Έκτος συνεχόμενος τίτλος για τη Mercedes-Benz στη Φόρμουλα ένα

Με το πέσιμο της καρό σημαίας στην Suzuka την περασμένη Κυριακή, ολοκληρώθηκε ακόμη μια τεράστια επιτυχία για τα «Ασημένια Βέλη» της Mercedes-Benz στην Formula 1. Η νίκη του Valterri Bottas και η τρίτη θέση του Lewis Hamilton, επιβεβαίωσαν την κατάκτηση του έκτου, συνεχόμενου τίτλου κατασκευαστών για την Mercedes-AMG Petronas. Παράλληλα, μόνο ένας από τους δυο της οδηγούς μπορεί πλέον, μαθηματικά, να στεφθεί πρωταθλητής του 2019.

Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Japanese GP 2019. Lewis Hamilton

Ο δρόμος της Mercedes μέχρι να φτάσει σε αυτή την επιτυχία/ρεκόρ στην ιστορία της φόρμουλα ένα εδώ δεν ήταν εύκολος. Μπορεί να παρείχε κινητήρες για την Formula 1, και να μάζεψε μεγάλες επιτυχίες μέσω αυτού του εγχειρήματος, ωστόσο σαν κατασκευάστρια ομάδα αποσύρθηκε από τον θεσμό το 1955. Μετά από το «πειρατικό» πρωτάθλημα της Brawn GP (με κινητήρες Mercedes), η εταιρεία αποφάσισε να αγοράσει την ομάδα και να επιστρέψει ξανά στο πρωτάθλημα, φέρνοντας μαζί της πίσω και τον τεράστιο Michael Schumacher δίπλα από τον Nico Rosberg, για να βοηθήσει στην εξέλιξη του καινούργιου μονοθεσίου ενόψει της νέας υβριδικής εποχής του αθλήματος.

Το γερμανικό δίδυμο απόλαυσε κάποια βάθρα, αλλά και μια νίκη δια χειρός Nico Rosberg στην Μαλαισία (η δεύτερη έδρα της ομάδας λόγω Petronas) το 2012. Το 2013 έγινε και η μεγάλη κίνηση, με τον Hamilton να παίρνει την θέση του Schumacher, και την Mercedes να κερδίζει τρεις συνολικά αγώνες, σε Μονακό, Αυστρία και Ουγγαρία, μια χρονιά πριν έρθουν οι καινούργιοι υβριδικοί κινητήρες, των 1.6 λίτρων. Όλα ήταν στην θέση τους για να ξεκινήσει η κυριαρχία της Mercedes.

Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Japanese GP 2019. Valtteri Bottas Lewis Hamilton

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η Mercedes κατέκτησε 6 πρωταθλήματα κατασκευαστών ενώ περιμένουν απλά την επιβεβαίωση του ποιος οδηγός θα σηκώσει το έκτο συνεχόμενο πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν φέτος, με τον Lewis Hamilton να αποτελεί το ξεκάθαρο φαβορί. Τεράστιο σημείο αναφοράς για την κυριαρχία των «Ασημένιων Βελών», είναι το 2016 που ήταν και η πρώτη χρονιά που ο θεσμός ταξίδεψε σε 21 πίστες. Οι Rosberg και Hamilton ήταν ασταμάτητοι, κερδίζοντας μεταξύ τους 19 από τους 21 αγώνες, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για τα χρονικά του θεσμού, με μια συνολική συγκομιδή 765 βαθμών.
Απομένουν μόνο τέσσερεις αγώνες μέχρι το τέλος του 2019, αλλά οι δυο τίτλοι είναι σίγουρα βαμμένοι στο ασημί χρώμα της γερμανικής εταιρείας, με τον Lewis Hamilton να ετοιμάζεται να σηκώσει τον έκτο παγκόσμιο τίτλο του, και να βρίσκεται μόλις ένα μακριά από το ρεκόρ του Michael Schumacher.

Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Japanese GP 2019. Lewis Hamilton

Με την επόμενη χρονιά να μην βλέπει αλλαγή κανονισμών (η οποία έρχεται το 2021), δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πως και του χρόνου η Mercedes θα είναι ο στόχος, και παράδειγμα προς μίμηση, για τις υπόλοιπες κορυφαίες ομάδες του θεσμού.