξαίρεση την power stage η οποία είναι η μικρότερη του αγώνα, οι υπόλοιπες ειδικές διαδρομές είναι μεγαλύτερες με το ελάχιστο μήκος να είναι 30 χιλιόμετρα. Είναι μια δοκιμασία για τους οδηγούς και μεγάλη πρόκληση για τους συνοδηγούς καθώς πρέπει να έχουν πολύ καλές σημειώσεις.

Εν συγκρίσει με το 2015 το 70% των φετινών ειδικών είναι καινούργιο και ο αγώνας θα ξεκινήσει με τη μήκους 49.72 χιλιομέτρων ειδική διαδρομή Acqua Doria–Albitreccia. Η δεύτερη ειδική διαδρομή της Παρασκευής είναι η Plage du Liamone–Saroll Carcopino η οποία περιλαμβανόταν και πέρσι στον αγώνα. Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις κλασσικές La Porta–Valle di Rostino και Novella–Pietralba οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να βρίσκετε στο πρόγραμμα του WRC επί σειρά ετών ο αγώνας της Κορσικής, καθιστώντας τον ένα από τους κλασσικούς στο ημερολόγιο. Το Σάββατο επίσης στο πρόγραμμα είναι και η μεγαλύτερη ειδική του αγώνα η Antisanti–Poggio di Nazza μήκους 53.78 χιλιομέτρων ενώ ο αγώνας θα ολοκληρωθεί με την Porto-Vecchio–Palombaggia η οποία είναι η power stage του αγώνα.

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally France - Corsica 2015

Το δίδυμο Ogier/Ingrasia ίσως κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Γαλλία και αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για το πλήρωμα με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσουν τον αγώνα. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να περιμένουν τους επόμενους αγώνες εκτός και αν οι υπόλοιποι έξι συνδυασμοί που έχουν μαθηματικές ελπίδες δεν καταφέρουν να βαθμολογηθούν. Οι Mikkelsen/Jeager βρίσκονται στη δεύτερη θέση και θέλουν τερματισμό από την όγδοη θέση και πάνω για να μπορέσουν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες που έχουν για το πρωτάθλημα. Οι Paddon/Kennard και Neuville/Gilsoul είναι στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα έχοντας ίδιους βαθμούς πρέπει να τερματίσουν τουλάχιστον στη δεύτερη θέση στην Κορσική και να μαζέψουν όσο περισσότερους βαθμούς μπορούν στην power stage. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί για να μείνουν στη μάχη του τίτλου πρέπει να τερματίσουν μπροστά από τους Ogier/Ingrasia η σε αντίθετη περίπτωση να χάσουν όσο το δυνατόν πιο λίγους βαθμούς.

Sébastien Ogier (F), Julien Ingrassia (F) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally France - Corsica 2015

Σε διάστημα πέντε βδομάδων θα διεξαχθούν τρείς αγώνες και αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια ξεκούρασης για τις ομάδες. Σχεδόν 1000 ώρες (956 ώρες και 56 λεπτά για να είμαστε ακριβείς) θα έχουν περάσει μεταξύ του τέλους της τελευταίας ειδικής διαδρομής στη Γερμανία και της εκκίνησης του ράλι Γαλλίας. Μετά την ακύρωση του ράλι Κίνας οι ομάδες είχαν περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και συγκεκριμένα 5 βδομάδες για να προετοιμαστούν και να γεμίσουν μπαταρίες ενόψει Κορσικής. Τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν τρείς αγώνες σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία και τα πληρώματα θα διαγωνιστούν σε 51 ειδικές διαδρομές σε διάστημα 30 ημερών.

Sébastien Ogier (F), Julien Ingrassia (F) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally France - Corsica 2015

Ο Sebastian Ogier δήλωσε: Εύχομαι ο καιρός φέτος να είναι καλύτερος από πέρσι καθώς οι πολλές βροχές ανάγκασαν τους διοργανωτές να ακυρώσουν ειδικές διαδρομές. Φέτος υπάρχει νέα διαδρομή και οι ειδικές Sébastien Ogier (F) WRC Rally Germany 2016διαδρομές είναι διαφορετικές από πέρσι. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αναγνωρίσεις. Μου αρέσουν πολύ αυτές οι αλλαγές γιατί καθιστούν τον αγώνα μια καινούργια πρόκληση. Η Κορσική είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας και όπως και στη Γερμανία όπου τέσσερις οδηγοί δίναμε μάχη για την πρώτη θέση έτσι νομίζω θα είναι και στην Κορσική. Εγώ και ο Julienαποτύχαμε τις δυο προηγούμενες χρονιές να κερδίσουμε και έτσι φέτος ελπίζω να οδηγήσω καλά ούτως ώστε να καταφέρουμε να κερδίσουμε το ράλι Γαλλίας.

