Ανασκόπηση Παγκυπρίου πρωταθλήματος Πλαγιολίσθησης 2017: Η χρονιά του Δώρου Φραντζέσκου

Μια από τις πιο ανταγωνιστικές χρονιές στην ιστορία του κυπριακού Drift ολοκληρώθηκε φέτος, με τον Δώρο Φραντζέσκου να ανεβαίνει για πρώτη φορά στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου σαν ο φετινός πρωταθλητής, μετά από μία άκρως εντυπωσιακή παρουσία αλλά και κατά γενική ομολογία έχοντας την πιο σταθερή απόδοση σχεδόν σε όλους τους αγώνες – αν εξαιρέσουμε τον προτελευταίο της χρονιάς.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο αναγεννημένος Νικόλας Νικόλα Πατάκ, ο οποίος έτρεχε με αμάξι χαμηλότερου κυβισμού σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ο Νικόλας έδειξε να τα βρίσκει από την πρώτη κιόλας στιγμή έχοντας συνεχόμενες παρουσίες στο βάθρο σε όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες.

Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε τη χρονιά ο Enver Haskasap, ο οδηγός που την φετινή χρονιά προσπάθησε να κάνει το παραπάνω βήμα με την παρουσία του σε διάφορους αγώνες στο εξωτερικό, βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη για τον εαυτό του και μαζεύοντας πολλές εμπειρίες. Τον Enver αναμένουμε να τον δούμε πολύ πιο δυνατό την νέα χρονιά.

Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τον περσινό πρωταθλητή Γιώργο Χριστοφόρου ‘Ελα Κόκο, ο οποίος κατάφερε να μαζέψει δύο νίκες από στον πρώτο και τρίτο αγώνα. Η απόδοση του δεν ήταν σταθερή φέτος και έτσι δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Στην πέμπτη θέση γενικής βρίσκουμε ένα πρόσωπο το οποίο ξεχώρισε και φέτος από την εν γένει του παρουσία αλλά και από το γεγονός ότι κατάφερε να φτάσει στην πρώτη του νίκη στους αγώνες του Power Drift Club. Δεν είναι άλλος από τον νεαρό Σταύρο Γρίλλη, ο οποίος κατάφερε να ανεβεί στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου στο δυσκολότερο αγώνα της χρονιάς, ο οποίος διεξήχθη υπο συνεχή βροχόπτωση κάνοντας τη ζωή δύσκολη σε όλους.

Από την κατηγορία Pro ξεχώρισαν με την απόδοση τους κατά πρώτο ο Χαράλαμπος Τσουρής ο οποίος κατέκτησε την 6η θέση γενικής, ένας οδηγός ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακά περάσματα αλλά μια ατυχία και μια η έλλειψη συγκέντρωσης στον τελευταίο αγώνα δεν του επέτρεψε να κυνηγήσει το κάτι περισσότερο. Οι Δαυίδ Δαυίδ και Κώστας Σπαρσης θεωρούμε ότι είχαν την μεγαλύτερη βελτίωση από την περσινή χρονιά και αναμένουμε να τους δούμε το 2018 να είναι από τους πρωταγωνιστές.

Στην Semi Pro κατηγορία στην πρώτη θέση βρίσκουμε τον Δήμο Σαββίδη και στην δεύτερη τον Νεόφυτο Φικάρδου, δύο νεαρά και φιλόδοξα ταλέντα τα οποία έδειξαν ότι με λίγη βοήθεια θα μπορέσουν να κάνουν το έξτρα βήμα. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον γηραιότερο αλλά και πιο ξετρελαμένο Drifter Δημητράκη Χριστοφή Τακαμούρα.

 

 

Σε αυτή την κατηγορία ξεχωριστή ήταν η παρουσία της μοναδικής γυναικείας παρουσίας στο πρωτάθλημα. Η Ulku Ercoban είδε στα μάτια όλους τους αντιπάλους της και όσες φορές διαγωνίστηκε στην κατηγορία Semi Pro ανέβηκε στο βάθρο.

