Τελετή αποκαλυπτηρίων του 1ου Μηχανοκίνητου Οχήματος στον κόσμο

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 στις 17:30 στον χώρο του Μουσείου Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτήριων του πρώτου μηχανοκίνητου οχήματος της ανθρωπότητας, που έχει εγγραφεί στην Κύπρο από την Έντιμη Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν : ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού κος Τώνη Αντωνίου, ο Αντιπρόεδρος Εμπορίου του ΕΒΕΛ κος Ανδρέας Τσουλόφτας και ο εκπρόσωπος του ΤΟΜ Πέτρος Ξενοφώντος.


Πρόκειται για ένα μηχανοκίνητο τρίκυκλο, με βενζινοκινητήρα εσωτερικής καύσης, εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον Κarl Benz το 1886, ο οποίος επηρέασε ουσιωδώς την εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας με την εφεύρεσή του. Το όνομα του Κarl Benz θα μείνει στους αιώνες ως ο εφευρέτης του «πρώτου αυτοκινήτου της ιστορίας» ο οποίος τον Ιανουάριο του 1886 κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του με το όνομα Benz Patent Motorwagen.


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συνοψίζονται σε ένα μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα που απέδιδε λιγότερο από έναν ίππο και έφτανε τα 16 km/h. Το εσωτερικό του αποτελείτο από ένα δερμάτινο κάθισμα και ξύλινο πάτωμα πακτωμένα σ΄ ένα πλαίσιο έναν μοχλό στη θέση του τιμονιού, χωρίς οροφή.


Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη κεντρική αίθουσα του Μουσείου και στην συνέχεια ακολούθησε δεξίωση.