Το πρώτο στον κόσμο σύστημα εσωτερικών ραντάρ από τη Volvo Cars

Μία νέα λειτουργία εσωτερικών ραντάρ ανέπτυξαν οι μηχανικοί της Volvo Cars ώστε να εντοπίζει τις ελάχιστες κινήσεις σε κλίμακα μικρότερη του χιλιοστού, όπως εκείνες ενός μικρού παιδιού που κοιμάται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Το νέο σύστημα ραντάρ θα περιλαμβάνεται στο επερχόμενο αμιγώς ηλεκτρικό SUV, Volvo EX90 και σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μίας τραγωδίας που αποδείχτηκε σκληρή πραγματικότητα για πάρα πολλές οικογένειες.

Οι στατιστικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ δείχνουν ότι από το 1998 περισσότερα από 900 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες πέθαναν, έχοντας ξεχαστεί μέσα σε αυτοκίνητα που ανέπτυξαν υψηλές θερμοκρασίες. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι η πλειοψηφία αυτού του είδους των θανάτων συμβαίνει επειδή κάποιοι ξεχνούν ότι το παιδί τους βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο εκείνη τη στιγμή. Θέλουμε να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα απομένει ή θα ξεχνιέται πίσω», δήλωσε εκπρόσωπος της Volvo Cars.

Το νέο σύστημα εσωτερικών ραντάρ θα διατεθεί αρχικά, όπου η νομοθεσία το επιτρέπει, ως στάνταρ εξοπλισμός στο Volvo EX90. Μια λειτουργία θα περιλαμβάνεται επίσης σε άλλα προσεχή μοντέλα Volvo.

Με αισθητήρες ενσωματωμένους στην κονσόλα οροφής, στα φώτα ανάγνωσης  και στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, το νέο σύστημα είναι το πρώτο που μπορεί να ανιχνεύσει κίνηση σε κλίμακα μικρότερη του χιλιοστού, σε ολόκληρο το εσωτερικό του οχήματος, συμπεριλαμβανομένου του χώρου αποσκευών.

Προκειμένου να αποφευχθεί η «κόπωση ειδοποιήσεων», οι ειδικοί της μάρκας έχουν αποφασίσει ότι η καλύτερη στιγμή για να υποδειχθεί η πιθανή παρουσία ενός μέλους της οικογένειας μέσα στο αυτοκίνητο είναι όταν επιχειρεί ο οδηγός να κλειδώσει το αυτοκίνητο. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εσωτερικών ραντάρ ενεργοποιείται και προσδιορίζει εάν το αυτοκίνητό είναι άδειο από ανθρώπους ή κατοικίδια, πριν επιτρέψει το κλείδωμά του. Εάν ένα μέλος της οικογένειας ή κατοικίδιο εντοπιστεί στο εσωτερικό, το αυτοκίνητο θα παραμείνει ξεκλείδωτο και θα εμφανίσει στην κεντρική οθόνη του μία υπενθύμιση για να ελέγξει ο οδηγός την καμπίνα για επιβάτες.

Το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία εάν άνθρωποι ή ζώα εντοπιστούν στην καμπίνα, ώστε να νιώθουν πιο άνετα. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να μειωθεί ο κίνδυνος υποθερμίας ή θερμοπληξίας.