Η X-raid Team με MINI John Cooper Works Rally στο Dakar Rally 2018

Μετά από τέσσερις νίκες γενικής κατάταξης το διάστημα 2012 – 2015 και τρεις θέσεις στην πρώτη δεκάδα το 2017, η MINI και η X-raid Team προτίθενται να συνεχίσουν την επιτυχημένη ιστορία τους στο σκληρότερο αγώνα στον κόσμο. Στο Dakar του 2018 η ομάδα θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά δύο διαφορετικές φιλοσοφίες μετάδοσης κίνησης. Τετρακίνηση με το MINI John Cooper Works Rally και πίσω κίνηση με το MINI John Cooper Works Buggy.

Μαζί με την εξελιγμένη έκδοση του τετρακίνητου MINI John Cooper Works Rally, το οποίο στην πρώτη του εμφάνιση κατέκτησε την 6η θέση γενικής κατάταξης στο 2017 Dakar Rally, το πισωκίνητο MINI John Cooper Works Buggy ετοιμάζεται για δυναμική είσοδο στην πρώτη ειδική, στις 6 Ιανουαρίου 2018, στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Μία δεύτερη φιλοσοφία μετάδοσης κρίθηκε απαραίτητη, καθώς οι κανονισμοί του Ράλι Ντακάρ, στην τρέχουσα μορφή τους, δίνουν ορισμένα πλεονεκτήματα στα 2WD οχήματα. Ο Διευθυντής της X-raid Team, Sven Quandt έδωσε το πράσινο φως για το MINI John Cooper Works Buggy, το Φεβρουάριο του 2017. «Ήταν το μεγαλύτερο project στην ιστορία της εταιρίας μας μέχρι τώρα και έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σ’ αυτό», δήλωσε στη παρουσίαση του οχήματος.

Το MINI John Cooper Works Buggy χρησιμοποιεί έναν εν σειρά 6-κύλινδρο, 3-λιτρο πετρελαιοκινητήρα, που αποδίδει 250 ίππους και μέγιστη ροπή 800 Nm. Το σύστημα μετάδοσης και η τεχνολογία υπερσυμπίεσης του κινητήρα BMW TwinPower Turbo, έχουν αναθεωρηθεί πλήρως. Το MINI John Cooper Works Rally χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα. Το ειδικά σχεδιασμένο σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο παρέχει μέγιστη προστασία σε οδηγό και συνοδηγό σε ακραίες συνθήκες. Ένα ειδικά σχεδιασμένο αμάξωμα από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) και Kevlar καλύπτει το πλαίσιο. Η αυθεντική ‘buggy’ εξωτερική σχεδίαση είναι προϊόν συνεργασίας με τη MINI Design και έχει βελτιστοποιηθεί αεροδυναμικά.

Το νέο MINI John Cooper Works Buggy έχει ήδη υποβληθεί σε ένα εντατικό πρόγραμμα δοκιμών τους τελευταίους μήνες και οδηγήθηκε σε διάφορους τύπους εδαφών, αντιπροσωπευτικών των αγώνων ράλι, όπως στην Ουγγαρία και το Μαρόκο. Τα τρία MINI John Cooper Works Buggies θα οδηγήσουν οι Mikko Hirvonen (FIN), Bryce Menzies (USA) και Yazeed Al-Rajhi (KSA). Στο τιμόνι των MINI John Cooper Works Rally θα καθίσουν οι Orlando Terranova (ARG), Jakub Przygonski (POL), Joan “Nani” Roma (ESP) και Boris Garafulic (CHI).

Το 2018 Dakar Rally περιλαμβάνει εκτεταμένες ειδικές διαδρομές στην έρημο, περιοχές με βράχια και ογκόλιθους, αλλά και ασφάλτινα κομμάτια, με τα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν σε υψόμετρο έως 4000 m στις Άνδεις. Η τελευταία ειδική θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου 2018, στην Córdoba, Αργεντινή.