Χρίστος Δημοσθένους: Ένας από τους πιο πετυχημένους οδηγούς της σύγχρονης Ιστορίας

Όσοι είναι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Κύπρο και δη στους αγώνες ράλι και ταχύτητας το όνομα Χρίστος Δημοσθένους τους είναι πέρα για πέρα γνωστό. Όπου έτρεξε (ράλι, αγώνες ταχύτητας) οι στόχοι του ήταν πάντα πρωταγωνιστικοί και τα αποτελέσματα στους αγώνες αναμφίβολα τον καθιστούν σαν ένα από τους πιο γρήγορους και πετυχημένους Κύπριους οδηγούς.

Ο Χρίστος Δημοσθένους είναι γεννημένος νικητής και κατάφερε να γράψει το όνομα του στα βιβλία της ιστορίας σαν πρωταθλητής στους αγώνες ράλι αλλά και ταχύτητας.

Ο τελευταίος τίτλος μέχρι στιγμής στην πλούσια καριέρα του είναι ο περσινός, στο πρωτάθλημα αγώνων ταχύτητας. Ο Δημοσθένους σε μια από τις πλέον ανταγωνίστηκες χρονιές είχε να αντιμετωπίσει δύσκολους αντίπαλους, δυνατά ονόματα του χώρου όπως αυτά του Πέτρου Πέτρου και Πανίκου Πολυκάρπου οι οποίοι εκτός από πολύ καλοί οδηγοί όταν αγωνίζονται έχουν σαν στόχο πάντα την κορυφή.

Το 2019 μπορεί να μην ξεκίνησε ιδανικά για τον Δημοσθένους αφού στους πρώτους δυο αγώνες ολοκλήρωσε δεύτερος, στον εναρκτήριο LAA RALLYSPRINT πίσω από τον Πολυκάρπου και στο δεύτερο, το Αρχιμανδρίτα RALLYPSRINT πίσω από τον Πέτρου. Η πρώτη νίκη στη σεζόν ήρθε στο Ο.Φ.Α Autosprint, ακολούθησε ακόμα μια δεύτερη θέση στον αγώνα LAC Autosprint ενώ ήταν ξανά πρώτος στο FMSC RALLYSPRINT, προτελευταίο αγώνα του ημερολογίου.

Η σταθερή του πορεία στη σεζόν σε συνδυασμό με τα σκαμπανεβάσματα των κύριων του αντιπάλων του εξασφάλισαν τον τίτλο ένα αγώνα πριν την ολοκλήρωση της σεζόν, γεγονός που του επέτρεψε να μην αγωνιστεί στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς που ήταν και πάλι το Αρχιμανδρίτα RALLYPSRINT.

Έτσι ο Χρίστος Δημοσθένους κατάφερε να στευθεί για τρίτη φορά πρωταθλητής αγώνων ταχύτητας καθώς προηγήθηκαν οι τίτλοι τις χρονιές 2009 και 2015. Πέραν από τους δυο τίτλους στους αγώνες ταχύτητας ο Δημοσθένους κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα και στους αγώνες ράλι. Η πιο “τρελή” σεζόν στην καριέρα του μπορεί να χαρακτηριστεί το 2015 όταν αποφάσισε να “παίξει” σε δυο ταμπλό και να αγωνιστεί τόσο στο πρωτάθλημα ταχύτητας όσο και στο πρωτάθλημα ράλι.

Αυτό του το εγχείρημα έμελλε να πετύχει 100% καθώς κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της σεζόν (αγωνιστικές, υλικές και οικονομικές) και να κερδίσει και τους δυο τίτλους, κάτι που στη σύγχρονη ιστορία των αγώνων μόνο ο Αντώνης Ιερόποπουλος το έχει καταφέρει το μακρινό 1991.

Στους αγώνες ράλι είχε συνοδηγό τον έμπειρο Πάμπο Λαό και μαζί κατάφεραν να κερδίσουν το πρωτάθλημα το 2015 όπως προαναφέραμε και το 2016. Όντας στο απόγειο της καριέρας τους το 2015 πέτυχαν πέντε νίκες (East Safari Rally, Tour of Cyprus, Tiger Rally, Venus Rally), ενώ ήταν και πρώτοι Κύπριοι στο Cyprus Rally. Η μεγάλη φόρμα συνεχίστηκε και το 2016 όπου σε τρείς αγώνες κατάφεραν να φύγουν νικητές. Η πρώτη νίκη ήρθε στο Venus Rally ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν πρώτο Κυπριακό πλήρωμα στο Cyprus Rally. Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε ο τίτλος να κριθεί στον τελευταίο αγώνα του 2016, το Tour of Cyprus. Σταύρος Αντωνίου-Δημήτρης Πιερή και Χρίστος Δημοσθένους-Πάμπος Λαός ήταν τα δυο πληρώματα που διεκδικούσαν με αξιώσεις τον τίτλο.

Ουσιαστικά έπρεπε να τερματίσει ο ένας μπροστά από τον άλλο για να στευθεί πρωταθλητής. Μετά από μια συναρπαστική εξέλιξη οι Δημοσθένους-Λαός κατάφεραν να ολοκληρώσουν δεύτεροι πίσω από τους Σίμο Γαλαταριώτη-Αντώνη Ιωάννου και μπροστά από τους Αντωνίου-Πιερή και να εξασφαλίσουν έτσι το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της καριέρας τους. Το πλήρωμα ήταν στη διεκδίκηση ενός ακόμα πρωταθλήματος το 2014 όπου τελικά μετά από ένα συγκλονιστικό φινάλε ο τίτλος πήγε στους Αντωνίου-Chips Junior με διαφορά 1.5 βαθμού.

Ο Δημοσθένους τη φετινή χρονιά ακόμα δεν αγωνίστηκε. Ευελπιστούμε ότι θα τον δούμε αγωνιζόμενο σύντομα καθώς η παρουσία του στους αγώνες αυξάνει το συναγωνισμό αφού συγκαταλέγεται πάντα στους οδηγούς που διεκδικούν τη νίκη.

Στάθης Ευσταθίου