Η ομάδα της TΟΥΟTA GAZOO RACING έκανε το 1-2 στο Spa

Η ομάδα της TΟΥΟTA GAZOO RACING ξεκίνησε τη σεζόν 2018-19 στους αγώνες αντοχής (WEC) με εμφαντικό τρόπο, καθώς κέρδισε τις 6 ώρες στον αγώνα του Spa-Francorchamps.

Οι Sebastien Buemi και Kazuki Nakajima αναδείχθηκαν νικητές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οδηγώντας το υβριδικό TS050. Ο τρίτος οδηγός της νικήτριας ομάδας ήταν ο Fernando Alonso, ο οποίος απόλαυσε τη νίκη στο Spaγια πρώτη φορά μετά το θρίαμβο της International Formula3000 πριν από 18 χρόνια.

Το υβριδικό TS050 των Mike Conway, Kamui Kobayashi και Jose Maria Lopezπαρά το γεγονός ότι ξεκίνησε από τα πιτς με ένα γύρο ποινή την οποία πήραν από τα προκριματικά, εντούτοις μετά από ολική επαναφορά τερμάτισε δεύτερο μόλις 1.444 δευτερόλεπτα.

Αυτή ήταν η 17η νίκη της ΤΟΥΟΤΑ σε 49 αγώνες, η τέταρτη συνεχόμενη και η τρίτη στο Spa. Με αυτό το αποτέλεσμα η ΤΟΥΟΤΑ πάει στον επόμενο αγώνα, ο οποίος είναι οι 24 ώρες στο Le Mans στις 16-17 Ιουνίου, προηγούμενη στη βαθμολογία κατασκευαστών και οδηγών.

Ο αγώνας ξεκίνησε με ηλιόλουστο καιρό και ο Sebastien Buemi ξεκινώντας από την πρώτη θέση έκανε πολύ καλή εκκίνηση ανοίγοντας σύντομα τη διαφορά του από τον δεύτερο Rebellions. Την ίδια στιγμή ο Mike Conway με το δεύτερο ΤΟΥΟΤΑ μέχρι την πρώτη στάση στα πιτς είχε ανέβει έκτος. Μπροστά ο Buemi είχε ανοίξει μια διαφορά της τάξης των 30 δευτερολέπτων, η οποία όμως εξαφανίστηκε λόγο της εισόδου του αυτοκινήτου ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της 30λεπτης καθυστέρησης τον Conway αντικατέστησε ο Kobayashi την ίδια στιγμή που ο Alonso έκανε τους πρώτους του γύρους στο πρωτάθλημα WEC. Με την επανεκκίνηση του αγώνα πρώτο του μέλημα του Alonso ήταν να υπερασπιστεί την πρώτη θέση από τον Rebellion, ο οποίος κατάφερε να περάσει αρκετά αυτοκίνητα στην ευθεία Kemmel.

Ο ρυθμός του πρωτοπόρου Alonso σταμάτησε όταν βγήκε κίτρινη σημαία και με το που επανήλθε η πράσινη σημαία γρήγορα άνοιξε ξανά την απόσταση, πριν τον αλλάξει ο Nakajima. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να ξαναμπεί στα πιτς για να ρυθμίσει σωστά τις ζώνες ασφαλείας, ενώ έχασε κι άλλο χρόνο μετά από σπινάρισμα στην πρώτη στροφή.

Πιο πίσω, το δεύτερο ΤΟΥΟΤΑ με οδηγό τον Jose Maria Lopez κατάφερε να περάσει στη δεύτερη θέση, ευρισκόμενο ένα λεπτό πίσω από τους πρώτους.

Και ενώ απέμενε μια ώρα για την ολοκλήρωση του αγώνα, τα δυο ΤΟΥΟΤΑ TS050 ήταν στις δυο πρώτες θέσεις με διαφορά ενός λεπτού, με τον Alonso να ετοιμάζεται να αντικρίσει την καρό σημαία. Αυτό το προβάδισμα όμως αμέσως εξαφανίστηκε όταν μπήκε ξανά στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Ο αγώνας συνεχίστηκε με 50 λεπτά να απομένουν, όμως ακόμα ένα αυτοκίνητο ασφαλείας έφερε τα δυο ΤΟΥΟΤΑ σε απόσταση 6 δευτερολέπτων. Ο τελευταίος ανεφοδιασμός έλαβε χώρα 25 λεπτά πριν από το τέλος και η ομάδα αποφάσισε οι Alonso και Conwayνα παραμείνουν στις θέσεις 1 και 2 για αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων.

6 Hours of Spa-Francorchamps results:

1st #8 TOYOTA GAZOO Racing 163 laps
2nd #7 TOYOTA GAZOO Racing +1.444secs
3rd #3 Rebellion (Beche/Laurent/Menezes) +2 laps
4th #6 ByKolles (Webb/Kraihamer/Dillmann) +5 laps
5th #11 SMP (Aleshin/Petrov) +5 laps