Αμφίβολο το μέλλον της M-Sport στο WRC

Μετά από δυο συνεχόμενες κατακτήσεις του παγκοσμίου πρωταθλήματος οδηγών από τον Sebastien Ogier, οι προοπτικές για το 2019 είναι αβέβαιες για την ομάδα της M-Sportμετά τη μετακίνηση του πρωταθλητή στη Citroen. 

Ο Malcolm Wilson επιμένει ότι δε θα μειωθεί η απόδοση από την ομάδα της M-Sportαν παραμείνει στο WRC την ερχόμενη σεζόν. Παραδέχτηκε ότι η απώλεια του Ogierήταν σημαντική, όμως πρόσθεσε ότι η ομάδα του έμαθε πολλά από τον έξι φορές παγκόσμιο πρωταθλητή μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς διακρίσεις.

«Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε στο πιο ψηλό επίπεδο,» είπε ο Wilson. «Αν τρέξουμε την επόμενη σεζόν θα το κάνουμε με δυο αυτοκίνητα, εκτός και αν το τρίτο είναι πληρωμένο. Μάθαμε πολλά από τον Seb και δεν έχουμε καμία πρόθεση να ρίξουμε το επίπεδο και την απόδοση μας. Σίγουρα δε θα μένουμε σε πολύ καλά ξενοδοχεία και υπάρχουν πράγματα τα οποία δε θα κάνουμε την ερχόμενη χρονιά. Θα δούμε προσεκτικά όλα μας τα κόστη, όμως δε θα κάνουμε κάτι το οποίο θα επηρεάσει το αυτοκίνητο».

Η M-Sport έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες με τον Teemu Suninen για τον εναρκτήριο αγώνα του 2019 στο Μόντε Κάρλο τον επόμενο μήνα και ο Wilson ανέφερε ότι έγινε σημαντική εξέλιξη στο Ford Fiesta WRC.

«Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά όσον αφορά την εξέλιξη του αυτοκινήτου. Έχουμε νέα αεροδυναμικά και νέα εξαρτήματα στη μηχανή. Τα αεροδυναμικά είναι για το homologationτου Μαρτίου και τον αγώνα του Μεξικού, αν καταφέρουμε βέβαια να είμαστε εκεί».

Το νέο αεροδυναμικό πακέτο είναι για το μπροστά και πίσω μέρος και ο Wilson υπερασπίστηκε την ανάπτυξη του νέου πακέτου στα μέσα αυτής της χρονιάς.

«Δε θα έλεγα ότι το νέο πίσω αεροδυναμικό που τρέξαμε φέτος ήταν λάθος όσον αφορά την απόδοση, αλλά ήταν λάθος από την άποψη της ανθεκτικότητας», εξήγησε.

Ο Wilson επαίνεσε τη συμβολή της Ford στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του αυτοκινήτου προσθέτοντας, «Μπορούμε να έχουμε καινούργια εξαρτήματα για το Μόντε όπως για παράδειγμα αλλαγές στους εγχυτήρες. Μεγαλύτερες αλλαγές θα γίνουν αργότερα όταν θα βάλουμε μια νέα κυλινδρική κεφαλή. Αυτά τα μεγαλύτερα εξαρτήματα χρειάζονται μεγαλύτερη επένδυση και εδώ είναι που πραγματικά βοηθά η Ford, από τεχνικής άποψης». 

«Χωρίς παρεξήγηση, εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βάζουμε εξαρτήματα στο αυτοκίνητο μας όπως έκανε η Toyota στην Αυστραλία, καθώς πρέπει να έχουν ξοδέψει περίπου £200,000. Αυτά τα εξαρτήματα κοστίζουν πολλά λεφτά, καθώς τα αεροδυναμικά αποτελούνται από πολλά κομμάτια. Θα ήταν καλό να βρούμε ένα τρόπο ούτως ώστε με τους νέους κανονισμούς να βρεθεί μια λύση χωρίς να κοστίζουν τόσο πολύ τα αεροδυναμικά».

Απομένει να δούμε αν ο Elfyn Evans θα παραμείνει στις τάξεις της ομάδας την ερχόμενη σεζόν. Ο Ουαλός είναι στη μικρή λίστα του Wilson μαζί με τον πρώην οδηγό της Citroen Craig Breen, αν παραμείνει βέβαια η ομάδα στο WRC. Ο Wilson παραδέχτηκε ότι η ομάδα δύσκολα θα κερδίσει αγώνες μετά τη φυγή του Ogier όμως αρνήθηκε να δεχτεί ότι θα δει μια επανάληψη του 2016 όταν τότε οι Mads Ostberg και Eric Camilli δεν κέρδισαν ούτε ένα αγώνα με το παλιό Fiesta RS WRC.

Η απόφαση του Wilson για το 2019 πρέπει να γίνει πριν τις 21 Δεκεμβρίου, καθώς είναι η τελευταία μέρα εγγραφής της FIA για τη νέα χρονιά.