Το Power Drift Club, δεν έμεινε όμως στα στενά κυπριακά πλαίσια, αφού με μια επίλεκτη ομάδα αθλητών μετέβησαν πρώτα στους τελικούς του King Of Nations και μετά σε δύο Ευρωπαϊκούς αγώνες σε Κρήτη και Αθήνα, καταφέρνοντας με τα εκπληκτικά τους αποτελέσματα να βάλουν το κυπριακό Drft στον Παγκόσμιο Χάρτη.

Ας δούμε τι έγινε εκεί, ξεκινώντας από τα μονά βαθμολογημένα περάσματα του King Of Nations, όπου είδαμε τον Γιώργο Χριστοφόρου Έλα Κόκο όχι μόνο να παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία από όλους αλλά και να πετυχαίνει και την υψηλότερη ταχύτητα εισόδου, με μια ταχύτητα στα 165 χιλιόμετρα την ώρα, οδηγώντας στην πίστα με μέση ωριαία ταχύτητα στα 110 χιλιόμετρα την ώρα. Μπαίνοντας στα διπλά περάσματα είδαμε τον Ελα Κόκο να κάνει μαγικά περάσματα φτάνοντας μέχρι τον προημιτελικό. Εκεί αντιμετώπισε και απέκλεισε τον πρωταθλητή του King Of Europe.

Φτάνοντας στο ημιτελικό, το έργο του φαινόταν εύκολο, αλλά ο κινητήρας του E30 παρέδωσε πνεύμα αναγκάζοντας τον σε έξοδο. Το πρόβλημα δεν ξεπεράστηκε ούτε στον μικρό τελικό έτσι και αρκέστηκε στην 4η θέση γενικής η οποία και πάλι θεωρείται επιτυχία, αλλά είμαστε σίγουροι ότι ένας απροβλημάτιστος Γιώργος μπορούσε και γιατί όχι και την πρωτιά. Τον αγώνα παρακολουθήσαμε από κοντά χάρη στην μεγάλη βοήθεια από το Power Drift Club αλλά και προσωπικά του προέδρου Άντρου Αντωνίου τους οποίους και ευχαριστούμε.

Με την ολοκλήρωση του αγώνα, τα αυτοκίνητα φορτώθηκαν για τον επόμενο στην Κρήτη. Ο εν λόγο αγώνας προσμετρούσε για το πρωτάθλημα MDC (Mediterranean Drift Challenge) και διεξήχθη στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη. Ένας αγώνας που βρήκε την κυπριακή αποστολή όχι απλά να έχει μια καλή παρουσία, όπως ήταν και ο αρχικός στόχος του Power Drift Club μεταβαίνοντας εκεί, αλλά να καταφέρνουν να σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμα τους, κατακτώντας όλες τις θέσεις από την 2η μέχρι και την 7η, χάνοντας την πρωτιά στα σημεία, στις λεπτομέρειες και στην ατυχία. Για την ιστορία τον αγώνα κέρδισε ο Alex  Golovnya στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Δώρος Φραντζέσκου και το πόντιουμ συμπλήρωσε ο Κώστας Σπαρσής. Στην τέταρτη θέση ο τερμάτισε Πάμπος Τσουρή, στην 5η ο Πάμπος Νικολάου στην 6η ο Δαυίδ Δαυίδ και 7ος ο Πάμπος Χαραλάμπους. Μεγάλος άτυχος του αγώνα μπορεί να χαρακτηριστεί ο διακριθείς του αγώνα των Σερρών Γιώργος Χριστοφόρου «’Ελα Κόκο», ο οποίος δεν κατάφερε να επιδιορθώσει ολοκληρωτικά το BMW του μένοντας μέχρι τα μονά βαθμολογημένα, όπου κατέκτησε την 3η θέση.

