Volkswagen Motorsport: Έτοιμη να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών

Μεγάλα σχέδια έχει η Volkswagen Motorsport για τον αγώνα της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς η εργοστασιακή ομάδα από το Volfsburg είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση του τέταρτου τίτλου στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, δύο γύρους πριν από το τέλος της σεζόν. Για να το πετύχει αυτό και να επαναλάβει ότι έκανε και τις χρονιές 2013,2014 και 2015 θα πρέπει μετά το τέλος του αγώνα να έχει διαφορά 43 βαθμών από το δεύτερο. Το προβάδισμα μέχρι στιγμής είναι στους 62 βαθμούς και αν οι Ogier και Latvala τερματίσουν στην τρίτη και τέταρτη θέση τότε όλα τελειώνουν. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση νίκης ενός εκ των δύο. Ο Andreas Mikkelsen είναι στη μάχη της δεύτερης θέσης καθώς ισοβαθμεί με τον Thierry και όλα θα κριθούν στους δύο τελευταίους αγώνες.

Andreas Mikkelsen (NOR), Anders Jæger (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2016) WRC Rally Catalunya 2016 Photo: Helena El Mokni

Οι πρωταθλητές για τέταρτη συνεχόμενη φορά Ogier/Ingrasia θεωρούνται κλειδί για την κατάκτηση και του πρωταθλήματος κατασκευαστών. Μαζί με τους Latvala/Antila αποδεικνύονται νικηφόρος συνδυασμός καθώς κέρδισαν τις προηγούμενες τρείς χρονιές. Ο Latvala κέρδισε τον αγώνα και τις δυο χρονιές πριν από το 2013, όταν τότε αγωνιζόταν στη Ford.

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Great Britain 2015

Πέντε συνδυασμοί τρέχουν στο ράλι Μεγάλης Βρετανίας και έχουν βλέψεις να ολοκληρώσουν τη σεζόν στη δεύτερη θέση. Φαβορί είναι οι Mikkelsen/Jaeger που βρίσκονται δεύτεροι και ισοβαθμούν με τους Neuville/Gilsoul. Ακολουθούν πιο πίσω οι Paddon/Kennard και Sordo/Marti οι οποίοι είναι πίσω με 13 και 16 βαθμούς αντίστοιχα στις θέσεις τέσσερα και πέντε. Στην έκτη θέση είναι οι Latvala/Antila με 25 βαθμούς διαφορά και χρειάζονται νίκη και τους τρείς βαθμούς της power stage για να μπουν για τα καλά στο κόλπο της δεύτερη θέσης.

Sébastien Ogier (F), Julien Ingrassia (F) Volkswagen Polo R WRC (2016) WRC Rally Catalunya 2016 Photo: Bodo Kräling

Ο αγώνας χωρίς τις κλασσικές ειδικές Sweet Lamp, Hafren και Myherin είναι αδιανόητο να γίνει και φέτος η φορά τους θα είναι αντίστροφη για πρώτη φορά μετά το 1995. Και οι τρείς ειδικές μπορεί να μην είναι πολύ τεχνικές, απαιτούν όμως πολύ καλές σημειώσεις καθώς ο κύριος λόγος είναι ο απρόβλεπτος καιρός της Μεγάλης Βρετανίας.

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Great Britain 2015

Ομίχλη, βροχή και χιόνι μετατρέπουν τις ειδικές διαδρομές σε λάσπη με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να μην έχουν καθόλου πρόσφυση. Για πρώτη φορά αυτή τη χιλιετία τα πληρώματα θα αγωνιστούν για λίγο και στην Αγγλία και για να είμαστε ακριβείς για 1.80 km καθώς μέρος της ειδικής Cholmondeley Castle η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο, περνά από Αγγλικό έδαφος. Η τελευταία φορά που πέρασε ο αγώνας από την Αγγλία ήταν το 1999.

Andreas Mikkelsen (NOR), Anders Jæger (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2016) WRC Rally Catalunya 2016 Photo: Renata Giorgi

Οι τέσσερις φορές πρωταθλητές Ogier/Ingrasia και το τρείς φορές πρωταθλητής κατασκευαστών Volkswagen Polo R είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες στην πενηντάχρονη ιστορία της Volkswagen στο μηχανοκίνητο αθλητισμό μέχρι στιγμής. Η ομάδα ετοιμάζετε να βάλει το κερασάκι στην τούρτα σε αυτό τον αγώνα καθώς είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος κατασκευαστών. Ο θεσμός του πρωταθλήματος κατασκευαστών ξεκίνησε το 1973 και είναι από τότε μεγάλο κίνητρο για όλες τις ομάδες.

