CNP Asfalistiki Cyprus Rally 2016: Ανασκόπηση

Ακόμα ένα Cyprus Rally έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αφήνοντας μας όλους με μια γλυκόπικρη γεύση. Ένας αγώνας με εξαιρετική επιλογή ειδικών διαδρομών αλλά με τις μεγάλες απουσίες δυο πρωτοκλασάτων ονομάτων να τον επισκιάζουν και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους δις πρωταθλητές E.R.C (European Rally Championship) Kajetan Kajetanowicz/Jaroslaw Baran  αλλά και αυτή του Καταρινού πολυπρωταθλητή και φετινού πρωταθλητή M.E.R.C. Nasser Al Attiyah και του συνοδηγού του Matthieu Baumel.

Ο αγώνας ήταν ο μοναδικός ο οποίος προσμετρούσε σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της F.I.A., στο E.R.C. και M.E.R.C,. εκεί όπου η μέση ανατολή συνάντησε την Ευρώπη. Αν και στον συγκεκριμένο αγώνα γίναμε μάρτυρες πολλών, δεν θα ενδιατρίψουμε στο συγκεκριμένο και θα μείνουμε καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι.

Το ρωσικό πλήρωμα των Alexey Lukyanuk και Alexey Arnautov με ένα Ford Fiesta R5 (το πρώτο αυτής της κατηγορίας που κερδίζει τον εθνικό μας αγώνα) δεν άφησαν δικαίωμα αμφισβήτησης από τους αντιπάλους τους σε κανένα σημείο του αγώνα κερδίζοντας 11 από τις 13 ειδικές διαδρομές συμπεριλαμβανόμενης της “Love Cyprus Golden Stage” και με αυτό τον τρόπο να κατέκτησαν την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα E.R.C.

Στην δεύτερη θέση γενικής τερμάτισαν οι Γερμανοί νεαροί πρωταθλητές Junior E.R.C Marijan Griebel/Pirmin Winklhofer οι οποίοι έτρεχαν με ένα Skoda Fabia R5 ως έπαθλο από την MotorSport Italia για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Η μεγάλη αλλαγή από το Opel Adam με το οποίο κέρδισαν το φετινό πρωτάθλημα Junior E.R.C δεν επηρέασε το πλήρωμα το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες κατέκτησε την δεύτερη θέση γενικής, δείχνοντας ότι διαθέτουν πλούσιο ταλέντο και ότι με σωστή δουλειά θα τους δούμε να πρωταγωνιστούν τα επόμενα χρόνια.

Οι Ralfs Sirmacis και Artur Simins, έψαχναν τερματισμό μπροστά από τον Lukyanuk για να τερματίσουν αυτοί δεύτεροι στο πρωτάθλημα. Δεν τα κατάφεραν καθώς η απειρία τους τόσο στις ασφάλτινες αλλά και νυχτερινές ειδικές διαδρομές, δεν τους επέτρεψε να διεκδικήσουν τη νίκη μένοντας στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου.

Το Citroen DS3 R5 των David Botka/Peter Szeles ήταν το μοναδικό που έτρεχε στον αγώνα και κατάφεραν να τερματίσουν στην τέταρτη θέση γενικής. Για ακόμα μια φορά αντιμετώπισαν προβλήματα με το αυτοκίνητο, τα οποία ευτυχώς αυτή τη φορά δεν τους έθεσαν νοκ αουτ.

img_4941

Στην πέμπτη θέση γενικής, πρώτοι στην κατηγορία E.R.C. 2 αλλά και πρώτο κυπριακό πλήρωμα τερμάτισαν οι Χρίστος Δημοσθένους και Πάμπος Λαός με ένα Mitsubishi Lancer Evoloution 9. Το πλήρωμα έγραψε για ακόμα μια φορά ιστορία επαναλαμβάνοντας τον συγκεκριμένο άθλο για 3η συνεχόμενη χρονιά. Οι περσινοί πρωταθλητές πήραν από την αρχή τα ινία του αγώνα και επωφελούμενοι των αποχωρήσεων των Πανίκου Πολυκάρπου/Gerald Winter και Σίμου Γαλαταριώτη/Αντώνη Ιωάννου έκαναν ένα μοναχικό αγώνα, βάζοντας ταυτόχρονα φωτιά στο φετινό τοπικό πρωτάθλημα ράλι λόγω του διπλού συντελεστή βαθμολογίας του συγκεκριμένου αγώνα. Πέρασαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του τοπικού πρωταθλήματος και από αουτσάιντερ έγιναν φαβορί για ακόμα ένα πρωτάθλημα.