Με την ολοκλήρωση και αυτού του αγώνα, τα αμάξια φορτώθηκαν για τον τελευταίο αγώνα της σειράς στα Μέγαρα. Το θέαμα ξεκίνησε από την Παρασκευή, αφού σχεδόν όλες οι ομάδες είχαν στηθεί στο Park Ferme και έτσι οι διοργανωτές αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως για ελεύθερα περάσματα, ώστε να εξοικειωθούν όλοι οι οδηγοί με την χάραξη της διαδρομής που ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, πολύ γρήγορη, με τις εξέδρες να έχουν οπτική επαφή με όλο το μήκος της πίστας.

Το Σάββατο μετά τον τεχνικό έλεγχο και την ενημέρωση των οδηγών ξεκίνησαν τα ελεύθερα περάσματα και το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν τα βαθμολογημένα. Εκεί ο ’’δικός μας’’ Γιώργος Χριστοφόρου «Ελα Κόκο» πήρε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον νικητή του αγώνα των Σερρών Χρίστο Χατζαρά, ενώ τρίτος ήταν Miller. Την Κυριακή μπήκαμε στην ουσία του αγώνα και στα διπλά βαθμολογημένα περάσματα και είδαμε την Κυπριακή αποστολή να έχει μια εξαιρετική παρουσία.

Αναλυτικά, είδαμε τον Γιώργο Χριστοφόρου να κερδίζει τους πάντες και τα πάντα (αν και έτρεχε με προβληματικό κινητήρα) φτάνοντας στον τελικό, εκεί όπου βρήκε απέναντι του τον φορμαρισμένο Χρίστο Χατζαρά (αυτό τον τελικό θα θέλαμε να δούμε στις Σέρρες). Η πρώτη μάχη ανέδειξε τους δυο οδηγούς ισόπαλους 5,5, ενώ στη δεύτερη ο Γιώργος Χριστοφόρου έχασε μετά από δικό του λάθος στο δεύτερο του πέρασμα, καταλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την δεύτερη θέση. Με το αποτέλεσμα αυτό είχαμε και την μαθηματική στέψη του Χρίστου Χατζαρά σε πρωταθλητή Ελλάδας για το 2017.

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον Miller, ο οποίος επιβλήθηκε ενός άλλου ’’δικού μας’’, του Σέργιου Γρηγορίου στον μικρό τελικό. Ο Σέργιος Γρηγορίου ο οποίος είχε και αυτός μια κατά γενική ομολογία εξαιρετική παρουσία στον αγώνα, έχασε από τον Έλα Κόκο στο ημιτελικό. Οι υπόλοιποι οδηγοί του Power Drift Club, είχαν και αυτοί επίσης πολύ καλή παρουσία.

Ο πολύ καλός Δώρος Φραντζέσκου κατέκτησε την 6η θέση, χάνοντας στους 8 από τον Χατζαρά. Ο Πάμπος Νικολάου ήταν και αυτός πολύ ανεβασμένος φτάνοντας και αυτός μέχρι τους 8 εκεί που βρήκε απέναντι του τον Γιώργο Χριστοφόρου τον οποίο δυσκόλεψε αφάνταστα αφού οδήγησε την μάχη σε Sudden Death όπου έχασε τελικά στις λεπτομέρειες. Ο νεαρός Σταύρος Γρύλλης πάλι είχε εξαιρετική παρουσία και σε αυτό τον αγώνα. Κατάφερε να επικρατήσει στη μάχη με τον Καπότη όμως ακολούθως έχασε από τον πολύ φορμαρισμένο Πάμπο Νικολάου.

Μια εξαιρετική τριπλέτα Ευρωπαϊκών αγώνων έφτασε στο τέλος της, το Power Drift Club είχε μια εξαιρετική παρουσία και στους τρείς αγώνες που δήλωσε παρών, δείχνοντας σε όλους ότι το επίπεδο στην Κύπρο κάνει καθημερινά άλματα προόδου. Αναμένουμε το 2018 να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό με την δημιουργία της εθνικής Κύπρου Drift, αλλά και με το ότι και οι πέντε αγώνες της νέας χρονιάς θα διεξαχθούν στο Λιμάνι Λεμεσού.