WRC Αυστραλία – Μέρα πρώτη: Ο Mikkelsen τέθηκε επικεφαλής

Στην μακρινή Αυστραλία διεξάγετε ο τελευταίος αγώνας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και με την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας, έχοντας πλεονέκτημα στη σειρά εκκίνησης ο Andreas Mikkelsen είναι αυτός που προηγείται.

Για το πρώτο loop όλοι οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν ελαστικά της Michelin επέλεξαν 5 μαλακά ελαστικά, ενώ για το δεύτερο, οι οδηγοί της Citroen και ο Latvala επέλεξαν 4 σκληρά και 2 μαλακά, ο Lappi 3 σκληρά και 2 μαλακά, οι οδηγοί της Hyundai 5 μαλακά ενώ οι Ogier και Tanak 3 μαλακά και 2 σκληρά.

Ο Νορβηγός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την θέση στην οποία εκκινούσε και έχτισε μία διαφορά ασφαλείας από τον Kris Meeke. Ο Βόρειοιρλανδός είχε μία έξοδο στην 3η ειδική, όταν βγήκε εκτός δρόμου, σε κάτι θάμνους με αποτέλεσμα να χάσει περίπου 12 δευτερόλεπτα, δίνοντας ένα καλό προβάδισμα στον Mikkelsen.

Ωστόσο, στην δύο υπερειδικές ο Thierry Neuville ήταν ταχύτερος από τον Kris Meeke και ανέβηκε στην 2η θέση, με τον οδηγό της Citroen να υποχωρεί στην τρίτη.

Μάχη για την 4η θέση έχουν οι Jari-Matti Latvala και  Craig Breen ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά στο Rally Αυστραλίας.

Ο Ott Tanak ακολουθεί στην 6η θέση, έχοντας προβλήματα με το set-up του fiesta στο πρώτο loop, καθώς σε μερικά σημεία είχε υποστροφή και σε άλλα υπερστροφή. Λίγο πίσω του, στην 7η θέση ακολουθεί ο Hayden Paddon, με τον Sebastian Ogier μόλις στην 8η θέση, να δίνει μάχη με τον Stephane Lefebvre, ο οποίος είχε κλατάρισμα στην πρώτη ειδική, χάνοντας 16 δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια του loop αναγκάστηκε να κόψει ταχύτητα καθώς δεν είχε άλλη ρεζέρβα. O Ogier αντιμετώπισε πρόβλημα με τις αλλαγές ταχυτήτων και αναγκάστηκε να αλλάζει ταχύτητες μηχανικά με τον λεβιέ. Το πρόβλημα αυτό ήταν στα ηλεκτρικά του Fiesta, όπως δήλωσε.

Την δεκάδα κλείνει ο Elfyn Evans, ο οποίος ήλπιζε σε βροχή ώστε να βολευτούν καλύτερα τα ελαστικά της DMACK.

Στην 11η θέση βρίσκεται ο Esapekka Lappi ο οποίος έχασε την υδραυλική υποβοήθηση στο τιμόνι στην 3η ειδική, χάνοντας αρκετό χρόνο.