cyprus-rally-79-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

Δεύτεροι στην κατηγορία E.R.C. 2 και δεύτερο Κυπριακό πλήρωμα οι Νικόλας Γεωργίου “Chips Junior” και Αντώνης Χρυσοστόμου με ένα με ένα Mitsubishi Lancer Evoloution 9. Τι και αν το πλήρωμα δεν είχε δεθεί μεταξύ του έχοντας μόνο ένα Trial αγώνα του Ο.Φ.Α., τι και εάν δεν γνώριζαν καλά το ενοικιασμένο αυτοκίνητο τους και εάν ο οδηγός είναι κατά κύριο λόγω συμμετέχοντας στους αγώνες ταχύτητας με σχεδόν μηδαμινή εμπειρία από οδήγημα σε διεθνής αγώνες Ράλι; Το πλήρωμα κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να δείξει το πηγαίο του ταλέντο το οποίο έχουν και οι δύο άφθονο και πραγματικά θα θέλαμε να τους ξαναδούμε και σε αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος καθώς δεν υστερούν σε τίποτα από την αφρόκρεμα οδηγών του κυπριακού ράλι.

cyprus-rally-89-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

Την τρίτη θέση στο E.R.C 2 και 3ο Κυπριακό πλήρωμα κατέκτησαν μετά από πολύ καλή εμφάνιση οι Κώστας Ζήνωνος/ Φάνος Χριστοφή επίσης με ένα  Mitsubishi Lancer Evoloution 9. Το πλήρωμα αν και δεν είχε ούτε και αυτό αγώνες μαζί, έδειξε να δένει από την πρώτη στιγμή.  Πάλεψαν με το 2ο στην κατάταξη E.R.C. 2 μέχρι και την τελευταία ειδική διαδρομή χάνοντας με μια διαφορά λιγότερη από 10 δευτερόλεπτα, προσφέροντας μας όμως εξαιρετικό θέαμα.

Στις επόμενες 3 θέσεις βρίσκουμε τους Σάββα Σάββα/Ανδρέα Παπανδρέου (Mitsubishi Lancer Evolution 9), Μιχάλη Ποσείδια/Γιώργο Αλεξάνδρου “Ericson” (Mitsubishi Lancer Evolution 10) και τους Σταύρο Αντωνίου/Δημήτρη Πιερή (Mitsubishi Lancer Evolution 9). Τα πληρώματα είχαν μια πολύ καλή παρουσία στον διεθνή μας αγώνα παίρνοντας εγκωμιαστικά σχόλια.

Οι Πανίκος Πολυκάρπου/Gerald Winter (Mitsubishi Lancer Evolution 9).τερμάτισαν 11οι γενικής Το πλήρωμα φάνηκε πολύ άτυχο με την εγκατάλειψη την οποία είχε από την πρώτη μέρα, επέστρεψε πίσω υπο καθεστώς του “Super Rally” σημειώνοντας μάλιστα ανταγωνιστικούς χρόνους και έδειξαν ότι αν είχαν την τύχη με το μέρος τους θα ήταν ψηλότερα στην κατάταξη.

cyprus-rally-68-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

Πρώτοι στην κατηγορία “National” οι Αλέξανδρος Τσουλλόφτας και Στέλιος Ηλία με ένα Mitsubishi Lancer Evolution 7. Το πλήρωμα είχε μια εξαιρετική παρουσία στον αγώνα και παρά το γεγονός της απειρίας του νεαρού Αλέξανδρου έδειξαν ότι έχουν δέσει σαν ομάδα και το άφθονο ταλέντο του νεαρού μαζί με την πείρα του Στέλιου άρχισε να αποδίδει καρπούς. Δεύτεροι στην ίδια κατηγορία οι Σταύρος Ζήνωνος και Άγγελος Χριστοφόρου με ένα Mitsubishi Lancer Evolution 6. Το πλήρωμα είχε μια πολύ καλή παρουσία με τον οδηγό να δείχνει ότι περνά μια δεύτερη εφηβεία. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Χατζιγιαννακού/Ταππής με Mitsubishi EVO 3.