Από την πλευρά του ο Jari-Matti Latvala είπε: Κέρδισα τους τελευταίους αγώνες στη Γαλλία και εύχομαι να έχω και φέτος ένα καλό αποτέλεσμα. Μου αρέσει να οδηγώ στον άσφαλτο της Κορσικής. Η επιφάνεια είναι Jari-Matti Latvala (FIN) WRC Rally Finland 2016σκληρή και σε κάποια σημεία ανώμαλη και οι πολλές και συνεχόμενες στροφές δίνουν πολύ καλή πρόσφυση στο αυτοκίνητο καθώς δεν πλαγιολισθένει. Μου αρέσουν ασφάλτινοι αγώνες όπως η Κορσική και ανυπομονώ πολύ να αγωνιστώ εκεί. Οι ειδικές διαδρομές έχουν μεγάλο αριθμό στροφών και είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ευθεία μεγαλύτερη από 150 μέτρα. Αυτό μου ταιριάζει απόλυτα. Ο φετινός αγώνας έχει λίγες ειδικές διαδρομές οι οποίες όμως είναι πολύ μεγάλες σε μήκος. Η σωστή διαχείριση των ελαστικών θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις μεγάλες ειδικές διαδρομές.      

Ο δεύτερος στη βαθμολογία Andreas Mikkelsen δήλωσε: Ανυπομονώ πολύ για το ράλι Γαλλίας καθώς ένα μοναδικός αγώνας μας περιμένει στην Κορσική. Οι ειδικές διαδρομές οι οποίες είναι λίγες στον αριθμό αλλά Andreas Mikkelsen (NOR) WRC Rally Germany 2016πολύ μακριές σε μήκος και αποτελούνται από πολλές στροφές οι οποίες απαιτούν πολύ καλή τεχνική. Οι προηγούμενοι αγώνες στην Κορσική μας έμαθαν διαχειριζόμαστε σωστά τα ελαστικά και να προσέχουμε τα φρένα όπως επίσης να έχουμε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Κατά τη γνώμη μου αν δεν οδηγήσεις προσεκτικά και μυαλωμένα αυτός ο αγώνας σε τιμωρεί. Κλειδί είναι η πρώτη ειδική διαδρομή καθώς πρέπει να βρεις αμέσως το ρυθμό που θα οδηγήσεις σε ολόκληρο τον αγώνα. Θα προτιμούσα ο αγώνας να είχε και μικρές και μεγάλες εδικές διαδρομές. Με τα φετινά δεδομένα εγώ και ο συνοδηγός μου ετοιμαστήκαμε και είμαστε σε πολύ καλή φόρμα για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του αγώνα. Είμαστε στη μάχη του τίτλου καθώς βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση στη βαθμολογία και έχουμε στο μυαλό μας εκτός από τον Ogier και τους Paddon, Neuville και Latvala οι οποίοι βρίσκονται πίσω μας. Θα ήθελα να μεγαλώσω τη μεταξύ μας απόσταση από τους οδηγούς που είναι πίσω μου και αυτό θα γίνει μόνο με τερματισμό στο βάθρο.

Ο νέος αγωνιστικός διευθυντής της Volkswagen Motorsport Sven Smeets είπε σχετικά με τον αγώνα στην Κορσική: 10000 στροφές σε 10 ειδικές διαδρομές. Αυτός είναι ο Γύρος της Κορσικής και είναι μια πρόκληση για Sven Smeets WRC Rally Germany 2015οδηγούς και συνοδηγούς. Είναι ένας από τους κλασσικούς αγώνες στο ημερολόγιο του WRC και όλη η ομάδα ανυπομονεί να ξεκινήσει. Δεν είναι καθόλου εύκολος αγώνας και αυτό το γνωρίζουν όλοι στην ομάδα. Οι Ogier/Ingrasia περιμένουν με ανυπομονησία τον αγώνα καθώς γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να στευθούν πρωταθλητές. Πιθανότητες για το πρωτάθλημα έχουν και οι άλλοι δυο οδηγοί της ομάδας και θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τους Ogier/Ingrasia από του να στευθoύν πρωταθλητές στην Κορσική. Αποφασισμένοι όμως για νίκη είναι και οι υπόλοιποι αντίπαλοι μας, η Citroen, η Hyundai και η MSportFord.