Η FIA επανεξετάζει τους υβριδικούς κανονισμούς

Ο νέος διευθυντής Ράλι της FIA, Andrew Wheatley, αποκάλυψε ότι η FIA θα επανεξετάσει τους υβριδικούς κανονισμούς μετά την αποχώρηση των Ott Tanak και Elfyn Evans στο Ράλι Σουηδίας.

Οι Tanak και Evans έπρεπε να αποσυρθούν από το Ράλι Σουηδίας το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα, όταν εμφανίστηκε μια κόκκινη προειδοποίηση στο αυτοκίνητο που σήμαινε ότι έπρεπε να σταματήσουν αμέσως για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, τα υβριδικά προβλήματα ήταν ασαφή καθώς και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ποιο ήταν το ακριβές πρόβλημα με το αυτοκίνητο και αυτό τους στοίχισε πολύτιμους βαθμούς στο πρωτάθλημα.

Επιπλέον, η Hyundai και η Toyota δήλωσαν μετά το Ράλι Σουηδίας ότι η FIA πρέπει να κάνει αλλαγές στους κανονισμούς για τα υβριδικά καθώς είναι ασαφείς και άδικοι για τους οδηγούς.

 

«Το Μόντε Κάρλο ήταν ένα πραγματικά υπέροχο ράλι καθώς υπήρχαν προκλήσεις με τα υβριδικά, αλλά η Σουηδία ήταν πιο περίπλοκη», είπε ο Wheatley. «Μετά το τέλος της Σουηδίας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη με τον Ott μας κέντρισε το ενδιαφέρον επειδή δεν υπήρχε ξεκάθαρη λύση. Κανονικά όταν υπάρχει ένα πρόβλημα οι μηχανικοί μπορούν να πουν πολύ γρήγορα ότι είναι το Α, το Β ή το Γ.

Με τον Ott δεν ήταν ξεκάθαρο και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μιας πολύ εις βάθος κατανόησης, ώστε να βρούμε το ζήτημα και να προχωρήσουμε. Καταλαβαίνουμε ποιες ήταν οι συνέπειες και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού αυτό το Σαββατοκύριακο θα κάνουμε κάποιες προτάσεις για να μπορέσουμε όχι μόνο να εργαστούμε στον αθλητικό τομέα αλλά παράλληλα να δούμε και τα τεχνικά ζητήματα.

Αυτό θα μειώσει τον αντίκτυπο που θα συμβεί στο μέλλον και ελπίζουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα είμαστε σε θέση να μοιραστούμε μερικά από τα αποτελέσματα των όσων αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Την Κυριακή μετά το τέλος της Σουηδίας κάτσαμε με τις ομάδες και συζητήσαμε για να καταλάβουμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ασφάλεια και τις διαδικασίες ασφαλείας, γιατί όταν ο Ott είχε κόκκινη προειδοποίηση, πρέπει να καταλάβουμε πως λειτουργεί το σύστημα.

Δεύτερον, από τεχνικής πλευράς πρέπει να γνωρίζουμε ποιο ήταν το πρόβλημα και πως να το διορθώσουμε, και τρίτον, από αθλητικής πλευράς μπορούμε να κάνουμε τροποποιήσεις στους αθλητικούς κανονισμούς, ώστε να μην δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που είχε ο Ott.  

Είμαι αρκετά σίγουρος. Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα επικοινωνούν όσο το δυνατόν περισσότερο και το κρατάμε αυτό ανοικτό. Πρέπει να φροντίσουμε όπως κάνουμε τα κατάλληλα βήματα για να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε».