GP Αυστρία: Συγκλονιστικός αγώνας νικητής ο Dovizioso

Οι μάχες σώμα με σώμα κατά τη διάρκεια του Αυστριακού gp στην πίστα Red Bull Ring, έκαναν τον αγώνα συγκλονιστικό καθώς ο νικητής Andrea Dovizioso κατάφερε να πάρει τη νίκη μόλις στα τελευταία μέτρα πριν τη γραμμή τερματισμού.

Σε αντίθεση με το υπόλοιπου τριήμερο οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές στο Red Bull Ring, με τον ήλιο να κάνει την εμφάνιση του και να εκτοξεύει τις θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα έφτασε τους 25 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και τους 40 στο οδόστρωμα της πίστας, δυσκολεύοντας αρκετά τις επιλογές ελαστικών.

Στην εκκίνηση ο Marquez έφυγε πολύ καλά, αλλά δεν είχε απάντηση για την εντυπωσιακή εκκίνηση του Jorge Lorenzo που πετάχτηκε και εκμεταλλευόμενος την καλύτερη έξοδο του από την πρώτη στροφή και πέρασε πρώτος. Πιο πίσω ο Rossi ανέβηκε τέταρτος κι απειλούσε τον Dovizioso για την τρίτη, ενώ ο Petrucci τα θαλάσσωσε κι έπεσε 11ος από την 5η θέση, εγκαταλείποντας λίγους γύρους μετά.

Στους πρώτους γύρους ο Lorenzo κρατιόταν στην κορυφή, ενώ η μεγαλύτερη μέχη ήταν ανάμεσα στους Rossi-Vinales για την 4η θέση. Ο Vinales επιτέθηκε δύο φορές, αλλά τη δεύτερη έκανε λάθος, έχασε την γραμμή του κι έπεσε πίσω από τους Zarco και Pedrosa που ακολουθούσαν από κοντά.

Pol Espargaro και Jonas Folger δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν ούτε έναν γύρο, καθώς μπλέχτηκαν σε συμβάντα στην πρώτη στροφή κι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Εντύπωση έκανε ο εντυπωσιακός ρυθμός του Mika Kallio που ανέβηκε 10ος και κρατιόταν πίσω από τον Andrea Iannone και μπροστά από τον Jack Miller.

Με τον Lorenzo να μην μπορεί να ανοίξει τη διαφορά είχε διαμορφωθεί ένα τεράστιο τρενάκι πίσω του. Ο Dovizioso εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του Marquez και πέρασε δεύτερος, ενώ Zarco, Pedrosa και Vinales είχαν μπει για τα καλά στη διεκδίκηση της νίκης.

Η διατήρηση των ελαστικών στο πολύ ζεστό οδόστρωμα του Red Bull Ring έπαιζε τον ρόλο της, καθώς οι αναβάτες δεν έδειχναν να επιθυμούν να κάνουν κινήσεις για να περάσουν μπροστά.

Στον 10ο γύρο ο Marquez εκμεταλλεύτηκε ένα γλίστρημα του Dovizioso και πέρασε πάλι δεύτερος κι άρχισε να πιέζει τον Jorge Lorenzo για την πρωτοπορία. Η πίεση λειτούργησε, ο Lorenzo έκανε λάθος στα φρένα και οι Marquez-Dovizioso πέρασαν άνετα την Ducati.

Λίγο αργότερα ο Zarco προσπάθησε να περάσει τον Rossi, οι 2 τους βρέθηκαν πολύ κοντά, δίνοντας την ευκαιρία στον Pedrosa να προσπεράσει και τους 2. O Ιταλός έχασε τον ρυθμό του κι έχασε και την 6η θέση από τον Vinales με λάθος στην πρώτη στροφή.

Marquez και Dovizioso ξεκίνησαν να απομακρύνονται στην μάχη για την πρώτη θέση, με τον Lorenzo να πιέζεται ασφυκτικά από τον Pedrosa για την τρίτη θέση. Ενώ οι πρώτοι έδειχναν να παίζουν το παιχνίδι της στρατηγικής, Pedrosa και Lorenzo μας έδωσαν μια εντυπωσιακή μάχη, με τον αναβάτη της Honda να κερδίζει την μάχη.

Τελικώς στον 18ο γύρο μετά από ένα ακόμη λάθος του Marquez, o Dovizioso πέρασε και πάλι στην πρωτοπορία, αλλά ο Ισπανός κατάφερε να ξαναπεράσει με μια εντυπωσιακή κίνηση στην στροφή 5.

H μάχη για την πρώτη θέση έφτανε πλέον στην κορύφωσή της. Dovizioso και Marquez έκαναν το ένα προσπέρασμα μετά το άλλο, ο Ιταλός έδειχνε να έχει το πάνω χέρι, αλλά δεν μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να αυξήσει τη διαφορά του.

Ο Pedrosa βρέθηκε κοντά στους 2 πρώτους για λίγο, αλλά δεν ήταν ποτέ σε θέση να απειλήσει κι όλα έδειχναν ότι θα είχαμε μια σπουδαία μάχη μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας.

Κι έτσι έγινε. Ο Marquez ήταν πιο γρήγορος στο τελευταίο κομμάτι της πίστας, προσπάθησε να περάσει στην τελευταία στροφή, αλλά ο Dovizioso κράτησε την γραμμή του, πέρασε και πάλι τον Ισπανό και πήρε μια επική νίκη, την τρίτη στη φετινή σεζόν κι έδειξε πολύ δυνατός για τη μάχη του τίτλου.

Ο Pedrosa ήταν τρίτος μπροστά από τους Lorenzo, Zarco, Vinales και Rossi που δεν είχαν σε κανένα σημείο τον ρυθμό των πρώτων. Bautista, Baz και Kallio έκλεισαν την πρώτη δεκάδα, σημειώνοντας αντίστοιχα τον καλύτερο τερματισμό της σεζόν για τους ίδιους.

Το MotoGP συνεχίζεται το τριήμερο 25-27 Αυγούστου με το Βρετανικό Grand Prix από την πίστα του Silverstone.

 

Πηγή: totalracing.gr