Η δυναστεία του Ανθούλλη

Τα τελευταία χρόνια στους αγώνες motocross, ο Χρύσανθος (Ανθούλλης) Χαραλάμπους δημιούργησε και διανύει τη δική του δυναστεία. Είναι ο μόνιμος πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια και ο αθλητής που όλοι θέλουν να κερδίσουν. Για το 2017 επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό ακολουθώντας το Βαλκανικό πρωτάθλημα και έτσι στο παγκύπριο πρωτάθλημα θα αγωνιστεί σε επιλεγμένους αγώνες. Το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησε ήταν την περσινή σεζόν 2015/16 και με αυτή την ευκαιρία μας παραχώρησε την συνέντευξη που ακολουθεί.

Χρύσανθε σε καλωσορίζουμε στην παρέα μας και να σε συγχαρούμε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σας ευχαριστώ πολύ.  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω επίσης για την πρόσκληση.

Ακόμα μια κατάκτηση πρωταθλήματος, ποια είναι τα συναισθήματα μετά την τελευταία επιτυχία;

Τα συναισθήματα που είχα για το περσινό πρωτάθλημα είναι εξαιρετικά, καθώς πέραν από την επιτυχημένη σεζόν είδα τους  θεατές και φίλους της μοτοσυκλέτας ενθουσιασμένους από εμένα.  Είδα επίσης τους συναθλητές μου να ανεβαίνουν επίπεδο σε σχέση με προηγούμενους αγώνες.

Σε είδαμε στον τελευταίο αγώνα που έτρεξες στην πίστα της Ποταμιάς να κερδίζεις σχετικά εύκολα, τι έγινε εκεί;

Ξεκινήσαμε ένα πολύ ωραίο αγώνα, χωρίς βροχές, ήταν όλα πολύ καλά, όμως κατά την διάρκεια του δικού μας χιτ είχαμε την παρουσία της βροχής. Τα περισσότερα δεύτερα χιτ του αγώνα δεν είχαν γίνει, έγινε όμως της δικής μου κατηγορίας, της MX1, όπου είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία.  Είχαμε τρέξει και στα δύο χιτ και είχε πολύ λάσπη.

Δυσκολεύτηκες στον αγώνα;

Στο πρώτο χιτ έφυγα πρώτος και παρέμεινα πρώτος. Το δεύτερο χιτ ξεκίνησα τρίτος και από τον πρώτο κιόλας γύρο προσπάθησα να περάσω πρώτος καθώς όταν έχεις μπροστά σου άλλη μοτοσυκλέτα είναι λογικό με τόση λάσπη να μην έχεις πολύ καλή όραση, αφού θα σου ρίχνει λάσπη και λογικό είναι να δυσκολεύεσαι στον αγώνα. Προσπάθησα και τα κατάφερα να περάσω πρώτος και με καθαρή διαδρομή μπροστά μου έφτασα στη νίκη και του δεύτερου χιτ.

Ποια ήταν τα συστατικά για να έρθει η κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος;

Τα συστατικά της επιτυχίας μου είναι οι εμπειρίες που κέρδισα τρέχοντας κάποιους αγώνες στο εξωτερικό όπου το επίπεδο είναι πάρα πολύ ψηλό. Όταν επέστρεψα πίσω στην Κύπρο βρήκα ένα διαφορετικό επίπεδο, είδα τους συναθλητές μου στον προτελευταίο αγώνα που έτρεξα να είναι λίγο πιο κάτω. Ο τελευταίος αγώνας που έγινε στην πίστα MXPRO στην ποταμιά ήταν μέτρο σύγκρισης για μένα για να δω σε ποια κατάσταση βρίσκομαι σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ο περσινός τίτλος τι σημαίνει για σένα και πόσο διαφορετικός είναι από τους προηγούμενους;

Το 2016 συγκεκριμένα μου άρεσε πάρα πολύ για τον λόγο ότι τις προηγούμενες χρονιές δεν είχα και τόσο ανταγωνισμό με τους συναθλητές μου.  Την συγκεκριμένη χρονιά είδα τους συναθλητές μου να δυναμώνουν και να έχουμε έντονο συναγωνισμό μέσα στην πίστα.  Στις μεταξύ μας μάχες οι θεατές απολάμβαναν περισσότερο τον αγώνα.  Η αδρεναλίνη είναι σε ψηλά επίπεδα και αυτό με κάνει να προσπαθώ περισσότερο.

Πως Βλέπεις τον ανταγωνισμό στο τοπικό πρωτάθλημα;

Το επίπεδο της Κύπρου είναι σε καλό δρόμο και από το 2015 και μετά ανεβαίνει πολύ καλά.

