Εντυπωσιακή νίκη από τον Vinales στην πρεμιέρα της σεζόν

Με την Ducati να έχει ένα μονοπώλιο στις νίκες στην πίστα Losail του Κατάρ τα τελευταία δύο χρόνια, η επιστροφή του θεσμού στην νυχτερινή πρεμιέρα φαινόταν να είχε έντονο ιταλικό χρώμα. Τα προκριματικά που βρήκαν τον Francesco Bagnaia να κατακτά την πρώτη pole position της καριέρας του με την Ιταλική ομάδα.

Στην εκκίνηση του  αγώνα ο Bagnaia έφυγε καθαρά μπροστά, με τους Miller και Zarco (αμφότεροι με Ducati) να ξεκινούν αμέσως να ασκούν πίεση στις τρεις Yamaha των Quartararo, Vinales και Rossi. Στην μάχη μάλιστα μπήκε νωρίς και ο Jorge Martin ο οποίος εκκίνησε από την 14η θέση. Οι Martin και Zarco πάλεψαν για την τρίτη θέση, με τον Miller να περνάει δεύτερος την στιγμή που ο Morbidelli έπεσε στην 20η θέση της κατάταξης. Στην συνέχεια οι Yamaha βρήκαν ταχύτητα, με τον Quartararo να ανεβαίνει στην πέμπτη θέση.

Στον τρίτο γύρο ο Γάλλος προσπέρασε και τον Martin, ο οποίος έχασε ακόμη μια θέση λίγες στροφές αργότερα από τον Vinales. Ο Quartararoσυνέχισε να πιέζει προσπερνώντας και τον Miller στην συνέχεια για την τρίτη θέση με τον Bagnaia να ανοίγει επτά δέκατα απόσταση από τον Zarco στην πρωτοπορία. Ο Vinale έχοντας περάσει και αυτός τον Miller, έβαλε στο στόχαστρο του τον Quartararo προσπερνώντας τον στον γύρο 11. Ο ρυθμός του Vinales ήταν καταιγιστικός, με τον Zarco να ήταν ανήμπορος να αμυνθεί, χάνοντας την δεύτερη θέση.

Η μάχη για την πρωτοπορία ανάμεσα στον Vinales και τον Bagnaia ήταν πολύ σκληρή μάχη και λίγο έλειψε να καταλήξει σε επαφή ανάμεσα στους δυο αναβάτες. Ο Ιταλός δεν μπόρεσε να βρει κάποια λύση απέναντι στον Ισπανό, με τον Vinales να περνά καθαρά στην πρωτοπορία και να ανοίγει απόσταση 1.6 δευτερολέπτων στον προτελευταίο γύρο. Χωρίς κάποιον να τον προβληματίσει, ο Vinales κατέκτησε την ένατη νίκη της καριέρας του, πατώντας και νωρίς στην πρωτοπορία της κατάταξης του πρωταθλήματος αναβατών, σε μια πίστα όπου η Ducati φαινόταν να είχε το πάνω χέρι από το Σάββατο.

Ο Joan Mir της Suzuki εκκίνησε δέκατος αλλά κατάφερε πριν το τέλος να προσπεράσει και τον Zarco για την δεύτερη θέση. Ο πρωταθλητής ωστόσο γλίστρησε στην, κυριολεκτικά, τελευταία στροφή του αγώνα, χάνοντας δυο θέσεις (και το βάθρο) για μόλις 7 χιλιοστά, με τους Zarco και Bagnaia να συμπληρώνουν τις θέσεις δυο και τρία. Πέμπτος τερμάτισε ο Quartararo, έκτος ο Rins ενώ οι Aleix και Pol Espargaro, Miller και Bastianini συμπλήρωσαν τη δεκάδα. Ο νεαρός Ιταλός να πήρε τους πρώτους βαθμούς της καριέρας του στην πρώτη του εμφάνιση στην μεγάλη κατηγορία. Το πρωτάθλημα θα παραμείνει στο Κατάρ για τον δεύτερο αγώνα της σεζόν στις 4 Απριλίου, με τον MarcMarquez να δηλώνει πως δεν θα επιστρέψει ούτε για τον δεύτερο αγώνα.

Τελική κατάταξη
1   Maverick Viñales               Yamaha
2   Johann Zarco                     Ducati    +1.092
3   Francesco Bagnaia           Ducati    +1.129
4   Joan Mir                             Suzuki   +1.222
5   Fabio Quartararo               Yamaha  +3.030
6   Alex Rins                           Suzuki   +3.357
7   Aleix Espargaro                 Aprilia    +5.934
8   Pol Espargaro                    Honda   +5.990
9   Jack Miller                          Ducati    +7.058
10 Enea Bastianini                 Ducati    +9.288