WRC Rally Catalunya 2016 Photo: Bodo Kräling

Οι Latvala και Mikkelsen είναι δυο από τους οδηγούς που διεκδικούν τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και σε αυτό τον αγώνα εκτοξεύθηκε η καριέρα τους στο WRC όταν πρωτοξεκίνησαν. Ο Latvala μετρά ήδη 14 παρουσίες στα δάση της Ουαλίας κα ο Mikkelsen έξι. Ο Latvala έχει τερματισμούς στο βάθρο είτε στη δεύτερη είτε στην τρίτη θέση τις χρονιές 2008,2010 και 2013 ενώ κέρδισε τον αγώνα το 2011 και 2012. Ο Mikkelsen κατάφερε πέρσι να τερματίσει στην τρίτη θέση του βάθρου.

Mechanics WRC Rally Catalunya 2016 Photo: Daniel Roeseler

Ο πρωταθλητής Ogier είπε σχετικά: Είμαι πολύ χαρούμενος που ταξιδεύω στη Μεγάλη Βρετανία πρωταθλητής.Sébastien Ogier (F) WRC Rally Catalunya 2016 Photo: Bodo Kräling Ωστόσο έχω ακόμα μεγάλο κίνητρο καθώς θέλω να κερδίσουμε και το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Το ράλι Ουαλίας είναι το πιο ολισθηρό στην ιστορία του WRC και μου πήρε λίγο καιρό να προσαρμοστώ σε αυτό τον αγώνα. Η περίοδος εκμάθησης ήταν μεγαλύτερη από ότι σε άλλους αγώνες. Από τη μέρα που αγωνίζομαι στη Volkswagen κέρδισα τρείς φορές μετά φυσικά τα όσα πέρασα στον αγώνα όταν πρωτοξεκίνησα. Κάθε χρόνο σημαντικός παράγοντας είναι ο καιρός, καθώς και να μην προβλέψει βροχή η μετεωρολογική υπηρεσία εντούτοις υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο στις ειδικές διαδρομές να βρέξει. Περιμένω οι ειδικές διαδρομές να είναι πολύ βρεγμένες και με ομίχλη, ο τυπικός καιρός τέτοια εποχή για την Ουαλία. Οι οπαδοί είναι εντελώς τρελοί με το ράλι καθώς χιλιάδες κατακλύζουν τα δάση κάθε χρόνο για να μας δουν και να μας επευφημήσουν και ανυπομονώ πολύ για αυτό.      

Ο Jari-Matti Latvala δήλωσε: Το ράλι Ουαλίας είναι ένας από τους αγαπημένους μου αγώνες. Στις χωμάτινεςJari-Matti Latvala (FIN) WRC Rally Catalunya 2016 Photo: Bodo Kräling ειδικές του προηγούμενου αγώνα στην Ισπανία ήμουν πολύ γρήγορος και ευελπιστώ ότι το ίδιο γρήγορος θα είμαι και εδώ και δεν έχω καμιά αμφιβολία για αυτό αν και μέχρι στιγμής η σεζόν ήταν πολύ δύσκολη για μένα. Ελπίζω να έχω καλά αποτελέσματα στους τελευταίους δυο αγώνες ούτως ώστε να τερματίσω στην πρώτη τριάδα στο πρωτάθλημα οδηγών. Η επιφάνεια των ειδικών διαδρομών είναι αρκετά ύπουλη και αν βρέξει την προηγούμενη μέρα τότε μετατρέπετε σε γλιστερή και είναι δύσκολη για τα αυτοκίνητα που ξεκινούν από τις πίσω θέσεις. Αυτός είναι ο τυπικός καιρός στην Ουαλία. Φέτος ο αγώνας είναι δυο βδομάδες νωρίτερα και ελπίζω να μην έχει πολλές βροχές. Οδήγησα εδώ για πρώτη φορά το 2002, έχω αρκετή εμπειρία και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να παλέψω για τη νίκη.    

Ο αγώνας είναι ο 555ος στο WRC και είναι μια άτυπη μάχη μεταξύ δυο εθνών, Φιλανδίας και Γαλλίας. Μέχρι στιγμής οι Γάλλοι μετρούν 181 νίκες έναντι 176 των Φιλανδών. Τα δυο αυτά έθνη είναι τα πιο πετυχημένα στην ιστορία του θεσμού και σήμερα εκπροσωπούνται από τους Sebastian Ogier και Jari-Matti Latvala οι οποίοι αγωνίζονται με τα χρώματα της Volkswagen. O Jari-Matti Latvala μετρά μέχρι στιγμής 464 νίκες σε ειδικές διαδρομές και ο Sebastian Ogier 462.