Ηλεκτρικό Nissan Ariya με αυτονομία έως και 500 χιλιόμετρα

Η Nissan παρουσίασε ένα αμιγώς ηλεκτρικό crossover κουπέ μοντέλο, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για το Ariya που έκανε την εμφάνιση του ακριβώς δέκα χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου στην ιστορία της, του Leaf.

 

Το νέο μοντέλο της Nissan βασίζεται σε καινούρια πλατφόρμα, ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi. Πλατφόρμα, που τοποθετεί το μοντέλο μεταξύ των Qashqai και X-Trail ενώ δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία Nissan να το παρουσιάσει στην αγορά σε διάφορες εκδόσεις.

 

Το μήκος του φτάνει τα 4.595 χλστ., το πλάτος του τα 1.850 χλστ., και το ύψος του τα 1.660 χλστ. Παράλληλα το μεταξόνιο φτάνει τα 2.775 χιλιοστά, κάτι που μεταφράζεται και σε άνετους εσωτερικούς χώρους με το χώρο αποσκευών να αγγίζει τα 468 λίτρα στη πισωκίνητη έκδοση και τα 415 λίτρα στη τετρακίνητη.

Η βασική έκδοση διαθέτει ένα ηλεκτροκινητήρα, τοποθετημένος στον πίσω άξονα που αποδίδει 160 kW (217 ίππους) και 300 Nm ροπής ενώ συνδυάζεται με μια μπαταρία 65 kWh χαρίζοντας του αυτονομία 358 χλμ., στον κύκλο WLTP. Ακολουθεί η έκδοση με επίσης ένα ηλεκτροκινητήρα, τοποθετημένο στον πίσω άξονα, απόδοσης 178 kW (242 ίππων) και 300 Nm ροπής, που συνδυάζεται με μια μπαταρία 90 kWh και αυτονομία 500 χλμ. Στη συνέχεια υπάρχουν τρεις συνολικά εκδόσεις με το σύστημα ηλεκτρικής τετρακίνησης e-4ORCE με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, ένα σε κάθε άξονα.

Η πρώτη έκδοση αποδίδει 205 kW (278 ίππους) και 560 Nm ροπής και αυτονομία στα 340 χιλιόμετρα. Ακολουθεί η έκδοση με συνδυαστική απόδοση των ηλεκτροκινητήρων στα 225 kW (306 ίππους) και 600 Nm ροπής και αυτονομία της τάξης των 457 χιλιομέτρων. Τέλος, θα είναι διαθέσιμη και η έκδοση Performance με τους δύο ηλεκτροκινητήρες να αποδίδουν 290 kW (394 ίππους) και 600 Nm ροπής χαρίζοντας του αυτονομία 400 χιλιομέτρων. Σε αυτή την έκδοση το Ariya φτάνει τα εκατό χιλιόμετρα από στάση σε 5,1 δευτερόλεπτα με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 200 χλμ/ώρα.

Άκρως φουτουριστικό και ιδιαίτερα κομψό είναι και το εσωτερικό του νέου μοντέλου της Nissan. Ξεχωρίζουν οι δυο μεγάλες οθόνες 12,3 ιντσών, μια για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και μια για το σύστημα ψυχαγωγίας ενώ απουσιάζουν τα γνωστά κουμπιά ελέγχου που συναντούμε στα σημερινά αυτοκίνητα. Αντίθετα, υπάρχουν κουμπιά αφής ενσωματωμένα στις επιφάνειες του ταμπλό και στην κεντρική κονσόλα όπου όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο δεν φαίνονται. Φωτίζονται όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.

Το Ariya είναι το πρώτο μοντέλο όπου παρουσιάζεται και το νέο λογότυπο της Nissan που, σύμφωνα με την εταιρεία αντιπροσωπεύει το πάθος και την αφοσίωση της στην καινοτομία.H Nissan θα ξεκινήσει τις παραδόσεις του Ariya στα μέσα του 2021 ενώ σε Ευρώπη και Αμερική θα διατίθεται προς τα τέλη του ίδιου χρόνου.