Άρετε την ερχόμενη βδομάδα η απαγόρευση δοκιμαστικών στο WRC

Η απαγόρευση δοκιμαστικών που υπήρχε απο τον Απρίλιο στο WRC, θα αρθεί απο την FIA, επιτρέποντας στις ομάδες να κάνουν τα δοκιμαστικά τους πριν απο τον αγώνα της Φινλαδίας.

Οι οδηγοί και συνοδηγοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι WRC θα επιστρέψουν στα αυτοκίνητά τους για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, όταν τα δοκιμαστικά επιστρέψουν ενόψη Φινλανδία τον επόμενο μήνα.

Η τρέχουσα απαγόρευση δοκιμών που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Απριλίου, θα λήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τις ομάδες να επιτρέπεται να τρέξουν ξανά με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally1.

Οι ομάδες προγραμματίζουν ήδη την επιστροφή τους πριν από τον αγώνα της Φινλανδίας στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, με τον αγώνα στην Jyväskylä να είναι είναι προγραμματισμένος στις 6-9 Αυγούστου.

Οι κανόνες που διέπουν τα δοκιματσικά συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής του WRC της Παρασκευής, με το τρέχον όριο των 42 ημερών να αντικαθίσταται από μια νέα μορφή τριών ημερών για κάθε ευρωπαϊκό αγώνα, στα οποία κάθε μέρα κατανέμεται σε έναν μόνο οδηγό.

Αν το φετινό ημερολόγιο διεξαγόταν όπως αναμενόταν – χωρίς την ακύρωση της Πορτογαλίας που προκλήθηκε από τον κορανοϊό – αυτό θα ισοδυναμούσε με περικοπή 50% – με επτά ευρωπαϊκούς αγώνες ράλι να συνδυάζονται για να προσφέρουν συνολικά μόλις 21 αγωνιστικές μέρες.

Όπως όλοι κατανούμε η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί απο το World Motor Sport Council στις 19 Ιουνίου.

Ελλείψει αυτού του αναθεωρημένου κανονισμού μεταξύ της 1ης και 18ης Ιουνίου, θεωρείται ότι οι ομάδες έχουν καταλήξει σε «συμφωνία κυρίων» ότι δεν θα οδηγήσουν για περισσότερες από τρεις ημέρες όταν οι δοκιμές επαναρχίσουν τον επόμενο μήνα.

Μια πηγή στη συνάντηση της Παρασκευής είπε: «Υπήρξε συζήτηση σχετικά με την παράταση της απαγόρευσης δοκιμών έως το Παγκόσμιο Συμβούλιο [στις 19 Ιουνίου], η οποία φαινόταν σαν η πιο απλή απόφαση, αλλά υπάρχουν ομάδες και οδηγοί εκεί έξω που ανυπομονούν στο να επιστρέψουν στα αυτοκίνητα τους και στα δοκιμαστικά ξανά.»

Όπως όλοι κατανούμε, οι δρόμοι έχουν ήδη κρατηθεί από τις ομάδες στη Φινλανδία, με τα ταξίδια στη χώρα να διερευνώνται τώρα.

Η Φινλανδία θα χαλαρώσει περαιτέρω τα δικά της μέτρα την Δευτέρα, επιτρέποντας επισκέπτες απο τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το καθεστώς της Βρετανίας χωρίς Σένγκεν είναι πιθανό να περιπλέξει τη διέλευση των συνόρων στη Φινλανδία, ενώ η απόφαση της Σουηδίας να μην κλείσει τα σύνορα της εν μέσω της πανδημίας COVID-19 θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι από την δυτική γείτονα χώρα της Φινλανδίας εξίσου δύσκολο.

Η εξέλιξη των αυτοκινήτων του 2022 δεν αναμένεται να επηρεαστεί από αυτήν την απόφαση, με τον επικεφαλή των ράλι στην FIA Yves Matton να έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι το κυβερνητικό όργανο θα εξετάσει την αναθεώρηση των κανόνων δοκιμών έως το 2021 για να ενσωματώσει τις προετοιμασίες για υβριδικά.

Φωτογραφία: Rallypixels