Home Rally Αμφίβολο το μέλλον της Citroen στο WRC

Αμφίβολο το μέλλον της Citroen στο WRC

Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastien Ogier θα σταματήσει την καριέρα του στο WRC στο τέλος του 2020. Άραγε θα κάνει και η Citroen το ίδιο; Η CEO της μάρκας Linda Jackson αρνήθηκε πάντως να επιβεβαιώσει ότι η Citroen θα είναι παρόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι και μετά το 2020 και έτσι ξεκινά μια περίοδος αβεβαιότητας.

Πηγές αναφέρουν ότι η αποχώρηση του Ogier από το WRC μετά το τέλος της επόμενης χρονιάς θα σηματοδοτήσουν και το τέλος της Citroen από το ψηλότερο επίπεδο. Η Jackson ήταν πάντα ξεκάθαρη ότι η Citoren για να παραμείνει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα πρέπει τα αυτοκίνητα να γίνουν υβριδικά και ηλεκτρικά.

Η FIA επιβεβαίωσε τα υβριδικά της πλάνα για το WRC νωρίτερα φέτος τον Ιούνιο με την εισαγωγή ηλεκτρικής μονάδας ισχύος, την οποία θα ενσωματώσουν οι κατασκευαστές στις μηχανές το 2022. Σε ερώτηση που έγινε αν η Citroen θα συμμετάσχει σε ένα πρωτάθλημα όπου τα αυτοκίνητα θα είναι υβριδικά η Jackson απάντησε, «Σαν εργοστάσιο που φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχοντας καταφέρει να μειώσουμε τις εκπομπές CO2, θα ήταν παράδοξο να συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο δε “χωράμε”».

«Σαν διευθύντρια πάντα έλεγα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να συμμετέχουμε σε αγώνες ράλι, όμως παράλληλα πρέπει να κατανοήσουμε και τους ισχύοντες κανονισμούς. Προς το παρόν θα επικεντρωθούμε στο 2019 και 2020, ούτως ώστε να φτάσουμε στους στόχους μας. Δε θέλω να συζητήσω τι θα γίνει μετά από αυτό. Θέλω το κίνητρο της ομάδας να είναι για τα επόμενα δυο χρόνια, καθώς πρέπει να είναι επικεντρωμένοι 100% σε αυτό που κάνουν τώρα».

Όσον αφορά της έλευση του WRC στην ηλεκτρική εποχή το 2020 η Jackson ανέφερε, «Όπως και οι υπόλοιποι κατασκευαστές θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να καταλάβουμε τους κανονισμούς. Από κει και πέρα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι θέλουμε».

Η Jackson επίσης υπεραμύνθηκε την επένδυση της Citroen στο WRC και το γεγονός ότι το μειωμένο μπάτζετ δεν επέτρεψαν την περεταίρω εξέλιξη και πρόοδο για το C3 WRC.

«Αναπόφευκτα, πρέπει να βάλεις ένα όριο σε αυτά που ξοδεύεις. Το να λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την εξέλιξη του αυτοκινήτου, αυτό δεν αληθεύει. Το αυτοκίνητο εξελίσσετε κατά τη διάρκεια της σεζόν κάνοντας μικρά βήματα, όλα βάση της εμπειρίας που έχει ο Sebastien Ogier».

Στο γεγονός ότι η έλευση του Ogier στην ομάδα κοστίζει αρκετά χρήματα, η Jackson ανέφερε, «Οπωσδήποτε το αξίζει. Με το που μπαίνει στο αυτοκίνητο είναι σαν τον παράγοντα Loeb. Αμέσως τα μέσα κοινωνική δικτύωσης παίρνουν “φωτιά” πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στο πεντάλ και η δουλειά που κάνει μας βοηθά στην εξέλιξη του αυτοκινήτου».

Η πολύ καλή απόδοση που είχε ο Lappi στην Φιλανδία κράτησε την ομάδα μπροστά από την M-Sport Ford στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, όμως η Jackson θέλει περισσότερα.

«Είμαι ευχαριστημένη από το πρώτο μισό της χρονιάς, αλλά όπως είπα και στον αγωνιστικό διευθυντή Pierre Budar, μπορούμε και καλύτερα. Μέχρι τη Σαρδηνία είχαμε τερματισμούς στο βάθρο σε κάθε αγώνα., άρα πάμε καλά. Ο Sebastien κυριολεκτικά ώθησε την ομάδα και γνωρίζω πως ορισμένοι δημοσιογράφοι διερωτήθηκαν πως τα καταφέραμε από τη στιγμή που ήταν τόσο επικριτικός για το αυτοκίνητο. Αυτό σας λέω με βεβαιότητα ότι λειτούργησε σαν κίνητρο για την ομάδα. Αυτή η ομάδα πάντα είναι σαν μια οικογένεια δουλεύοντας μαζί, όμως τώρα είμαστε πραγματικά στα πάνω μας. Μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένη με τα όσα πετύχαμε όμως θα ήθελα περισσότερες νίκες. Όλοι ρωτάνε γιατί τρέχουμε στο ράλι.

Τρέχουμε γιατί είμαστε παθιασμένοι με το άθλημα, όμως παράλληλα είμαι επιχειρηματίας και θέλω η επένδυση να αποδώσει. Όσο περισσότερο κερδίζουμε τόσο περισσότερο μιλάτε για εμάς. Η πρόκληση τώρα είναι να πάρουμε και άλλες νίκες».

Exit mobile version