Ποιο είναι το στοιχείο το οποίο σε διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές σου;

Δεν έχω κάτι το ιδιαίτερο, όλοι είμαστε ίσοι απλά πρέπει να δουλέψεις λίγο περισσότερο, να κάνεις τις προπονήσεις σου. Εγώ και προπονημένος είμαι και γυμναστήριο πάω, αλλά η μεγάλη διαφορά νομίζω είναι η εμπειρία από τους αγώνες του εξωτερικού. Αν δεν προσπαθήσεις να τρέξεις σε πιο ψηλό επίπεδο, να αποκτήσεις καινούργιες εμπειρίες θα μείνεις στο ίδιο επίπεδο που ήσουν.  Αν είσαι σε ένα επίπεδο και θες να ανεβείς πρέπει να προσπαθήσεις να διαγωνιστείς σε πιο ψηλό επίπεδο, να πάρεις εμπειρίες ούτως ώστε να διορθώσεις κάποια πράγματα τα οποία μπορεί εδώ να τα βλέπουμε σωστά ενώ στην ουσία είναι λάθος.

Το γεγονός ότι μέσα στην πίστα είσαι ένας από τους πλέον επιθετικούς οδηγούς, είναι αυτό ένα κομμάτι το οποίο σε χαρακτηρίζει σαν οδηγό;

Εγώ όταν βρίσκομαι πίσω από ένα άλλο οδηγό, δεν προσπαθώ να προσπεράσω με την πρώτη ευκαιρία. Βλέπω που κάνει λάθος, ξαναδιαβάζω το οδήγημα του και στον επόμενο η μεθεπόμενο γύρο εκεί που θα ξανακάνει το λάθος τότε κάνω την κίνηση μου.

Η Εθνική Κύπρου μετέβηκε στην Βουλγαρία για δύο αγώνες, τι έγινε εκεί;

Είχαν διεξαχθεί δύο Βαλκανικοί αγώνες στην Βουλγαρία και οι ημερομηνίες ήταν κοντά και βόλευαν για να αγωνιστεί η Εθνική. Έτσι αποφασίστηκε από την ΚΟΜ (Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας) να πάει εκεί η εθνική και να τρέξει και τους δύο αγώνες.  Ο ένας ήταν στην Βουλγαρία στο Σάμοκοφ.  Στην εθνική ήμουν εγώ, ο Σάββας Σάββα, Αντρέας Γεωργίου Μιχάλης Πάμπουκκας και Χρίστος Τσαγγαράς.  Εγώ κατέκτησα την τέταρτη θέση στην MX1, ο Σάββας Σάββα στην MXV στην κατηγορία βετεράνων πήρε την πρώτη θέση, ο Μιχάλη Παμπουκας έβδομη θέση, ο Χρίστος Τσαγγαρας ήταν ένατος 9ος και ο Ανδρέας Γεωργίου 6ος.  Στον δεύτερο αγώνα ο οποίος διεξήχθη στην περιοχή Τρογιάν και πάλι στην Βουλγαρία εκεί κατέκτησα την 3η θέση στην MX1, ο Σάββας Σάββα ήταν 20ος στην MXV, στην MX2 τερματίσαμε στην 4η και 6η θέση και ο Χρίστος Τσαγγαράς 7ος.  Σαν εθνική η παρουσία μας μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, διότι εκεί τρέχαμε σαν ομάδα, δεν πάμε ο κάθε ένας ξεχωριστά.

 Τώρα πάμε στο κεφάλαιο πρωτάθλημα και τους στόχους σου για την φετινή χρονιά.

Για φέτος θα τρέξω δύο με τρείς αγώνες στην Κύπρο. Μετά θα ακολουθήσω το Βαλκανικό πρωτάθλημα και εάν τα καταφέρω και το Βουλγάρικο πρωτάθλημα.

 Πως είναι το εκεί επίπεδο;

Το επίπεδο στο Βαλκανικό πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ ψηλό και εκεί είναι όπου κερδίζεις εμπειρίες.

Εσύ σε αυτό το επίπεδο, που τοποθετείς τον εαυτό σου, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναθλητές σου;

Μόλις άρχισα να τρέχω στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, ήμουν 3ος στην κατηγορία μου, αλλά οι δύο πρώτοι με έφταναν γύρο. Κατά την διάρκεια των αγώνων μάζεψα εμπειρίες και τώρα ξέρω πολύ καλά πως να αγωνίζομαι στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Αγώνα με τον αγώνα έβαζα στόχους, ξεκινώντας με το ότι δεν θα με περάσουν γύρο και μετά προσπαθούσα να είμαι κοντά τους. Έφτασα σε ένα επίπεδο όπου μου ανοίγουν μια απόσταση και αυτή παραμένει μέχρι το τέλος.  Είμαι πλέον κοντά τους, με στόχο φέτος να το παλέψω λίγο περισσότερο και ότι ήθελε προκύψει.

