Moto gp Βαλένθια: Πρωταθλητής ο Marquez

Δραματικός ήταν ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς στην πίστα της Βαλένθια όπου κρίθηκε ο φετινός τίτλος. Ο Marquez γλύτωσε την πτώση και λίγο αργότερα είδε τον μεγάλο του αντίπαλο Andrea Dovizioso να πέφτει και να παίρνει αυτόματα το πρωτάθλημα.

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε! Στην ηλιόλουστη πίστα της Βαλένθια, που φέρει το όνομα του Ricardo Tormo, μπροστά στις κατάμεστες από περίπου 120 χιλιάδες θεατές, κερκίδες, οι MarcMarquez και Andrea Dovizioso μπήκαν στον αγώνα με μόνο στόχο την κατάκτηση του τίτλου

Στην εκκίνηση ο Marquez έφυγε εξαιρετικά από την pole position και κράτησε την πρώτη θέση, ενώ εκπληκτικά έφυγε ο Pedrosa που κατάφερε να ανεβεί από την πέμπτη στην δεύτερη θέση. Zarco, Iannone και οι Ducati των Lorenzo, Dovizioso ακολουθούσαν από κοντά.

Ο Zarco έδειχνε αρκετά επιθετικός και δεν άργησε να προσπεράσει τον Pedrosa, μειώνοντας παράλληλα τη διαφορά από τον Marquez. Οι Ducati δεν άργησαν να περάσουν τον Iannone, ενώ πιο πίσω Miller και Rossi μονομαχούσαν για την έβδομη θέση.

Ο Alvar Bautista είχε την πρώτη πτώση της ημέρας, ενώ λίγο αργότερα το ίδιο έκανε κι ο Mika Kallio, χάνοντας μια πολύ καλή 12η θέση. Κακή εκκίνηση είχε κάνει κι ο Maverick Vinales που βρέθηκε μόλις στη 16η θέση, συνεχίζοντας ένα πολύ κακό τριήμερο στη Βαλένθια.

Ο Zarco δεν άργησε να επιτεθεί και να περάσει τον Marquez, παίρνοντας το προβάδισμα, ενώ ο Dovizioso είχε κολλήσει πίσω από τον Lorenzo, που δεν έδειχνε διατεθειμένος να αφήσει τον ομόσταβλό του να προσπεράσει. Αυτό προκαλούσε τον εκνευρισμό στα γκαράζ της Ducati, με τον επικεφαλής της ομάδας, Gigi Dall’Igna να δείχνει αρκετά απογοητευμένος.

Ο Rossi κατάφερε να περάσει τον Miller και πλέον μονομαχούσε με τον Iannone για την έκτη θέση, ενώ μπροστά ο Zarco είχε ανοίξει μια διαφορά κοντά στο δευτερόλεπτο από τον Marquez κι έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα.

Στον 12ο γύρο η Ducati έδωσε μήνυμα στον Lorenzo να αλλάξει την χαρτογράφηση του κινητήρα του, σε μια πιθανώς παραποιημένη οδηγία να αφήσει τον Dovizioso να τον περάσει. Ο Ισπανός πάντως κρατήθηκε μπροστά, χωρίς να δείξει τη θέληση να αφήσει τον Ιταλό να τον περάσει.

Με τον Dovizioso να έχει κολλήσει πίσω από τον teammate του, η διαφορά από την πρώτη τριάδα άνοιγε πάνω από ένα δευτερόλεπτο. Έτσι η Ducati άρχισε να στέλνει διαρκώς οδηγίες στον Lorenzo, ο οποίος από την πλευρά του συνέχιζε να είναι αδιάλλακτος.

Οι Ιταλοί πλέον ήταν σε απόγνωση, κάνοντας σαφές στον Lorenzo να αφήσει τον Dovizioso να περάσει, δείχνοντας του ξεκάθαρα μέσω των πινακίδων να κάνει την άκρη.

Ό,τι όμως δεν έγινε σε 25 γύρους, έγινε στον 26ο. Ο Marquez πέρασε τον Zarco αλλά στα φρένα για την πρώτη στροφή, έκανε λάθος, έχασε το μπροστινό, αλλά με ένα απίστευτο σώσιμο κρατήθηκε όρθιος, χάνοντας όμως 4 θέσεις, πέφτοντας 5ος.

Πριν καλά-καλά προλάβουν να χαρούν στην Ducati, είδαν τον Lorenzo να πέφτει, ενώ 2 στροφές αργότερα το δράμα κορυφώθηκε, με τον Dovizioso να χάνει τα φρένα και να πέφτει στην αμμοπαγίδα, μένοντας εκτός αγώνα! Ο Marc Marquez ήταν πια πρωταθλητής!

Ο Dovizioso επέστρεψε στα pits και πνίγηκε στις αγκαλιές των μηχανικών του, οι οποίοι του χάρισαν κι ένα άκρως συγκινητικό standing ovation, να τον Ιταλό αναβάτη να ξεσπά σε λυγμούς στο γκαράζ της ομάδας του.

Μπορεί η μάχη του τίτλου να τελείωσε αλλά όχι και η μάχη της νίκης. Ο Zarco ήταν κοντά στην πρώτη νίκη της καριέρας του, αλλά ο Pedrosa ήταν πολύ δυνατός και στον τελευταίο γύρο έκανε την κίνηση του. Και πράγματι τα κατάφερε, πέρασε και κρατήθηκε μπροστά για να πάρει μια μεγάλη νίκη. Ο Alex Rins πήρε μια σπουδαία τέταρτη θέση για τη Suzuki, μπροστά από τους Rossi και Iannone.

Τα φώτα όμως στράφηκαν στον τρίτο Marc Marquez που πήρε τον έκτο τίτλο της καριέρας του και τον τέταρτο στη μεγάλη κατηγορία. Τα πανηγύρια ήταν έξαλλα για τον Ισπανό που πανηγύρισε μαζί με τον αδερφό του, τους φίλους του, αλλά και τους οπαδούς του.

Αυτός ήταν κι ο τελευταίος αγώνας του MotoGP για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017! Η δράση όμως συνεχίζεται αύριο με το διήμερο τεστ, που σημαίνει και την αρχή της προετοιμασίας για το πρωτάθλημα του 2018. Επόμενο Grand Prix στο Κατάρ το τριήμερο 16-18 Μαρτίου για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς!

 

Πηγή: totalracing.gr