Dakar 2018-Μέρα 13η: Ανακατατάξεις λίγο πριν το τέλος

Αυτή ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία για τους αγωνιζόμενους στο φετινό Dakar να κάνουν τη διαφορά και να κερδίσουν θέση στη γενική κατάταξη. Στην αρχή της 13ης ειδικής διαδρομής έπρεπε να είναι προσεκτικοί περνώντας από τους αμμόλοφους του San Juan και επιφυλακτικοί περνώντας από το βραχώδες και σεληνιακό τοπίο στο τέλος της ειδικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος να πάθουν σοβαρές ζημιές.

 

Ο Nasser Al Attiyah δεν τα παράτησε και κατάφερε να κερδίσει ακόμα μια ειδική διαδρομή. Ο οδηγός του Toyota Hilux ήταν μακράν ο ταχύτερος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Lucio Alvarez (Toyota Hilux). Τρίτος τερμάτισε ο δεύτερος οδηγός της Toyota Giniel De Villiers και τέταρτος ο Jakub Przygonski (Mini).

Ο πρωτοπόρος Carlos Sainz (Peugeot 3008DKR) κινήθηκε πολύ συντηρητικά τερματίζοντας έκτος, ενώ ο έτερος οδηγός της Peugeot Stephane Peterhansel θα αποχαιρετίσει το φετινό Dakar άδοξα, καθώς κτύπησε σε δέντρο με αποτέλεσμα να χάσει τον μπροστά αριστερό τροχό και μαζί τη δεύτερη θέση γενικής.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο Carlos Sainz εξακολουθεί να προηγείται, μια ειδική πριν το τέλος. Δεύτερος ανέβηκε ο Nasser Al Attiyah και τρίτος ο Giniel De Villiers. Ο Stephane Peterhansel μετά από το ατύχημα οπισθοχώρησε τέταρτος γενικής.

Στις μοτοσυκλέτες, για ακόμα μια φορά ο Toby Price (KTM450) είχε πολύ καλή απόδοση κερδίζοντας τη δεύτερη συνεχομένη ειδική. Kevin Benavides (CRF450) και Antoine Meo (KTM450) τον ακολούθησαν στις επόμενες δυο θέσεις.

Δύσκολα φαίνεται να αλλάζει η γενική κατάταξη σε αυτή την κατηγορία, όπου η ΚΤΜ με οδηγό τον Matthias Walkner προηγείται και είναι κοντά σε ακόμα μια νίκη. Στη δεύτερη και τρίτη θέση εξακολουθούν να είναι οι Kevin Benavides και Toby Price.

Στην κατηγορία φορτηγών, οι ελπίδες του Federico Villagra για νίκη στον αγώνα εξανεμίσθηκαν στην προτελευταία ειδική, καθώς ο οδηγός στο πρώτο κομμάτι της ειδικής και ενώ προηγείτο αντιμετώπισε πρόβλημα με το κιβώτιο ταχυτήτων αναγκάζοντας τον να αποχωρήσει.

Τη νίκη στη 13η ειδική διαδρομή πήρε ο Eduard Nikolaev (KAMAZ) και είναι πλέων το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Airat Mardeev επίσης με ΚΑΜΑΖ και τρίτος τερμάτισε ο Martin Kolomy (Tatra Phoenix).

Στη γενική κατάταξη ο Eduard Nikolaev έχει προβάδισμα πέραν των τριών ωρών από τον δεύτερο Siarhei Viazovich και δύσκολα θα χάσει τη νίκη. Τρίτος γενικής ανέβηκε Airat Mardeev.

Αναλλοίωτη έμεινε η γενική κατάταξη στην κατηγορία Quad. Νικητής στη 13η διαδρομή αναδείχθηκε ο Jeremias Ferioli (Yamaha Raptor 700) και δεύτερος τερμάτισε ο Nelson Galeano (Yamaha Raptor). Κάνοντας συντηρητικό οδήγημα, στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Ignacio Casale ((Yamaha Raptor 700) ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη.

Οι Nicolas Cavigliasso και Jeremias Ferioli είναι οι οδηγοί που συμπληρώνουν μέχρι στιγμής τις θέσεις του βάθρου.

Τέσσερις οδηγοί παρέμειναν στην κατηγορία SxS. Ο Patrice Garrouste (Polaris RZR 1000) ήταν ο οδηγός που κέρδισε την προτελευταία διαδρομή, αφήνοντας δεύτερο τον Reinaldo Varela (Can Am) και τρίτο τον Claude Fournier (Polaris RZR 1000).

Πρώτος γενικής εξακολουθεί να είναι ο Reinaldo Varela, δεύτερος ο Patrice Garrouste, τρίτος ο Claude Fournier και τέταρτος ο Jose Campo.

Ο μαραθώνιος για ανθρώπους και μηχανές ολοκληρώνετε απόψε με την τελευταία ειδική στην Cordoba. Οι αγωνιζόμενοι έχουν να καλύψουν 166km απλής διαδρομής και 120 αγωνιστικά χιλιόμετρα για να ολοκληρωθεί με αυτόν τον τρόπο το 40o Dakar.