Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου: Το παραμυθένιο τέλος του 2019

Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου Πρωταθλητές Ράλι 2019

Ιστορία βγαλμένη από παραμύθι μπορεί να χαρακτηριστεί η περσινή πορεία των εντέλει πρωταθλητών ράλι 2019, Πέτρου Παντελή-Κύπρου Χριστοδούλου. Το πλήρωμα της Q8 Motor Oils ξεκίνησε για ακόμα μια φορά τη σεζόν έχοντας υψηλούς στόχους, όμως με τις εποχές και τις απαιτήσεις να αλλάζουν και τα αυτοκίνητα R5 να κάνουν την εμφάνιση τους στο Κυπριακό πρωτάθλημα, αγωνιζόμενοι με ένα Mitsubishi Lancer EVO10 η κατάκτηση του τίτλου στη γενική κατηγορία φάνταζε σαν άπιαστο όνειρο.

East Safari Rally 2009
Πέτρος Παντελή-Χρυσόστομος Παντελή

Οι πλείστοι οδηγοί που τρέχουν σε αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχουν σαν στόχο κάποια μέρα να στευθούν πρωταθλητές. Οι θυσίες και τα κόστη είναι πολύ μεγάλα και απαιτούνται πολλές θυσίες στο ράλι, ένα απο τα ακριβότερα σπορ του μηχανοκίντου αθλητισμού. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει και ο Πέτρος Παντελή ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στους αγώνες ράλι το 2000. Η αρχή έγινε από τη δικήνητη κατηγορία όπου έτρεξε για πρώτη φορά με ένα Lada Samara. Το 2001 και μέχρι τα μέσα του 2009 έτρεχε σε αυτή την κατηγορία αρχικά με ένα Toyota Starlet και ακολούθως με ένα Toyota Yaris.

Πέτρος Παντελή-Χρυσόστομος Παντελή
Troodos Rally 2009

Η μεταπήδηση στη μεγάλη κατηγορία έγινε στο Τρόοδος Ράλι το 2009 όπου έτρεξε με ένα Mitsubishi Lancer EVO9. Από κει και πέρα το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Έτρεχε ανελλιπώς στο Παγκυπριο Πρωτάθλημα Ράλι με αυτοκίνητο κατηγορίας Ν και ενίοτε σε αγώνες Rallysprint, όλα αυτά μέχρι το 2016. Παράλληλα, σε αυτές τις χρονιές έτρεξε και σε αγώνες ράλι στο εξωτερικό με την αρχή να γίνεται στο Rally Košice στην Σλοβακία το 2005, ακολούθησε η συμμετοχή στον Ελληνικό ασφάλτινο αγώνα Cyta Rally Crete το 2014, όπως επίσης και συμμετοχή στο Ράλι Ακρόπολις το 2015 και 2016. Επίσης το 2016 συμμετείχε και σε τρείς αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλι.

Πέτρος Παντελή

Η όλη πορεία στην μεγάλη κατηγορία σημαδεύτηκε από τερματισμούς στο βάθρο, τερματισμούς στη δεκάδα και επίσης από αρκετές ατυχίες. Από το 2000 μέχρι και τις αρχές του 2017 μαζί του συνοδήγησαν σε διάφορους αγώνες (ράλι, mini rally) οι Πόλυς Ναπολέων, Τούλλης Αριστοδήμου, Δημήτρης Πιερή, Ανδρέας Γρηγορίου, Λεωνίδας Χριστοφή, Θωμάς Θωμά (Θεοφάνους), Κυριάκος Χ’ Μιχαήλ, Χρυσόστομος Παντελή, Πανίκος Σπύρου, Έλενα Παύλου, Κώστας Παύλου Γιώργος Γεωργίου, Παναγιώτης Σπύρου, Σάββας Λαός, Γιώργος Αλεξάνδρου, Βασίλης Κούγιας, Πάμπος Λαός, Κωνσταντίνος Παύλου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Γιάννης Ευρυπίδου.

Κύπρος Χριστοδούλου

Όσον αφορά τον Κύπρο Χριστοδούλου, η εμπλοκή του σαν αγωνιζόμενος στους αγώνες ράλι ξεκίνησε σαν συνοδηγός το 2015 στο Mini Rally του Ο.Φ.Α. Συμμετείχε στον ίδιο αγώνα και το 2016 όπου και στις δυο περιπτώσεις ήταν συνοδηγός του Πάμπου Λαού.

Κύπρος Χριστοδούλου
FMSC 2017

Τις χρονιές 2017 και 2018 αγωνίστηκε στο FMSC Rally Sprint πίσω από το τιμόνι ενός Ford Fiesta R2 και το 2019 έτρεξε στο Laos Trial Rally Sprint πάλι από τη θέση του οδηγού του Ford Fiesta R2.

