Σε δημοπρασία το αγωνιστικό του Ayrton Senna

Η McLaren MP4/8A, που οδηγήθηκε από τον Ayrton Senna στην τελευταία του νίκη στον αγώνα του Μονακό την σεζόν 1993, θα δημοπρατηθεί από τον Bonhams τον Μάιο.

Ο Senna χρησιμοποίησε αυτό το αυτοκίνητο – με αριθμό πλαισίου έξι – για να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει την έκτη και τελευταία του νίκη στο Μονακό, ένα ρεκόρ που εξακολουθεί να υπάρχει 25 χρόνια αργότερα.

Ο ίδιος οδήγησε το αυτοκίνητο σε άλλους επτά αγώνες εκείνη την χρονιά, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση πίσω από τον πρωταθλητή Alain Prost. Στον πρώτο του αγώνα με το συγκεκριμένο αγωνιστικό ήταν πέμπτος στην Ισπανία.

Μετά τον τελευταίο του αγώνα στο ιταλικό GP, όπου ο Senna αποχώρησε μετά από επαφές με τους Damon Hill και Martin Brundle, το αγωνιστικό με πλαίσιο έξι χρησιμοποιήθηκε ως “spare car” για τους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς σε Ιαπωνία και Αυστραλία – με το Senna να κερδίζει και τους δύο.

Το MP4/8A με κινητήρα Ford, έχει καταχωρηθεί από τον Bonhams ως “εντυπωσιακά καλά διατηρημένο” και σε ” running order”.

Παρόλο που ο Bonhams δεν θα παραθέσει ακριβή εκτίμηση, αναμένει ότι η McLaren θα συγκεντρώσει ποσό επτά ψηφίων όταν γίνει ο πλειστηριασμός στις 11 Μαΐου στο Μονακό.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Ferrari που κέρδισε τον τελευταίο αγώνα του Μονακό το 2001 ο Michael Schumacher, πουλήθηκε για το ποσό των 7.5 εκατομμύρια δολαρίων, καθιστώντας το το πιο ακριβό αγωνιστικό F1 της σύγχρονης εποχής που πωλήθηκε ποτέ στη δημοπρασία.

Ο Mark Osborne, εξειδικευμένος επικεφαλής του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Bonhams, δήλωσε: “Ο Ayrton Senna ήταν ο πιο χαρισματικός οδηγός Grand Prix της σύγχρονης εποχής και το MP4/8A ήταν το αυτοκίνητο με το οποίο η ομάδα της McLaren ξεπέρασε τη Ferrari ως η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Formula 1.

“Αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο με τον αριθμός έξι, είναι μια τρανή απόδειξη για τον θρύλο της παντοκρατορίας του Senna στο Μονακό.

“Εμείς στο Bonhams νιώθουμε μεγάλη τιμή και είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε ένα από τα σημαντικότερα αγωνιστικά Grand Prix όλων των εποχών”.