Με τα δεδομένα ως έχουν το τοπικό πρωτάθλημα δεν θα το κυνηγήσεις;

Με τα ως τώρα δεδομένα όχι, καθώς κύριος μου στόχος είναι η παρουσία μου και διάκριση στους Βαλκανικούς αγώνες.

Μας έχεις αναφέρει ότι θα τρέξεις ακόμη δύο με τρείς αγώνες.  Σε ποιους θα σε δούμε ξανά στην Κύπρο.

Θα τρέξω και στο επόμενο αγώνα στην Ποταμιά αλλά και στο Παραλίμνι, στην νέα πίστα η οποία έχει γίνει πρόσφατα. Πήγα, την είδα και είναι εξαιρετική.

 Δεν θα σε δούμε στην τοπική σου πίστα;

Φέτος δεν θα τρέξω εκεί.

Ο αριθμός που έχεις πάνω στη μοτοσυκλέτα σου είναι το 7Πως και επέλεξες το συγκεκριμένο;

Τον αριθμό 7 τον πήρα από τον αδελφό μου, οποίος ήταν πρωταθλητής στα Quads (Τετράτροχες).  Όταν αποφάσισε να σταματήσει μου τον παράδωσε και μου είπε “Τον παίρνεις αλλά τον τιμάς”.

To 2015 ήταν μια άσχημη χρονιά για σένα, τι έγινε;

Το 2015 είχα τρέξει μόνο στον πρώτο αγώνα, τους υπόλοιπους τους έχασα.  Ο δεύτερος  αγώνας θα ήταν στην Μοσφιλωτή και εκεί είχαμε πάει για προπόνηση με ένα πολύ καλό μου φίλο από την Λευκωσία.  Τελειώνοντας εγώ την προπόνηση μου πήγα σε ένα σημείο πάνω σε μία στροφή για να του δείξω πώς να παίρνει την συγκεκριμένη στροφή. Δεν με πρόσεξε ότι ήμουν εκεί, με αποτέλεσμα να με κτυπήσει και να σπάσω το χέρι μου και το πόδι μου με αποτέλεσμα να χάσω ολόκληρη τη χρονιά.

Επέστρεψες το 2016 πιο έτοιμος και ήρθε και η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το 2016 έτρεχα πρώτα στο εξωτερικό και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα και μετά ήρθα Κύπρο και έτρεξα το πρωτάθλημα.

Θέλω να πάς πίσω, να θυμηθείς όταν πρωτοξεκινούσες να τρέχεις στους αγώνες Motocross και να μου πεις, πότε ήταν αυτό;

Ο πρώτος μου αγώνας Motocross ήταν το 2004-2005, είχα τότε μια Kawasaki 125 μοντέλο 1999, μια πάρα πολύ παλιά μηχανή για τα δεδομένα της εποχής.  Έκανα τον πρώτο μου αγώνα στους αρχάριους και τερμάτισα στην 4η θέση. Από αυτό τον αγώνα και μετά σπάνια έχανα τις πρώτες θέσεις.  Ακολούθησα την πορεία αρχάριοι ΜΧ4-ΜΧ3-ΜΧ2 μέχρι που έφτασα στην κορυφή της MX1.

Πως και επέλεξες το Motocross;

Από μικρό παιδί εργαζόμουν σε γκαράζ επιδιόρθωσης μοτοσυκλετών μαζί με τον αδερφό μου ο οποίος όπως και ο ιδιοκτήτης του γκαράζ ασχολείτο με το motocross, οπόταν από εκεί ξεκίνησα να παρακολουθώ αγώνες και στη συνέχεια να συμμετέχω.

 Σε είδαμε και σε αγώνες Enduro

Ναι τον συγκεκριμένο αγώνα τον διοργανώνει ο Όμιλος Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά.  Enduro ξεκίνησα να τρέχω και έτρεξα 3-4 χρονιές, αλλά εμένα με κέρδισε το Motocross.

 Πες μας για τις επιτυχίες σου σε Κύπρο και εξωτερικό.