Tour of Cyprus 2017 Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου

Το 2017 έγινε πλήρωμα με τον Πέτρο Παντελή από το δεύτερο αγώνα της σεζόν, το Tour of Cyprus και από τότε αγωνίζονται στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι αρχικά με ένα Mitsubishi Lancer EVO9 και αργότερα με το γνωστό πλέον Mitsubishi Lancer EVO10. Το 2018, μετά από μια σεζόν με ατυχίες το πλήρωμα έμελλε στο Cyprus Rally να ξορκίσει την κακοδαιμονία και να διακριθεί για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα. Κατάφεραν να αναδειχθούν νικητές στην κατηγορία ERC2 και κάπου εκεί φάνηκε ότι ο τροχός άρχισε να γυρίζει…

Cyprus Rally 2019

To 2019 είναι η αγωνιστική σεζόν που θα θυμούνται για πάντα οι Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου, όπως και όλοι μας φυσικά, αφού ήταν σημαδιακή για το πλήρωμα αλλά και για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Tour OF Cyprus 2019

Κατά τη διάρκεια της σεζόν κατάφεραν να τερματίσουν στη δεύτερη θέση τη δεύτερη μέρα του Cyprus Rally (οι δύο μέρες προσμετρούσαν σαν δυο ξεχωριστοί αγώνες) και στην τρίτη θέση την πρώτη μέρα του Cyprus Rally και στο Tour of Cyprus ενώ αποκλείστηκαν απο το Palm Trees Rally και αποχώρησαν απο  το Tiger Rally. Με αυτά τα αποτελέσματα πήγαν στον τελευταίο αγώνα τέταρτοι στη βαθμολογία πίσω από τους Γαλαταριώτη-Ιωάννου, Γιάγκου-Κυριάκου και Αντωνίου-Πιερή, με στόχο όπως εξελίχθηκε η χρονιά τον τίτλο στην κατηγορία RC 2. Ενδιάμεσα κατάφεραν να πετύχουν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη στην κατηγορία ERC 2 στο Cyprus Rally όμως η Θεα τύχη δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη.

Venus Rally 2019

Η αρχή του τελευταίου αγώνα στη σεζόν, του Venus Rally, δεν προϊδέαζε σε τίποτα αυτό που θα επακολουθούσε. Οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου κατάφεραν να προηγηθούν όμως ένα λάθος στο χώρο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας τους έθεσε εκτός αγώνα μετά το τέλος αυτού. Οι Παντελή-Χριστοδούλου είχαν ολοκληρώσει δεύτεροι παρά την ασφυκτική πίεση που τους άσκησαν οι Γιάγκου-Κυριάκου, οι οποίοι ήταν επίσης στη μάχη του πρωταθλήματος και έτσι βρέθηκαν στην πρωτοπορία του αγώνα ο οποίος είχε συντελεστή 1.5, αποτέλεσμα που στο τέλος με το άθροισμα των πέντε απο τους εφτά αγώνες που δικαιούνταν να συμπεριλάβουν τους ανέδειξε πρωταθλητές ράλι 2019.

Venus Rally 2019

Μετά και από αυτή την εξέλιξη οι Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου πανηγύρισαν τίτλο για πρώτη φορά στην καριέρα τους με διαφορά μόλις μισού βαθμού από τους Γιάγκου-Κυριάκου, η οποία είναι και η μικρότερη που έκρινε πρωτάθλημα στα χρονικά του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι. Αυτή η κατάκτηση θεωρείται από πολλούς μεγάλης σημασίας καθώς με υποδεέστερο αυτοκίνητο (Mitsubishi Lancer EVO10) κατάφεραν ένα άθλο ο οποίος δύσκολα θα επαναληφθεί απέναντι σε αυτοκίνητα κατηγορίας R5, όμως παράλληλα απέδειξαν ότι ποτέ δεν πρέπει να παρατάς την προσπάθεια.

Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου
Πρωταθλητές Ράλι 2019

Η χρονιά για τους Παντελή-Χριστοδούλου μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ονειρική αφού ανέλπιστα όλα πήγαν θετικά σε ένα πλήρωμα που έχει την ταχύτητα αλλά ταλαιπωρήθηκε από αρκετές ατυχίες κατά τη διάρκεια της πορείας του στους αγώνες ράλι.

Με τη νέα σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει, οι Παντελή-Χριστοδούλου μετρούν ήδη το πρώτο τους βάθρο, αφού στον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς, το East Safari Rally, κατάφεραν να ολοκληρώσουν στην τρίτη θέση γενικής.

Στάθης Ευσταθίου

Πηγή αποτελεσμάτων: ewrc-results.com
cmf.com