Στην δικήνητη κατηγορία είχαμε την επικράτηση των μεγάλων φαβορί της ομάδας Castrol Ford Turkey, με τους  Murat Bostanci/Onur Vatansever, στην δεύτερη θέση βρίσκουμε τους ομόσταβλους Buğra Banaz/Burak Erdener,  όπου και τα δύο πληρώματα αγωνίστηκαν με Ford Fiesta R2T.  Στην τρίτη θέση και πρώτο Κυπριακό πλήρωμα στην δικήνητη κατηγορία τερμάτισαν οι Ζαχαρίας Μανώλη/Βαρνακίδης Ανδρέας. Το πλήρωμα κατάφερε να εκθρονίσει το 3ο μέλος της ομάδας  Castrol Ford Turkey αναβαίνοντας στο τρίτο σκαλί της κατηγορίας τους.

Για το πρωτάθλημα M.E.R.C νικητές αναδείχτηκαν ο Rodolphe Asmar   και J.Mattar, απο τον Λίβανο με ένα Mitsubishi Lancer Evolution 10, κατακτώντας και το πρωτάθλημα κατηγορίας “N” για την χρονιά, ακολουθούμενοι από τους συμπατριώτες τους Roger Feghali και Ziad Chehab με ένα Mitsubishi Lancer Evolution 9.

Πρώτο τουρκοκυπριακό πλήρωμα οι  Halil Mulla και Ahmet Bulukcuoglu, το οποίο οδήγησε συνετά χωρίς ουσιαστικά κανένα ρίσκο τερματίζοντας στην τιμητική αυτή θέση.

Σημείο αναφοράς μπορεί να χαρακτηριστεί η 4η θέση γενικής στην υπέρ ειδική διαδρομή από το πλήρωμα Rauf Denktas και DERVIŞ, Bora Dervis με Ford Fiesta S2000.  Το πλήρωμα έδειξε να διαθέτει αρκετό ταλέντο και ένα εξαιρετικό αμάξι αλλά η έλλειψη εμπειρίας από τον συγκεκριμένο αγώνα έδειξε να είναι καταλύτης.

Δεν θα μπορούσαμε επίσης να αφήσουμε τους εκπληκτικούς χρόνους του Χρίστου Δημοσθένους και Πάμπου Λαού με 2η θέση γενική στην 6η ειδική διαδρομή αλλά και 3ο χρόνο στην 1η ειδική διαδρομή.  Εξαιρετικούς χρόνους πέτυχαν επίσης οι Σίμος Γαλαταριώτης/Αντώνης Ιωάννου οι οποίοι πέτυχαν 4ο καλύτερο χρόνο στην 2η ειδική διαδρομή, οι Πανίκος Πολυκάρπου/Gerald Winter οι οποίοι πέτυχαν 4ο καλύτερο χρόνο στην 6η ειδική διαδρομή αλλά και οι Κώστας Ζήνωνος/Φάνος Χριστοφή οι οποίοι πέτυχαν και αυτοί 4ο χρόνο γενικής στην 12η ειδική διαδρομή.

Η αλλαγή και μετακίνηση του αγώνα από το  Σεπτέμβρη στον Οκτώβρη επηρέασε σημαντικά την κάθοδο περισσότερων ξένων οδηγών, καθώς το πρωτάθλημα είχε ήδη κριθεί με αποτέλεσμα να καταστεί στα περισσότερα πληρώματα αδιάφορος. Ελπίζουμε του χρόνου να βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση στο ημερολόγιο ούτως ώστε να έχουμε περισσότερες ξένες συμμετοχές και περισσότερο ανταγωνισμό για τη νίκη.

Κείμενο: Μιχάλης Κοντογιώργης

Φωτογραφίες: Στάθης Ευσταθίου/Μιχάλης Κοντογιώργης/Κούλλης Κυριάκου

final-official-classification

Αποτελέσματα National