Παρουσίαση του αγωνιστικού αυτοκινήτου της ομάδας FUF Racing Team του Πανεπιστημίου Frederick στο κυπριακό κοινό

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student η ομάδα «FUF Racing Team» του Πανεπιστημίου Frederick παρουσίασε την Παρασκευή το απόγευμα στο κοινό το μονοθέσιο της. Ενώ ταυτόχρονα οι φοιτητές εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός για να ευχαριστήσουν τους χορηγούς τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πίστα Daytona στη Λευκωσία με τους φοιτητές να ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους αλλά και τους νέους που σκέφτονται να ξεκινήσουν τώρα τις σπουδές τους, για τις προοπτικές που μπορούν να έχουν μέσω του Πανεπιστημίου Frederick, όπως να μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα project παγκόσμιας εμβέλειας το οποίο θα τους προσφέρει γνώση και μοναδικές εμπειρίες.

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε, είχε λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student στην Ιταλία τον Ιούλιο με την ομάδα να λαμβάνει πολύ ενθαρρυντικές κριτικές και να κερδίζει χρήσιμες εμπειρίες. Η κυπριακή συμμετοχή έλαβε την πολύ τιμητική 39η θέση από τις 60 συμμετοχές, αποτέλεσμα ιδιαίτερα καλό αφού ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για νεοεισερχόμενη ομάδα στο θεσμό.

Η ομάδα FUF Racing Team είναι η πρώτη κυπριακή ομάδα που ασχολήθηκε και έλαβε μέρος στον διαγωνισμό, μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς και έρευνας. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν το αυτοκίνητο, αφού ήταν ότι οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με το θέμα στην Κύπρο και δεν υπήρχε η γνώση ή τεχνογνωσία στον τόπο για να υλοποιείται ένα τέτοιο project.

Στην παρουσίαση  της Παρασκευής, έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου μέσα στην πίστα και στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο Frederick τίμησε, για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, τους φοιτητές και τον υπεύθυνο καθηγητή τους.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αφού ευχαρίστησε τα παιδιά για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα το αυτοκίνητο και να αγωνιστούν στην Ιταλία, είπε ότι «η ομάδα FUF Racing δεν έκανε μόνο το Πανεπιστήμιο περήφανο αλλά και όλη την Κύπρο». «Πιστεύουμε» είπε, «ότι πολλά παιδιά αγαπούν το αυτοκίνητο και εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την κατασκευή μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτουμε τη μοναδική Σχολή σε Πανελλήνια βάση με αναγνωρισμένο Πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού Οχημάτων.

Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick Νατάσσα Φρειδερίκου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Frederick δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της πρακτικής εφαρμογής των θεωρητικών γνώσεων των φοιτητών. «Στόχος μας είναι η μάθηση να μπορεί να μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία. Το Formula student, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του στόχου. Είμαστε περήφανοι για την ομάδα φοιτητών που σχεδίασε και κατασκεύασε το αγωνιστικό αυτοκίνητο και για τον υπεύθυνο καθηγητή τους που τους καθοδηγούσε όλο αυτό το διάστημα. Το Πανεπιστήμιο πάντα θα στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες φοιτητών και καθηγητών».

Εκ μέρους των φοιτητών ο αρχηγός της ομάδας Παναγιώτης Παύλου αρχικά τόνισε ότι «μια τέτοια εμπειρία δεν θα μπορούσαμε να την έχουμε στην Κύπρο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο επίπεδο της διοργάνωσης του Formula Student και για το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κορυφαίους κριτές και ανθρώπους των παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών, «όπως τον εκπρόσωπο της Lamborghini» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους χορηγούς της ομάδας για τη στήριξη και ευχήθηκε να έρθουν περισσότεροι τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Η ιδέα  πίσω από τον διαγωνισμό Formula Student είναι ότι ένα πανεπιστήμιο πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα αγωνιστικής Φόρμουλα, έναν οργανισμό δηλαδή στον οποία να περιλαμβάνονται όλα τα τμήματα μιας ομάδας Φόρμουλα, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αυτοκινήτου μέχρι την εξεύρεση χορηγών και προβολή της ομάδας. Οι φοιτητές πρέπει να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν ένα μικρό αγωνιστικό μονοθέσιο. Το πρωτότυπο αγωνιστικό αυτοκίνητο αξιολογείται για τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την αποδοτικότητά του, κατά πόσον μπορεί να περάσει στην παραγωγή και αν υπάρχουν έξυπνες ή και πρωτοποριακές λύσεις στα διάφορα προβλήματα.

Κάθε ομάδα φοιτητών σχεδιάζει, κατασκευάζει και δοκιμάζει το πρωτότυπο βασισμένο σε μια σειρά κανόνων, σκοπός των οποίων είναι η εξασφάλιση ασφάλειας κατά τη διάρκεια του αγώνα  (τα αυτοκίνητα οδηγούνται από τους ίδιους τους φοιτητές) και η προώθηση έξυπνης επίλυσης προβλημάτων. Έτσι, στην ομάδα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα από διάφορους κλάδους του πανεπιστημίου, όπως Business, Marketing, Designers, Media κτλ, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη ομάδα (εταιρεία) για καλύτερο αποτέλεσμα.

Μέλη FUF Racing Team

Παναγιώτης Παύλου  Team Leader, Θωμάς Ερωτοκρίτου Technical Director, Μόδεστος Χριστοδούλου Body Construction, Γιώργος Χριστοδούλου Electronics Manager, Γιώργος Μιλτιάδους Business/Marketing Manager, Ονησίφορος Γεωργιάδης Intake Construction, Μηνάς Μιχαήλ Powertrain Manager, Γιώργος Νικολαΐδης Operations Manager, Βασίλης Κουρράς Journalist.

Υπεύθυνος καθηγητής: Αντώνιος Λόντος

Χορηγοί: C.Christodoulou BMW Service, EKO, Kapodostrias, RRS, Cablenet, Colibris, Archimedes Metal Industry, Aurora, Avon Tyres.