Επιστρέφει η Proton στο WRC το 2018 με το νέο Iriz R5

Η Proton αποφάσισε να επιστρέψει στο WRC το 2018 με το νέο Iriz R5, το οποίο κατασκευάζετε από την Βρετανική εταιρία ΜΕΜ σε εργοστάσιο στο Derbyshire και τα αποκαλυπτήρια του θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα στο φεστιβάλ Goodwod.

Υπεύθυνος του όλου εγχειρήματος είναι ο Chris Mellors, ο οποίος έχει τη γνώση εμπειρία από αγώνες ράλι, καθώς ήταν ο project manager στον τελευταίο αγώνα ράλι της Proton με το Satria, όπου τερμάτισε στο βάθρο. Επίσης μετρά μια νίκη στο πρωτάθλημα WRC Super 2000 και ένα πρωτάθλημα Ασίας-Ειρηνικού. Η όλη ιδέα ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο και μείναμε έκπληκτοι με το αυτοκίνητο παραγωγής, καθώς το μήκος και σχήμα του Iriz είναι ιδανικό για αγώνες ράλι. Όλα στο αυτοκίνητο βρίσκονται στη σωστή θέση. Το μήκος του αυτοκινήτου είναι κοντύτερο από το Satria, το μεταξόνιο είναι μακρύτερο και υπάρχει μεγάλη μετωπική επιφάνεια που είναι ιδανική για ψύξη. Έχουμε ένα υπέροχο αυτοκίνητο και σε αυτό βάλαμε όλα τα σωστά εξαρτήματα. Η μηχανή του είναι δυνατή και ελαφριά. Χρησιμοποιήσαμε αυτή του Mitsubishi Lancer Evo X, μειώνοντας την ιπποδύναμη στα 1600 cc. Επίσης τοποθετήσαμε κιβώτιο ταχυτήτων Xtrac, σύστημα ανάρτησης Reiger, φρένα Brembo και ηλεκτρονικά Cosworth.

Στόχος της ΜΕΜ είναι να αγωνιστεί στα πρωταθλήματα WRC2 και Ασίας-Ειρηνικού. Η προηγούμενη εμπλοκή της Proton στους αγώνες ράλι σταμάτησε πριν απο τέσσερα χρόνια, καθώς σταμάτησε η παραγωγή του Proton Satria.

Το νέο Iriz θα είναι διαθέσιμο δεξιοτίμονο αλλά και αριτεροτίμονο και θα είναι έτοιμο την πρώτη Ιαννουαρίου.