Στην Κύπρο είμαι στην MX2 από το 2006 όπου και παίρνω το πρωτάθλημα.  Από το 2011 τρέχω στην MX1 όπου μέχρι και σήμερα κατακτώ το πρωτάθλημα εκτός του 2015 όπου είχα τον τραυματισμό που σας έχω προαναφέρει.  Είναι τα Scraple, στα οποία έτρεξα και σε αυτά με πρωτιές στην μεγάλη κατηγορία και στην γενική κατάταξη και άλλους φιλικούς αγώνες, Super Cross πάλι πρώτος, Time Cross και πάλι πρώτος. Τώρα πλέον δεν τρέχω σε αυτούς τους αγώνες και αφοσιώθηκα καθαρά στο Motocross για τον λόγο ότι τα έξοδα και λόγω του εξωτερικού είναι πάρα πολλά λόγο του ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μείνω μέχρι και δύο μήνες στο εξωτερικό για να μπορέσω να συνδυάσω αγώνες. 

 Στην καριέρα σου είχε πολλές επιτυχίες, τι θυμάσαι από αυτές;

Μία από τις επιτυχίες μου , η οποία μου έκανε εντύπωση ήταν το 2011 όταν ξεκινούσα στην μεγάλη κατηγορία MX1.  Τον πρώτο γύρο όταν ξεκίνησα είχα κτυπήσει με ένα συναθλητή μου, είχα τραυματιστεί και η μοτοσυκλέτα μου είχε υποστεί πολλές ζημίες.  Ανέβηκα στη μηχανή και πήγα στα πίτς. Εκεί ήταν ο αδελφός μου ο οποίος ήταν και μηχανικός μου.  Θυμάμαι που μου είχε πει “Μπες μέσα και δείξε τι αξίζεις”, ήμουν όμως ήδη πολύ πίσω.  Επέστρεψα στην πίστα παρόλο που η μηχανή μου είχε τα χάλια της από το χτύπημα και στον τελευταίο γύρω στην ευθεία του τερματισμού πέρασα τον πρώτο κερδίζοντας τον αγώνα.  Βλέποντας  τους θεατές να ενθουσιάζονται, αμέσως κατάλαβα το πόσο με αγαπά το κοινό και οι θεατές του Motocross

 Ποια είναι η κορυφαία σου στιγμή εντός Κύπρου;

Κορυφαία μου στιγμή ήταν από την στιγμή που μπήκα στην MX1.  Εκεί κατάλαβα ότι μπήκα σε μια κατηγορία πολύ ψηλή, διότι στην MX2 έτρεχα χωρίς σπουδαίο συναγωνισμό. Μπαίνοντας στην MX1 κατάλαβα ότι έπρεπε να δουλέψω περισσότερο, δηλαδή προπονήσεις, τροχάδην, ποδηλασίες τα πάντα.  Από εκεί ξεκινάει η όλη μου πορεία.

 Υπάρχει κάποιος στόχος ή όνειρο που δεν πραγματοποίησες μέχρι τώρα;

Όχι, το όνειρο μου ήταν να τρέξω στους Βαλκανικούς αγώνες όπου και τα κατάφερα να το πραγματοποιήσω.

Πριν κλείσουμε θέλω να μας πεις για τους χορηγούς σου, τους ανθρώπους οι οποίοι σε στηρίζουν για να μπορείς και εσύ να κάνεις αυτό που τόσο αγαπάς.

Θα ήθελε να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα  οι οποίοι είναι οι KTM Cyprus, Monster Energy Drink, John Motors, Japan Motor Show, Μοτοσκόπιο, Bike Alert η οποία μου χορηγεί και τα ελαστικά Pirelli, Alkion 2, Ιορδάνου Λοΐζος, Νικηφόρος Ανδρέου, η οικογένεια μου, ΝΧ Εργοληπτική Παντάνασσα, Πανίκος Α. Γεωργίου και άλλοι πολλοί.  Για το Κυπριακό Πρωτάθλημα είναι η KTM Cyprus, Ιορδάνου Λοΐζος, Νικηφόρος Ανδρέου, Fanos Bar Club, Σέρφαρε Restaurant και Monster Energy Drink.

Κλείνοντας να σε ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σου, να σου ευχηθώ κάθε επιτυχία ειδικά στους Βαλκανικούς αγώνες, ελπίζοντας να επιστρέψεις με το πρωτάθλημα.

Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την προσπάθεια που κάνετε να προβάλλεται τον μηχανοκίνητο αθλητισμό γενικά αλλά και εμάς συγκεκριμένα και να σας ευχηθώ και εσάς καλή αρχή και καλύτερη συνέχεια.

Μιχάλης Κοντογιώργης

Φωτογραφίες: S&MPICS