Επίσημη επιστροφή της Honda στη Formula 1

Μετά από ένα χρόνο «απουσίας» η Honda επιστρέφει και επίσημα στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το 2022, οι κινητήρες «των ταύρων» ονομάστηκαν Red Bull Powertrains,με την Honda να προσφέρει τεχνική υποστήριξη από το εργοστάσιο της. Στο περσινό GP της Ιαπωνίας, δημιουργήθηκε μια καινούργια συμφωνία μεταξύ των δύο, με το λογότυπο της Ιαπωνικής φίρμας να τοποθετείτε στο πάνω στην AlphaTauri AT03 και RB18

Η FIA έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη λίστα συμμετοχών και το όνομα που δήλωσε η Αυστριακή ομάδα είναι «Honda RBPT». Με άλλα λόγια, η Honda επιστρέφει και επίσημα μετά από ένα χρόνο απουσίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ίδια ονομασία έχουν και οι κινητήρες της AlphaTauri, άρα τα λογότυπα της Honda θα τα δούμε πάνω και στα τέσσερα μονοθέσια. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι κινητήρες του Ιάπωνα κατασκευαστή έχουν δώσει στον Max Verstappen τη δυνατότητα να κατακτήσει ισάριθμους τίτλους.

Η ιστορία της Honda στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ξεκινά από το 1964 όταν πέρασε στο πρωτάθλημα με έναν επαναστατικό εγκάρσια τοποθετημένο V12 κινητήρα για την εποχή όπου ο κυβισμός περιοριζόταν στα 1.5 λίτρα. Μόλις λίγους μήνες μετά, το 1965, ήρθε και η πρώτη νίκη στο Μεξικό με οδηγό τον Richie Ginther. Το ’66 οι κανονισμοί επιβάλλουν κινητήρες στα τρία λίτρα και η Honda ανεβαίνει στο βάθρο και μάλιστα στο ντεμπούτο της με τον John Surtees για να πάρει τη νίκη στη Μόνζα την ίδια χρονιά. Η ομάδα αποχώρησε στο τέλος της δεκαετίας του 60 για να επιστρέψει το 1984 σαν προμηθευτής κινητήρων στην εποχή των 1.5 Turbo. Αρχικά παρείχε τους V6 της στην ομάδα Spirit το 1983, και στον τελευταίο αγώνα της σεζόν στη Williams.

H πρώτη νίκη έρχεται το 1984 με τον Keke Rosberg ενώ το 1985 οι Rosberg και Mansell κερδίζουν τέσσερις αγώνες. Το 1986 η Honda παίρνει τον πρώτο της τίτλο στους κατασκευαστές κερδίζοντας 9 από τους 16 αγώνες της σεζόν με τους Mansel και Piquet. Εκεί ήταν που ξεκίνησε η χρυσή εποχή της Honda στη φόρμουλα ένα. Με κάποιες περιόδους αποχής από το θεσμό, η Hondaσαν προμηθευτής κινητήρων κατάφερε να πετύχει 89 συνολικά νίκες κατακτώντας έξι πρωταθλήματα κατασκευαστών και έξι οδηγών. Παράλληλα, οι οδηγοί με κινητήρα Honda κατάφεραν να μαζέψουν 3409 βαθμούς πετυγχαίνοντας 90 Pole Positions, 76 Fastest Laps ενώ ανέβηκαν 223 φορές στο βάθρο των νικητών.