Rally Sweden 2018: Η ώρα του Neuville

Ο Thierry Neuville είναι ο μεγάλος νικητής του ράλι Σουηδίας. Ο Βέλγος οδηγός της Hyundai, στη σημερινή τελευταία μέρα του αγώνα διαχειρίστηκε πολύ καλά το προβάδισμα που είχε αποκτήσει από χθες, κερδίζοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του τον αγώνα. Με αυτή τη νίκη ο Neuville έγινε μόλις ο τρίτος οδηγός μη Σκανδιναβός που κερδίζει και το αποτέλεσμα αυτό τον φέρνει επικεφαλής στη γενική κατάταξη.

 

Χαράς ευαγγέλια για την ομάδα της Citroen, καθώς είδε τον Craig Breen να γράφει ανταγωνιστικούς χρόνους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και στο τέλος να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Χθες και σήμερα ο Ιρλανδός δήλωνε ευχαριστημένος με το στήσιμο του C3 και αυτό φάνηκε στις ειδικές. Με αυτό το αποτέλεσμα η Γαλλική ομάδα άφησε πίσω της το σκόπελο του Μόντε Κάρλο και βλέπει τη συνέχεια με αισιοδοξία.

Ο Andreas Mikkelsen ολοκλήρωσε τη θρίαμβο για τη Hyundai, καθώς έφερε το δεύτερο i20 Coupe στην τρίτη θέση του βάθρου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα βρέθηκε αρχικά να παλεύει για την πρώτη θέση και ακολούθως για τη δεύτερη. Μπορεί να μην τα κατάφερε όμως και η τρίτη θέση είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του.

Ο ταχύτερος οδηγός της τελευταίας μέρας ήταν ο Esapekka Lappi, ο οποίος οδήγησε στο όριο το Yaris και δικαιώθηκε στο τέλος, καθώς από την έκτη θέση που ξεκίνησε το πρωί κατάφερε να περάσει τους Mads Ostberg (Citroen C3) και Hayden Paddon (Hyundai i20 Coupe) τερματίζοντας τελικά τέταρτος. Παράλληλα κέρδισε και την power stage μαζεύοντας ακόμα πέντε έξτρα βαθμούς.

Στην πέμπτη και έκτη θέση τερμάτισαν οι Mads Ostberg και Hayden Paddon, καθώς όπως προαναφέραμε έχασαν από μια θέση από τον Lappi. Ο Jari-Matti Latvala κινήθηκε επιφυλακτικά σήμερα αφού δεν πίεζε και δεν πιεζόταν, τερματίζοντας τελικά έβδομος.

Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για τον Teemu Suninen. Ο οδηγός της M-Sport Ford στον πρώτο του αγώνα στο χιόνι με εργοστασιακή ομάδα κατάφερε να τερματίσει στην όγδοη θέση. Στην ένατη θέση τερμάτισε ο Ott Tanak (TOYOTA Yaris), με το αποτέλεσμα να είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τον πρώτο αγώνα, όπου τερμάτισε δεύτερος.

Η στρατηγική της M-Sport Ford απέδωσε καρπούς στην τελευταία ειδική. Ο Sebastian Ogier μπήκε καθυστερημένα στην power stage με αποτέλεσμα να ξεκινά πίσω από τον ομοσταυλό του Elfyn Evans. Αυτό τον βοήθησε να έχει καλύτερο κράτημα στο δρόμο, καθώς ξεκινούσε τρίτος, με αποτέλεσμα να τερματίσει δεύτερος στην ειδική και να μαζέψει τέσσερις πολύτιμους βαθμούς.

Ο Ιάπωνας Takamoto Katsuta (Ford Fiesta R5) είναι ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία WRC 2. Ο οδηγός της Tommi Makinen Racing ήταν πολύ δυνατός στο χιόνι και κράτησε πίσω του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τα δυο εργοστασιακά Skoda Fabia R5 των Pontus Tidemand και Ole Veiby οι οποίοι τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Από τις παγωμένες ειδικές της Σουηδίας, το παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταφέρετε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για τον πρώτο χωμάτινο αγώνα στο Μεξικό, ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 8 μέχρι τις 11 Μαρτίου.

Τελικά αποτελέσματα

  1. Neuville/Gilsoul (Hyundai i20 WRC) 2:52:13.1
  2. Breen / Martin (Citroën C3 WRC) + 19.8
  3. Mikkelsen/Jaeger (Hyundai i20 WRC) + 28.3
  4. Lappi / Ferm (Toyota Yaris WRC) + 45.8
  5. Paddon/Marshall (Hyundai i20 WRC) + 54.4
  6. Ostberg/Eriksen (Citroën C3 WRC) + 1:15.3
  7. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) + 2 :04.9
  8. Suninen/Markkula (Ford Fiesta WRC) + 2:52.2
  9. Tänak/Jarveoja (Toyota Yaris WRC) + 3:44.4
  10. Ogier/Ingrassia (Ford Fiesta WRC) + 8:45.4

Βαθμολογία οδηγών

  1. Thierry Neuville – 41 points
  2. Sébastien Ogier – 31 points
  3. Jari-Matti Latvala – 23 points
  4. Esapekka Lappi – 23 points
  5. Ott Tänak – 21 points
  6. Andreas Mikkelsen – 21 points
  7. Craig Breen – 20 points
  8. Kris Meeke – 17 points
  9. Hayden Paddon – 10 points
  10. Elfyn Evans – 8 points

Βαθμολογία κατασκευαστών

  1. Hyundai WRT – 54 points
  2. Toyota Gazoo Racing – 53 points
  3. Citroën Total Abu Dhabi WRT – 46 points
  4. M-Sport Ford WRT – 43 points