Ανταγωνιστική και ευαισθητοποιημένη η ομάδα της Mercedes-AMG Petronas F1

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula One ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο από την Αυστρία ύστερα από μια αναμονή τεσσάρων μηνών από την παγκόσμια πανδημία Covid-19. Μαζί και η παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα της Mercedes που φυσικά δεν θέλει τίποτε άλλο παρά να συνεχίσει το αήττητο σερί της για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Lewis Hamilton και Valtteri Bottas δηλώνουν πανέτοιμοι για τη φετινή πρόκληση. Μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες, όχι μόνο λόγο Covid-19, αφού βλέπουμε να κάνουν την εμφάνιση τους και εξωαγωνιστικές δράσεις που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό. Για φέτος η ομάδα της Mercedes αλλάζει το χρωματισμό των μονοθεσίων της και το μαύρο χρώμα αντικαθιστά το παραδοσιακό ασημί. Και αυτό σε μία κίνηση κόντρα στο ρατσισμό και τις διακρίσεις αλλά και υπέρ της διαφορετικότητας.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Toto Wolff  δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες, το κίνημα του Black Lives Matter έριξε φως στο πόσο χρειαζόμαστε νέα μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού και κάθε μορφής διάκρισης. Ως ομάδα, χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες για να ακούσουμε τις προοπτικές των μελών της ομάδας μας, να μάθουμε και να προβληματιστούμε για την ομάδα μας όπως είναι σήμερα και πώς θέλουμε να είναι στο μέλλον». Μάλιστα η ομάδα παραδέχθηκε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στην εταιρεία, καθώς μόλις το 12% του προσωπικού είναι γυναίκες ενώ το ποσοστό εργαζομένων που ανήκουν σε μειονότητες είναι κάτω από το 3%.

Το λογότυπο «End Racism» θα παρουσιαστεί στο halo και των δύο αυτοκινήτων, και η κοινή πρωτοβουλία της F1, #WeRaceAsOne, θα προβληθεί στους καθρέφτες της W11.

Σε μαύρο χρώμα θα είναι και οι στολές των Lewis Hamilton και Valtteri Bottas ενώ νέους χρωματισμούς και λογότυπα θα δούμε και στα κράνη των δύο πιλότων.

Στο επίκεντρο της δέσμευσής μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων είναι ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Lewis Hamilton, που ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύσταση της Hamilton Commission. Πρόκειται για μια επιτροπή, συμβλημένη με το Royal Academy of Engineering που θα διερεύνηση τον τρόπου με τον οποίο ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσελκύσει περισσότερους νέους με αφρικανικές ρίζες.

Ο Lewis Hamilton είπε: «Είναι τόσο σημαντικό να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή και να την χρησιμοποιήσουμε για να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας εάν είστε άτομο, μάρκα ή εταιρεία για να κάνετε πραγματικές ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά την εξασφάλιση ισότητας και συμμετοχής. Έχω βιώσει, προσωπικά, ρατσισμό στη ζωή μου και έχω δει την οικογένεια και τους φίλους μου να βιώνουν ρατσισμό. Και μιλώ από καρδιάς όταν κάνω έκκληση για αλλαγή!. Θέλουμε να χτίσουμε μια κληρονομιά που ξεπερνά τον αθλητισμό».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Valtteri Bottas όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στο άθλημά μας ή στην κοινωνία μας και είμαι περήφανος που στέκομαι μαζί με την ομάδα για την πρωτοβουλία αυτή»